Han grinade illa efter samtliga specialprov. Gjorde misstag och blev 66:a. Men han tog sig igenom det. Christophe Nambotin övervann smärtan och Frankrike har sina sju minuter ner till Australien. Man behöver i princip bara rulla igenom morgondagens crossheat.

Det var ingen tvekan om att Australien fick en gyllene chans. Men Six Days–mästarna från 2015 körde helt enkelt inte tillräckligt snabbt. Trots att Christophe Nambotin bara blev 66:a, distanserad med över tre minuter av lagkompisen Loic Larrieu som var totalsnabbast, så tar inte Australien mer än en halvminut under dagen.

 

Pontus Skoog.

 

Matthew Phillips och Josh Green underpresterar, och Daniel Sanders stördes av skadan som inte var något brutet nyckelben utan bara en rejäl smäll. Och Daniel Milner ensam kan inte göra allt.

Frankrike har sju och en halv minut att gå på i morgondagens crossheat och om Nambotin så ska behöva tejpa fast handen i styret så kommer han ta sig runt utan att tappa mer än max en minut. Hemmanationen kommer vinna Six Days 2017, något annat finns inte på kartan.

 

Robert Friberg.

 

I princip lika klara är Australien som silvermedaljörer och Finland på bronsplats. Sverige tappar idag ytterligare på de fem där framme (förutom medaljörerna också Portugal och Storbritannien) men är snabbare än resterande nationer och kvar som sexa.

 

Oliver Nelson.

 

De svenska förarna är jämna – Oliver Nelson blir 42:a totalt, Robert Friberg 47:a, Pontus Skoog 52:a och Niklas Persson 58:a. Men det fattas runt 10 sekunder per förare på varje prov för att kunna vara med och slåss om en fjärdeplats. Till medalj är det i dagsläget långt. Väldigt långt.

 

Niklas Persson.