Dammet som blev ställde till det för de svenska förarna. Och transportsträckorna ställde till det för damerna. Vi kollade läget med de svenska förbundskaptenerna efter den första dagen på årets Six Days.

Det var framförallt på dagens andra specialprov, det enda som kallas enduroprov bland alla crossproven, som de svenska förarna hade det tufft. I princip samtliga var omkull och när juniorerna kom släpptes förarna dessutom ut tätare, vilket gjorde att dammet inte hann lägga sig i skogen och sikten var stundtals riktigt dålig.

– Det har gått bra överlag och det första specialprovet av fem var kalasbra. Hela svenska laget var bra med där. Men sedan kom vi till enduroprovet, som var snabbt, och snabba enduroprov är inte vår starka sida i dagsläget. Vi har inga såna hemma att träna på, sa Stefan Holm.
– Det är farligt i dammet som det blir på enduroprovet. Det ligger kvar som ett täcke i skogen och det är omöjligt för förarna att se vad som kommer fram. Och hur det kommer se ut nu, efter att 600 förare kört där, det kan jag bara föreställa mig. Inte mig emot om de stryker det, och det är inte bara för våran skull utan för allas – för att slippa slå sig. Det vore nog bra, fyllde Kent Karlsson i.

 

Oliver Nelson.

 

Hur ser ni på resultaten?
– Juniorerna har varit fantastiska, Och Grelsson levererar, det är kul att se. I seniorlaget är resultaten ungefär som väntat – de ligger där de är på SM ungefär, säger Kenta.

Är materialet och förarna hela?
– Micke Persson har haft problem med sin framgaffel och ska byta den i morgon innan start. Annars är det inget som strular. Och förarna är hela också vad jag har hört.

Kommer ni gå ut och titta något på proven nu under kvällen?
– Före maten kommer vi gå ut och titta på första provet, det som ligger närmast depån och hotellet. Egentligen bara för att få en aning om hur det ser ut nu när alla kört igenom det. Vi har en och en halv timme enkel väg till de övriga tre proven och den tiden lägger vi inte.

 

Amanda Elvin.

 

Damerna femma
De svenska damerna hade en tuff första dag i Brive, men är ändå med som totalfemma. Avståndet upp är dock redan stort. Spanien leder dryga halvminuten före Australien och med ytterligare dryga tre minuter ner till USA som trea. Sverige är fem minuter från pallen.

– Hanna Berzelius klarade sig från tidsprick, på sekunden tror jag, och det var bra. Riktigt bra. Sen var en backe på transporten som ställde till det för Amanda Elvin och Martina Reimander. De tog tyvärr lite för lång tid på sig och var tvungna att ta prick, sa damernas förbundskapten Robert Grindberg och fortsatte:
– På proven har det sett lite kantigt och stelt ut och tjejerna är inte helt nöjda. De har inte kunnat prestera som de tänkt sig och det kan bara bli bättre. Men det känns skönt att alla är runt, att vi är pigga och glada. Nu vet de vad de har framför sig, kroppen börjar vänja sig vid värmen och hjärnan börjar fatta att det är såhär det känns.

Hanna Berzelius var bäst individuellt med en elfte plats.

 

Hanna Berzelius.

Team West på 13:e plats
I klubblagsklassen var Six Days–debutanten Marcus Adielsson bäst av Team West–förarna på en 40:e plats av samtliga klubblagsförare, Adielsson var samtidigt 17:e i C1. Tillsammans med Mattias Ojanperä och Oskar Ljungström är Team West Lag 1 på en 13:e plats totalt. Lag 2, med Carl Andersson, Erik Wahlström och den sent inkallade Max Ahlin, är med som 21:a. Imponerande med tanke på att totalt 167 lag kommer till start.

 

Mattias Ojanperä.