Han har inte kört någon VM–tävling sedan finalen för två år sedan. Men nu är det dags igen. På ny kubik, men i samma klass han körde då. Yes, Joakim Ljunggren kommer till start när FIM EnduroGP World Championship besöker Sverige om dryga två veckor. Också Robert Kvarnström kör i Enköping. 

Joakim Ljunggren har två JVM–guld och en rad VM–medaljer som senior bakom sig. Men när fabrikskontraktet inte förnyades av Husqvarna till säsongen 2015 valde Ljunggren att avbryta sin satsning i endurons finrum.

Istället har fokus legat på de stora svenska tävlingarna, blandat med större internationella extremendurorace. Men nu är svensken tillfälligt tillbaka i VM–cirkusen.

– Jag tvekade länge om jag skulle köra. Skaffa licens och allt sånt där för bara ett race. Men sedan dök det upp en sponsor. Plus att jag säkert ändå bara hade gått där och trampat, skrattade Ljunggren när vi träffade honom tidigare i eftermiddags.

KTM–föraren kommer köra på en 500 EXC–F, i E3. Samma klass han körde de sista åren som VM–förare alltså, men fyrtakt istället för tvåtakt.

– Farsan har en 500, så jag har kört den endel. Sedan skulle jag vilja försöka ta en pallplats och då kändes det mer rimligt att köra E3–klassen. Det är lite större chanser att kunna vara med där upp jämfört med E3, menade Jocke.

Också Robert Kvarnström kommer köra i Enköping, när han ersätter skadade Jamie McCanney som teamkompis till Micke Persson i Team Miglio. Kvarnström kör också i Finland för det italienska Yamaha–teamet.

 

Robert Kvarnström ersätter skadade Jamie McCanney.
Robert Kvarnström ersätter skadade Jamie McCanney.