Albin Elowson tog dubbla pallplatser. Micke Persson var nära GP–poäng i årets bästa tävling. Och Oliver Nelson kom tillbaka starkt efter kraschen på testbanan. Också Robert Kvarnström och Pontus Skoog svarade för fina insatser när Enduro–VM besökte finska Heinola.

Åt dubbelsegraren Giacomo Redondi fanns inte mycket att göra för Albin Elowson. Honda–föraren är fortsatt obesegrad i årets Junior–VM och hittas på maximala 160 poäng i sammandraget. Elowson var femtio sekunder bakom när han slutade trea på lördagen, och en och en halvminut efter som tvåa på söndagen.

 

Albin Elowson.
Albin Elowson.

 

Men två pallplatser samtidigt som ett par medaljkonkurrenter tvingades bryta gör att Husqvarna–föraren hittas på silverplats i sammandraget.

Bakom gjorde också Oliver Nelson sin bästa VM–tävling för säsongen. Trots att han kraschade hårt på testbanan under torsdagen. Nelson körde till sig en tiondeplats på lördagen innan han smällde till med tangerat säsongsbästa som femma andra dagen.

Kevin Olsen lyckades inte följa upp den fina tävlingen han gjorde i Grekland på samma sätt. En fjortonde plats på lördagen blev en tolfte dagen därpå, och sex nya poäng till hans tidigare sjutton. VM–debuterande Pontus Skoog fick en tuff start när en reklambanderoll fastnade i bakhjulet på prologen och han tvingades kliva av. Sen gick det bättre och bättre. Sånär poäng på lördagen som 16:e och sedan en fin tionde plats under söndagen.

 

Pontus Skoog
Pontus Skoog

 

Robert Kvarnström anslöt Mikael Persson i Team Miglio Yamaha efter att Jamie McCanney försvunnit skadad från en krasch i Grekland senast. Kvarnström gjorde därmed sin första VM–tävling sedan finalen 2013, och gjorde det riktigt bra på lördagen med en åttonde plats i E1. Tyvärr för Kvarnströms del tog den där fabriksstyrningen slut redan på första provet under söndagen, när han kraschade och bröt två ben i handleden.

Micke Persson gjorde årets hittills bästa VM–tävling i samma klass – sexa på lördagen, när han också bara var sekunder från en första poäng i EnduroGP–klassen, och en åttonde plats på söndagen.

Stefan Granquist hade en tuff helg men fick i alla fall med sig en poäng som femtonde på söndagen, efter att ha blivit sjutton förstadagen i E1. Ytterligare två svenskar körde i klassen och plockade två poäng var – Niklas Persson blev fjortonde på lördagen, och Kalle Svensson nådde samma placering under den andra dagen när Persson tyvärr tvingades bryta efter krasch.

 

Emelie Karlsson och Robert Kvarnström.
Emelie Karlsson och Robert Kvarnström.

 

Emelie Karlssons nervositet störde för mycket på supertestet. Och när hon väl tänkte komma igång på lördagen kraschade hon illa. Enköpingstjejen blev åtta på lördagen och sjua dagen därpå. Inte i närheten av vad hon hoppats på, i jakten på en VM–medalj.

Martina Reimander slapp tidsprick på söndagen och kunde summera en sjätteplats efter ha blivit sjua på lördagen, systern Emilia noterades för två tiondeplatser.

I toppen av Dam–klassen fick vi en liten sensation när den fyrfaldiga världsmästaren Laia Sanz tvingades se sig besegrad båda dagarna. Jane Daniels vann lördagen med dryga två sekunder och tog hem även söndagen efter sekundstrid, när Sanz också fick se sig slagen av tyskan Maria Franke som imponerade stort.

 

Jane Daniels.
Jane Daniels.

 

Erik Appelqvist hade en tyngre helg den här gången i Youth Cup 125cc. Jack Edmondson, framför allt, körde riktigt bra och vann båda dagarna. Appelqvist körde in som sexa och fyra, och hittas på tredje plats i sammandraget om man inte räknar bort bort några tävlingar.

Eero Remes ledde såväl E1 som EnduroGP från start till mål på lördagen. Matthew Phillips, Nathan Watson och Steve Holcombe pressade där bakom, men det bekom inte den regerande världsmästaren som svarade upp till hemmaförväntningarna och var totalsnabbast för tredje gången i år på sin 250 fyrtakt från italienska TM.

 

Nathan Watson
Nathan Watson

 

Phillips vann söndagen totalt, före Remes och Watson, och tog tillbaka ett par poäng i GP–klassen. Inför Sveriges GP i Enköping står nu både Phillips och Remes på 125.

Fotnot: Mer om tävlingen läser ni i nästa nummer av Race Magazine – hos prenumeranter på fredag!

 

Giacomo Redondi
Giacomo Redondi

 

Chicco Piana.
Chicco Piana.

 

Alex Salvini
Alex Salvini

 

Eero Remes
Eero Remes

 

Martina Reimander
Martina Reimander

 

Kalle Svensson
Kalle Svensson

 

Ivan Cervantes
Ivan Cervantes

 

Mathias Bellino
Mathias Bellino

 

Pascal Rauschenecker
Pascal Rauschenecker

 

Laia Sanz
Laia Sanz

 

Stefan Granquist
Stefan Granquist

 

Kevin Olsen
Kevin Olsen

 

Johnny Aubert
Johnny Aubert

 

Josep Garcia
Josep Garcia

 

Erik Appelqvist
Erik Appelqvist

 

Niklas Persson
Niklas Persson