Det kändes som att hela Solsona samlades när VM inleddes med det alltid lika spektakulära supertestet. Och publikfesten bjöd som vanligt på både snygga fighter och vådliga krascher. Av de svenska förarna var det Tommy Sjöström som imponerade mest. 

Tommy Sjöström imponerade på supertestet.
Tommy Sjöström imponerade på supertestet.

Tommy Sjöström är helt färsk i VM-sammanhang. Dessutom helt färsk på Gas Gas. Men det syntes inte när 2014 års upplaga av endurons finrum inleddes i katalanska Solsona.

Tusentals människor hade samlats vid en grusplan i centrala delen av staden för att bevittna förarna göra upp en mot en, på banan som kördes över två varv och tog en dryg minut. Och det var definitivt Sjöström som imponerade mest av de svenska förarna när han blev fyra i Junior-klassen och därmed med de nya reglerna fick fem sekunder att dra av på morgondagens totaltid.

Sala-killen berättade innan racet om de senaste veckorna med VM-teamet:

– Det är så mycket som är så nytt för mig. Men det känns bra. Det känns som att jag kommit in i gänget bra och det har varit lärorika veckor.

Sjöström spenderade först en vecka med teamet i samband med att han skrev kontrakt, i februari, sedan har han varit i Spanien nu i tre veckor, dels med landslagsläger och dels med ett träningsläger med Gas Gas VM-team.

– VM-cykeln som jag kört på nu de här veckorna liknar faktiskt inget jag suttit på tidigare. Den är grymt snabb och stark. Riktigt kul, sa han.

Och det märktes som sagt på kvällens supertest. Sjöström klockades in på 1.07.82 och hade bara favoriten Giacomo Redondi samt italienarens landsmän Jonathan Zecchin och Dawid Ciucci framför sig.

Tyngre då för resterande svenskar i klassen. Såväl Martin Larsson som Lars Löfgren och Oliver Nelson fick problem och har alla tre fem sekunder att lägga på morgondagens tider.

Också Jesper Börjesson körde bra av de svenska killarna.
Också Jesper Börjesson körde bra av de svenska killarna.

I Ungdom, Youth Cup 125, kraschade Albin Elowson tidigt och har också han fem sekunder att lägga på. Likaså Mikael Persson, som vurpade just före målgång. Jesper Börjesson däremot körde riktigt fint, undvek strulet, blev fyra med fem bonussekunder till morgondagen.

Joakim Ljunggren gjorde inga större misstag men var lite långsammare än sina motståndare, blev sexa och har tre sekunder med sig till imorgon. Johan Edlund blev 14:e man och slapp därmed som näst sista man i klassen tidstillägg. Snabbast i E3 var Husqvarnas Mathias Bellino, närmast före Ivan Cervantes och Aigar Leok.

Amanda Elvin åkte lugnt och behärskat, undvek misstagen och slutade elva av tjejerna, där Jane Daniels var snabbast när Laia Sanz kraschade bort sig på slutet.

Johnny Aubert vann E2-klassen och var totalsnabbast för kvällen, närmast före Cristobal Guerrero som segrade i E1.

FOTNOT: De nya reglerna i VM:s Super Test säger att segraren i varje klass får nio sekunder att dra av från lördagens totaltid, tvåan får sju och så vidare ner till åttan som får en sekund. Från förare nummer 16 till siste man i varje klass läggs det på fem sekunder till lördagens totaltid.