Vilken fight det blev i VM’s ungdomsklass! Svenske Joakim Grelsson, chilenaren Ruy Barbosa och belgaren Matthew Van Oevelen bjöd på en sekundstrid som inte avgjordes förrän på dagens allra sista specialprov. Vem som vann? Grelsson!

Ja, Joakim Grelsson blev idag den fjärde svensk under de fem senaste säsongerna att köra hem en deltävling i VM’s Youth Cup 125cc–klass. Men det såg inte riktigt ut så på förmiddagen.

Grelsson var visserligen topp–5 på samtliga specialprov under det första varvet, men desto snabbare var trion Ruy Barbosa, Matthew Van Oevelen och långväga gästen från Nya Zeeland, Hamish Macdonald. Grelsson, KTM, låg med på en fjärdeplats, han höjde sig visserligen till trea under det andra varvet men avståndet fram till Barbosa, Husqvarna, och Van Oevelen, Sherco, blev samtidigt större.

 

Chilenaren Ruy Barbosa tog brons i Youth Cup förra året.

 

På dagens tredje varv började det dock hända grejer. Grelsson var näst snabbast på både extrem– och crossprovet, samtidigt som han vann enduron. Och med tio specialprov körda, inklusive gårdagens supertest, hade Grelsson och Van Oevelen exakt samma tid. På hundradelen. Barbosa? Ja, han var fortfarande åtta sekunder före.

Det elfte specialprovet vann Joakim Grelsson, men bara nitton hundradelar före belgaren. Barbosa var i sin tur sex och en halv sekunder efter, vilket gjorde att bara två sekunder skiljde samtliga tre med två prov kvar.

 

Belgaren Matthew Van Oevelen var en överraskning.

 

På det näst sista gjorde Van Oevelen ett misstag och tappade tio sekunder, samtidigt som Grelsson plockade in av de fåtal sekunder han var efter Barbosa. Och när det var dags för dagens allra sista specialprov ledde chilenaren 55 hundradelar före Grelsson, med belgaren ytterligare elva sekunder bakom.

Då satte Van Oevelen en ny kanontid på extremprovet, han var snabbast där fyra av fem gånger som provet kördes, och visade att konkurrenterna skulle få jobba för att slå honom. Barbosa fixade det inte, utan fick se sig slagen med 61 hundradelar.

 

Tävlingen i Spanien var Grelsson andra VM–start i karriären.

 

Grelsson, däremot, visade att det var en svensk som hade mest krafter kvar efter en dag som blev över sju timmar lång för förarna. Han tappade visserligen några sekunder på belgaren. Men med tanke på hur de sista varven såg ut kändes den åtta sekunders marginalen som blev i sammanhanget stor.

Svensken kunde därmed ta hem 2018 års premiär i 125–klassen i vad som var blott hans andra VM–start.

Marcus Adielsson slutade på en 14:e plats efter att ha legat med som topp–10 under större delen av dagen.

 

Marcus Adielsson slutade på en fjortonde plats.