Ledning från start till mål såväl lördag som söndag. Och det var egentligen aldrig något snack om saken. Den regerande svenska mästaren Micke Persson visade fortsatt att han är värdig plåten med nummer 1 när han dubbelvann i Lidköping och gjorde ett miniryck i SM–sammandraget. 

Med Kim Gustavsson i arrangörsspetsen, och med Kenneth Rundberg som den rutinerade och trygga tävlingsledaren, körde Midgårds Sport & MC Förening årets andra deltävling av Knobby Swedish Enduro Championship. Som också blev en tredje när den debuterande intresseföreningen valde att köra tävlingen som 2–dagars.

Och många, framförallt elitförarna, var nog förvånade att den blev så pass väl genomförd som den ändå blev. Rykten hade nämligen florerat såväl om att den skulle ställas in som flyttas och bara veckan innan gick föreningen ut med att man saknade en hel drös funktionärer. Men folk från såväl såväl Skene MS som Norrahammars MK och andra klubbar ställde upp och tävling blev det. En mycket bra och tuff sådan – i Lidköping och med depå, start och mål på stadens välfungerande och fina motorstadion. 

Fyra specialprov, och bitvis riktigt tuffa transporter, utgjorde det långa varvet som skulle köras tre gånger för SM– och JSM–klasserna och ett varv plus tre specialsträckor för Dam, VRM och Bredd. 

De varierande specialproven, ett på träningsspår och crossbana, ett i skog och på gärde, ett gräsprov och ett kort, delvis uppbyggt, extremprov, hade en sak gemensam under såväl lördag som söndag. Den regerande svenska mästaren Micke Persson var snabbast på samtliga under det första varvet.

Micke Persson

På lördagen fick han 25 sekunders ledning och på söndagen 20. Och det räckte. Persson visade prov på såväl trygghet som rutin, vid sidan av farten, och känslan var att han på resterande varv under både lördag och söndag kunde kontrollera tävlingen.

– Jag gjorde egentligen bara ett misstag, en riktigt otäck vurpa strax innan mål på sjätte provet idag, annars har det rullat på precis som jag velat. En perfekt helg, sa Persson och försökte förklara sitt nya, betydligt lugnare och mer harmoniska, jag på hojen:
– Jag kör inte lika mycket hoj längre och tränar inte lika mycket, när jag åker iväg och tävlar så tycker jag bara att det är roligt. Förut var det mer ”måste vinna, måste vinna”, nu har jag inte lika mycket press på mig själv, förklarade han. 

Persson totalvann alltså båda dagarna och är hittills obesegrad i SM i år, i totalsammandraget har han nu en lucka på 80 poäng ner till tvåan Albin Elowson. Elowson som inte fick det att stämma riktigt som han ville den här helgen och en total tredjeplats på lördagen var inget han var speciellt nöjd över. På söndagen kom han igång, var totalsnabbast på fyra sträckor under mitten av dagen och närmade sig då Persson som tvåa. Han kom dock aldrig riktigt nära och ett misstag på sista sträckan gjorde också att han till slut blev dryga halvminuten efter.

Albin Elowson

I SM2–klassen är Persson nio poäng före Elowson. Pontus Högberg är trea där efter en imponerande helg, där han totalvann två sträckor under lördagen och var tvåa ett tag, men föll till en total fjärdeplats. Högberg var bra med också under halva den andra dagen, men tappade och blev sexa totalt. Därmed missade han också pallen i stentuffa SM2, där totalfemman Rikard Hansson istället klämde sig in som trea.

Pontus Högberg

Bakom toppduon Persson och Elowson fortsätter Joakim Grelsson imponera stort. KTM–föraren slog till med en personbästa andraplats i totalen på lördagen när han samtidigt tog hem JSM2–klassen före totalfemman Oskar Ljungström och Noa Largén, tia totalt. Något tuffare för Grelsson på söndagen, även om han till slut knep en fjärdeplats totalt och samtidigt relativt enkelt vann klassen. Återigen före Ljungström, men den här gången med Calle Johansson som trea. Grelsson är därmed trea i totalen och leder klassen på full poäng.

Joakim Grelsson

I SM1 tog Niklas Persson en dubbelseger och är därmed fortsatt obesegrad. Han var dock mindre nöjd med en sjundeplats totalt på lördagen, men körde upp sig när den blöta banan torkat upp till söndagen och blev totaltrea. Andreas Linusson körde in som tvåa första dagen och blev åtta totalt, men tvingades kliva av söndagen efter maskinstrul. Tommy Sjöström kunde inte heller han följa upp sin tredjeplats från lördagen när han tappade över tio minuter på ett specialprov den andra dagen. Som tvåa och trea på söndagen såg vi istället Robert Friberg, fin totaltia, och Jesper Börjesson, som var tillbaka på SM–pallen efter flera års skadebekymmer och utlandsäventyr.

Niklas Persson

SM3–förarna hade det tufft i Lidköping och Oliver Nelson tyckte det var närmast pinsamt när han efter att ha blivit 20:e totalt fick kliva upp högst på pallen under lördagen. Då hade Adam Andersson varit före under större delen av dagen, men gjort en rejäl marksyn på det sista varvet och tappat. Andersson kunde ändå rädda en andraplats, före Anton Nordh, och kom tillbaka på söndagen när han vann fighten med Nelson, som fick nöja sig med en andraplats. Nordh på nytt trea.

Adam Andersson

JSM1–klassen var lördagens absolut tightaste där bara fyra hundradelar skiljde Max Ahlin och Lucas Vågberg åt efter tolv prov och dryga timmens provtid. Ahlin var dock starkast till slut och inledde jakten på att plocka ikapp poängen han var bakom efter att ha fått bryta premiären. Än närmare, och faktiskt ikapp, kom Ahlin på söndagen efter att det var Vågberg som den här gången tvingats bryta med maskinstrul. Men det blev ingen seger för Ahlin, trots att han satt personbästa med en total åttondeplats. Han fick nämligen ge sig för Albin Norrbin, trea på lördagen, som imponerade stort och förutom segern i klassen också blev totalsjua. En sjundeplats som faktiskt kunde ha varit två placeringar bättre om han inte dragit på sig tio sekunders tidsprick från start.

Albin Norrbin

I Dam–klassen bröt Emilia Reimander Hanna Berzelius långa svit på raka SM–segrar när hon tog karriärens första efter en imponerande körning på lördagen. Lillasyster Reimander har höjt sig ett rejält snäpp tills i år, men fick på nytt ge sig för Berzelius på söndagen.

– Det strulade inte lika mycket idag. Känns inte som jag kört fortare, men jag har inte vurpat lika mycket. Jag kanske klarade av att det blev sönderkört bäst av oss, förklarade Berzelius sin snabba revansch efteråt.

Hanna Berzelius

Emilia blev tvåa och är därmed redan uppe som totaltrea, trots att hon nollade första tävlingen efter att ha fått bryta. Totaltvåa bakom Berzelius är Martina Reimander, som körde in som trea båda dagarna i Lidköping.

VRM–klasserna såg också två olika segrare under helgen. I VRM1 var Andreas Toresson starkast på lördagen och vann före premiärsegraren Niklas Gustafsson, med Daniel Persson som trea. På söndagen tappade Gustafsson sedan direkt dryga 15 sekunder på Toresson, men kunde köra upp sig och vinna med 10 för att ta tillbaka kommandot i klassen. Persson på nytt trea.

Niklas Gustafsson

VRM2 såg Patrik Andersson ta andra raka på lördagen när han vann en sekundstrid mot Pär Olsson. Bara 79 hundradelar skiljde till slut och bakom toppduon missade Christer Jansson för en gångs skull pallen när han fick ge sig för Roger Berglund. Jansson var dock tillbaka på pallen under söndagen och blev trea, framför fick också Olsson revansch på Andersson och vann den här gången med 14 sekunder.

Pär Olsson, Patrik Andersson och Christer Jansson.

Fotnot: Läs mycket mer om tävlingen, arrangemanget och snacket efteråt i Race nummer 10, där ni också kan läsa om nästa söndags tävling i Vetlanda.