Nummer 1 på nummerplåten. Nummer 1 i Östhammar. Den regerande totalmästaren i Knobby Swedish Enduro Championship, Micke Persson, inledde årets serie precis som en mästare bör.

Efter fem långa månader var det äntligen dags för 2019 års premiär av Enduro–SM, när Östhammars MK efter sex år på Lunda Flygfält bjöd på ett helt nytt tävlingsupplägg. En centralt belägen depå och ett långt varv med fyra specialprov av varierande karaktär lockade nästan 300 förare till start.

Albin Elowson, som fick delar av fjolårets SM–säsong förstört på grund av skador, inledde bäst och var totalsnabbast på det första specialprovet, men blev av med ledningen till den regerande svenska mästaren Micke Persson på det andra. Persson var sedan snabbast också på varvets tredje prov, innan storebror Niklas slog till med en sträckseger på det fjärde.

Niklas Persson, segrare SM1.

Efter ett avverkad varv var ändå Micke kvar i ledning, sex sekunder före Elowson och ytterligare dryga tio före Niklas. Övriga, med en comebackande Joakim Grelsson som inte tävlat på ett år närmast, hade redan tappat över halvminuten.

Joakim Grelsson, segrare JSM2.

Andra varvet såg på nytt Elowson vinna första sträckan, som gick på och omkring Östhammars MK’s crossbana. Men marginalen ner var knapp. Och lika knappt tog Micke Persson på nytt hem andrasträckan, ett varierat och lite lurigt prov med såväl sand som grus, sten och skog.

På den tredje sträckan, svenskenduro med berg och sand, slog Elowson sedan till med dagens tredje sträckseger och lyckades samtidigt hämta in sex av de sju sekunderna han var efter. Persson kontrade dock direkt, när Elowson var omkull på det fjärde (med liknande karaktär som det tredje), och kunde gå ut på det sista varvet med en 20 sekunder stor ledning.

Albin Elowson, tvåa i SM2 och totalt.

Den regerande mästaren visade sedan vem som var starkast för dagen med ytterligare två, på nytt knappa, sträcksegrar. Elowson tog hem det tredje men lyckades inte plocka in mer än en knapp sekund. Persson tappade ytterligare ett par sekunder på dagens sista sträcka, men segern var aldrig i fara. Nummer 1 inledde säsongen med att ta en tidig ledning i såväl SM2–klassen som totalen – Knobby Swedish Enduro Cup.

– Första racet, första vinsten. Det kan inte bli bättre. Jag är jättenöjd och gjorde egentligen bara ett misstag på hela dagen, summerade Persson.

– Det har varit en tuff dag. Jag har haft problem med astma och pollenallergi under veckan och har varit matt i kroppen. Med tanke på det är jag nöjd och Micke körde jättebra, sa Elowson som alltså blev tvåa bakom Persson i såväl totalen som SM2–klassen.

Micke Persson, segrare SM2 och totalt.

Som trea i SM2 såg vi Pontus Högberg, som också körde i mål som totalfemma i Östhammar.

Niklas Persson tog sig i mål som klar totaltrea och vann samtidigt SM1–klassen, närmast före Andreas Linusson och Tommy Sjöström, som körde sitt första SM på över två år.

Adam Andersson, segrare SM3.

Adam Andersson tog hem SM3 och imponerade samtidigt som totalsexa. Klassen vann han närmast före Martin Larsson och Oliver Nelson, som inte fick till det på sin 500 4-takt och var långt efter i totalen.

I JSM1 såg vi dagens kanske största överraskning i segraren Lucas Vågberg, som också körde in på en karriärsbästa tiondeplats totalt. Albin Norrbin slutade tvåa i klassen och Marcus Adielsson tog en tredjeplats.

Lucas Vågberg, Albin Norrbin, Marcus Adielsson, på pallen i JSM1.

Tuffa JSM2 såg Grelsson vinna och Fältjägarna–föraren behöll också sin fjärdeplats totalt, en stark comeback. Oskar Ljungström körde in som tvåa i klassen och blev dessutom totalsjua. Tredjeplatsen snodde Noa Largén efter att ha tagit sig förbi Calle Johansson mot slutet.

Hanna Berzelius, segrare Dam.

Dam–klassen såg en mycket överraskande start på dagen, där Emilia Reimander var snabbast på samtliga de fem första sträckorna och skaffade sig ett 1,5 minuter stort försprång ner till den fyrfaldige svenska mästarinnan Hanna Berzelius. Men sen tog dagen slut för lillasyster Reimander, som olyckligt slog sönder motorn mot en större sten på en transportsträcka. Berzelius kunde ta över och vann till slut sin tolfte raka SM–tävling med knappa två minuter före Martina Reimander, som i sin tur bara hade knappa tio sekunder ner till Amanda Elvin på tredje plats.

Niklas Gustafsson, segrare VRM1


VRM1–klassen togs hem av veteranrookien Niklas Gustafsson, som vann samtliga tio sträckor och till slut var dryga två minuter före tvåan Andreas Toresson. En annan veteranrookie, Daniel Persson, slutade trea. Ny i VRM2 var hemmaföraren Patrik Andersson, som också inledde med en seger när han slog Christer Jansson med dryga minuten. Pär Olsson, som också tagit steget upp till den äldre av veteranklasserna, körde in som trea.

Avslutningsvis Bredd–klassen, där vi också fick se hemmaseger genom Niklas Persson. Christofer Storck och Felix Hallberg gjorde sällskap som tvåa och trea på pallen. 

Patrik Andersson, segrare VRM2.