Den dubbla totalvinnaren av Knobby Swedish Enduro Championship från 2018 och 2019, Micke Persson, tog årets första seger när Norrahammars MK körde den fjärde deltävlingen av 2020 års SM–serie. Micke vann åtta sträckor och var topp 3 på övriga, men tyckte på intet sätt att det var någon lätt seger. Albin Elowson var där bakom klar tvåa. Totalvinnaren från Vetlanda, Joakim Grelsson, var med och fightades om segern länge, men tappade mot slutet efter krasch. I Dam–klassen tog Hedvig Malm grepp om guldet efter andra raka segern. Hanna Berzelius måste nog vinna morgondagens andra tävlingsdag i Norrahammar om det ska bli ett sjätte guld.

Micke Persson.

• Micke Persson inledde den första dagen av Norrahammars dubbeltävling i Enduro–SM klart bäst. Persson, segerlös så här långt i år, vann tre av det första varvets fyra sträckor och skaffade sig en ledning på knappa tio sekunder ner till Joakim Grelsson, som vann senast i Vetlanda. Ytterligare en dryg handfull sekunder bakom var Albin Elowson med som trea, men därefter hade avstånden redan blivit större. JSM–kvartetten Oskar Ljungström, Noa Largén, Albin Norrbin och Lukas Vågberg var jämna, men en bit efter toppkvartetten.

• Persson fortsatte i strålande stil och upprepade sin bedrift också på det andra varvet – tre av fyra sträcksegrar. Avståndet ner växte dock bara till 25 sekunder och där bakom hade Elowson nu tagit sig förbi Grelsson. Övriga där bakom fortsatte att tappa.

Joakim Grelsson.

• Det sista varvet inleddes med en sjunde och åttonde sträckseger för Persson. Och även om Elowson var strax bakom på båda, så kändes det relativt lugnt för KTM–föraren inför det sista halvvarvet. Det blev inga fler sträcksegrar för Persson, men han lyckades ändå dryga ut avståndet mot Elowson och tog årets första seger med 38 sekunders marginal.

– Visst, jag vinner många prov, men det är 0,2, 0,4, 2,4… Det har varit så lite hela tiden. Otroligt jämnt och viktigt att inte göra några misstag. Jag har försökt att kötta allt jag har, alla prov, och sen får det gå som det går. Klarat mig utan misstag och det är nog det jag vinner på, sa Persson.

Albin Elowson.

• I och med segern tog sig Persson upp som trea i totalen, Knobby Swedish Enduro Cup, men är där fortfarande 100 poäng bakom Elowson. Han måste således vara före också i morgon, om inte totalsegern ska vara körd redan inför Törebodas finaltävling om en vecka. I SM2 skiljer nu elva poäng mellan Elowson och Persson och där bakom tog sig Rikard Hansson upp på bronsplats efter att ha blivit trea, och totalsjua, idag. Han jagas närmast bakom av Oskar Olsson, fyra idag i klassen och dessutom bra med i totalen som elva.

Oskar Ljungström.

• Joakim Grelsson tappade mycket mot Persson och Elowson på slutet, efter en otäck krasch mot ett träd, men lyckades ändå fixa tredjeplatsen i totalen och vann dessutom JSM2–klassen. I totalen är Grelsson fortsatt tvåa, men nu 60 poäng bakom Elowson. I JSM2 har han en åtta poäng stor ledning före Oskar Ljungström, tvåa i klassen och totalfyra för dagen. Albin Norrbin gjorde precis som i Vetlanda – inledde lite trögt men kom fint mot slutet. Det blev en pallplats som trea i JSM och en total femteplats för Norrbin, som kopplade grepp om bronsplatsen bakom Grelsson och Ljungström. Betydligt tyngre avslutning för Lucas Vågberg, som var med och fightades om en pallplats men som tappade mycket på slutet efter en krasch. Vågberg blev bara sexa för dagen i JSM2, och i totalen 19:e. Hemmaföraren Noa Largén gjorde sin bästa insats för säsongen med en total sjätteplats, men missade alltså på nytt pallen i JSM2 där han var nästan 50 sekunder bakom trean Norrbin.

Anton Lundgren, Adam Andersson och Jimmy Wicksell.

• Dagens stora utropstecken var kanske Anton Lundgren, som körde hem en seger i SM3 och dessutom blev totalåtta. Lundgren debuterade i Enduro–SM i finalen förra året, inledde sedan årets säsong blygsamt i Skövde, men har nu kört upp sig till bronsplats i SM3. Lundgren står i sammandraget på samma poäng som Kevin Olsen, fyra för dagen, men den duon är fortfarande en bra bit efter Adam Andersson och Jimmy Wicksell. Andersson fick nöja sig med en andraplats idag, men körde fortsatt bra och blev totaltia trots en krasch på sista sträckan. Han är med två tävlingar kvar att köra nio poäng före Wicksell, som slet med en ond axel efter VM–tävlingen i Frankrike men i alla fall kunde ta en pallplats som trea.

Pontus Skoog.

• Pontus Skoog tog andra raka segern i SM1 och plockade därmed in ytterligare tre poäng på Anton Sandstedt, som blev tvåa för fjärde gången på lika många försök. Sandstedt har dock fortsatt en fyra poäng stor ledning. I fighten om bronset är Franz Löfqvist nu trea, efter att ha blivit fyra för dagen, två poäng före Linus Fasth, som blev femma. Trea i dag då? Ja, där såg vi comebackande Andreas Linusson, som inledde fint och ledde klassen till en början, men sedan tappade. Med en sträcka kvar var han 26,28 sekunder bakom Löfqvist, som fyra. Men Linusson har gjort hiskeliga avslutningar förr och efter att ha varit 26,62 sekunder före kunde han alltså knipa pallplatsen med 34 hundradelars marginal.

Anton Sandstedt.

• I JSM1 tappade totalledaren Calle Johansson lite av sitt försprång efter att ha blivit trea för dagen. De två som närmast jagar honom var strået vassare den här gången. Marcus Adielssons hoj höll hela vägen den här gången och efter en lite trögare start kunde Yamaha–föraren hitta upp i ledning på det andra varvet. Edvin Hamnäs hängde med bra, men tappade något mot slutet och fick nöja sig med att bli tvåa. Adielsson vann inte bara klassen utan blev dessutom nia totalt – tangerat karriärsbästa. I JSM1 är han dock fortsatt åtta poäng bakom Johansson, som trea. Hamnäs, som också han gjorde karriärens bästa insats som 13:e totalt, är tvåa och nu bara trea bakom Johansson.

Marcus Adielsson, Edvin Hamnäs och Calle Johansson.

• I Dam–klassen såg vi en häftig fight mellan Hanna Berzelius och Hedvig Malm, som stod på exakt lika antal poäng inför tävlingen. Berzelius inledde bäst och var snabbast på samtliga fyra sträckor under det första varvet, men fick samtidigt bara 23 sekunders lucka till Malm. Malm tog sedan in ett par sekunder på det andra varvets första halva och åt upp avståndet när den tuffa sträcka tre kördes för andra gången. När andra varvet sedan skulle avslutas gjorde Berzelius en riktig fadäs och tappade nästan 1,5 minuter på sträcka fyra. Och då spelade det ingen roll att hon vann de två prov som var kvar. Malm vann dagen med över minuten och kopplade grepp om guldet.

– Det var svårt att komma igång i början, jag var lite för stressad och fick inte till det. Men sen började det rulla på bättre andra varvet. Jag slog Hanna ganska mycket på trean och sen gjorde hon ett misstag på fyran, så till slut kunde jag vinna med över minuter, sa Malm.

Malm och Berzelius var i en klass för sig idag. Där bakom var Martina Reimander tillbaka på pallen som trea, men över fyra minuter bakom Malm. Emelie Borg Nilsson och Emma Wennbom rundade av topp 5.

Hedvig Malm.

• I VRM1 hittar vi nu den enda hittills obesegrade föraren i SM–serien. Magnus Lindfors tog sin fjärde raka efter att ha varit snabbast på samtliga sträckor utom en, och var en och en halv minut före tvåan Thomas Johansson till slut. Lindfors leder därmed poängställningen med 22 och en ny seger i morgon betyder att guldet är klart. Trea för dagen blev Krister Thorell, men fyran Christoffer Gustafsson är kvar på bronsplats i sammandraget.

Magnus Lindfors, Thomas Johansson och Krister Thorell.

• Roger Berglund bröt Pär Olssons segersvit i VRM2, när han tog karriärens första seger. Berglund vann dagen med dryga halvminuten. Olssons andraplats betydde dock att han drygade ut sin poängledning till 24. En andraplats i morgon garanterar honom därför guldet i klassen, vilket i så fall skulle vara andra raka. Per Wikvist slutade trea för dagen och kopplade därmed grepp om silverplatsen, han är sex poäng före trean i sammandraget, Stefan Eriksson. 

Roger Berglund.