Det tog inte ens ett halvår. Sedan var Albin Elowson tillbaka på Husqvarna. Kontraktet med Yamaha och Joakim Johansson bröts tidigare i veckan och vid årets femte deltävling i Knobby Swedish Enduro Championship gjorde 23–åringen comeback på sin nygamla FE350. Och totalvann tävlingen.

För sjätte året i rad körde Östhammars MK idag sin Lundapokalen som en deltävling i Knobby Swedish Enduro Championship. Och för tredje gången tog Albin Elowson hem totalsegern (han vann också 2014 och 2016).

Lunda flygfält.

Men han gjorde det inte på sin Yamaha WR250F. Tidigare i veckan bröts nämligen kontraktet mellan Elowson och Joakim Johanssons team, istället fick vi nu se den fyrfaldige VM–medaljören tillbaka på Husqvarna. Och tillbaka på sin 350–maskin. Bakgrunden till uppbrottet kan ni läsa mer om i nästa nummer av tidningen.

Albin Elowson.

Väl tillbaka från den hjärnskakning Elowson ådrog sig i SM–premiären visade han i alla fall direkt vem det som var som skulle bestämma idag. En åksugen Elowson gick ut och var totalsnabbast på samtliga av det första varvets tre specialprov. Och upprepade detsamma också på varv två, i varma och dammiga förhållande. Där och då hade han fått över halvminuten ner till SM–ledaren Micke Persson, KTM, närmast.

Micke Persson.

Elowson vann sedan också dagens sjunde specialprov innan Persson hämtade tillbaka några sekunder under resterande del av det tredje varvet. Men Elowson var värst idag, det var ingen tvekan. Tre nya sträcksegrar på dagens avslutande varv gjorde att han totalvann tävlingen med över minuten närmast före Persson och Joakim Grelsson, KTM.

Robert Kvarnström.

Också Elowsons tidigare teamkompis i Yamaha Johansson MPE, Robert Kvarnström, gjorde comeback och slutade imponerande som totalfyra. Trots startplats en bra bit bak i fältet. Oliver Nelson, KTM, rundade av topp–5 och blev trea i SM2 bakom Elowson och Kvarnström. Beta–föraren Niklas Persson, totalåtta, och totaltian Rikard Hansson, Husqvarna, missade därmed pallen.

Micke Persson har dock med sin andraplats fortfarande en klar ledning i Knobby Swedish Enduro Cup. Liksom i SM1, där han är obesegrad. Trea för dagen i klassen, bakom Persson och Grelsson, körde Niklas Lindberg, KTM, in.

Andreas Linusson.

Andreas Linusson, KTM, inledde dagen starkt, hängde med Persson under halva tävlingen och var länge totaltrea. Linusson tappade dock mot slutet men tog ändå hem SM3–klassen klart och blev totalsjua. Närmast efter sig i klassen hade han Pontus Högberg, KTM, och Anton Nordh, KTM.

Pontus Skoog.

I JSM1 var Pontus Skoog, KTM, tillbaka högst upp på pallen efter att ha tvingats bryta sist, när han också blev totalnia. Han vann närmast före totalledaren i klassen, Alexander Gunnerheim, Yamaha, och Marcus Adielsson, Yamaha.

Erik Appelqvist.

Erik Appelqvist, som kommer köra JVM för Yamaha Johansson MPE istället för Elowson, började dagen lite trögare (efter att inte ha varit på plats för att gå specialproven inför start) men kom tillbaka starkt och tog fjärde raka segern för året. Calle Johansson, Husqvarna, körde in som tvåa med Oskar Ljungström, Husqvarna, som trea.

SM Dam.

I SM Dam var Hanna Berzelius, Husqvarna, omutlig och idag snabbast på samtliga nio specialprov som kördes av tjejerna. Hon tog sin femte seger och vann närmast före systarna Reimander, KTM – Martina som tvåa efter att hon tagit sig förbi lillasyster Emilia mot slutet.

Fredrik Georgsson.

VRM1 såg en av dagens mest spännande fighter där bara en halv sekund skiljde Robert Forsell, Husqvarna, från Fredrik Georgsson, KTM, inför dagens sista sträcka. Väl där var Georgsson värst och tog därmed sin andra raka. Forsell slutade tvåa med Andreas Toresson, TM, som trea.

I VRM2 tog Christer Jansson, KTM, femte raka när han vann närmast före Stefan Eriksson, Beta, och Roger Berglund, KTM, närmast.