I skuggan av skadan och den avbrutna SM–tävlingen i Östersund fick vi också ett resultat. Dels kan vi konstatera att Micke Persson inte säkrade sin titel i totalen, Persson kom nämligen aldrig ens till start. Och dels kan vi konstatera att Albin Elowson återigen var totalt överlägsen, han vann med mer än en och en halv minut över de sju specialprov som kördes. 

• Micke Persson hade idag möjlighet att säkra titeln i Knobby Swedish Enduro Cup men var aldrig i närheten av att lyckas. Persson vaknade nämligen sjuk, troligtvis matförgiftad, och startade inte ens tävlingen. Med tanke på den stora ledning han redan har, och att han så sent som i höstas låg på sjukhus med njurproblem, så ville han heller inte chansa och köra. Persson har fortfarande ett guldläge att vinna totalen och behöver endast ytterligare 28 poäng, eller en niondeplats, i någon av de två tävlingar som återstår.

 

Johan Edlund tog hem SM1.

 

• SM1–klassen fick nu för första gången i år en segrare som inte hette Micke Persson, när klubbkompisen i Karlskoga EK, Johan Edlund, körde hem segern. Han vann närmast före Robert Friberg och Niclas Lindberg. Också i SM1 har Micke Persson en fortsatt stor poängledning och bör kunna fixa titeln redan i Laxå.

• SM2 togs hem av Albin Elowson, som också vann tävlingen totalt. Och precis som igår var Elowson överlägsen. Över en och en halv minut blev marginalen ner till totaltvåan, och tvåan i klassen, Niklas Persson. Trean i SM2, Rikard Hansson, blev också totaltrea i tävlingen. I sammandraget tog Hansson över ledningen från Oliver Nelson, som hade en tung dag och bara blev sjua. Där bakom skuggar också Niklas Persson som trea.

 

Niklas Persson blev totaltvåa och tvåa i SM2.

 

• Andreas Linusson tog en ny seger i SM3, och blev totalfyra, och säkrar titeln om han också vinner i Laxå. Martin Larsson snodde nämligen poäng från Linusson störste konkurrent Pontus Högberg genom att bli tvåa, Högberg fick den här gången nöja sig med en tredjeplats.

 

Andreas Linusson, Pontus Högberg och Martin Larsson som vanligt på pallen i SM3. Men den här gången med Larsson som tvåa.

 

• I JSM1 drabbades Pontus Skoog av maskinstrul vilket gjorde att han tappade över två minuter ute på en sträcka. Därmed kunde Karlskoga–förare bara rädda en åttondeplats. John Salomonsson vann dagen närmast före Alexander Gunnerheim, som ändå var dagens stora vinnare. Med Skoogs strul har nu Gunnerheim en ledning i totalen på tio poäng, närmast före just Skoog och med Salomonsson ytterligare 16 poäng. Som trea såg vi endurorookien Marcus Göthenberg.

 

John Salomonsson vann JSM1 före poängledaren Alexander Gunnerheim, med rookien Marcus Göthenberg som trea.

 

• Erik Appelqvist ledde JSM2 fram till att han kraschade och var då även med och fightades om andraplatsen i totalen bakom Elowson. Yamaha–föraren körde ju visserligen samtliga de sju prov som räknades, innan tävlingen avbröts, men fick ändå inte något resultat eftersom han inte tog sig ner till depån (och mål). Istället kunde Noa Largén knipa karriärens första JSM–seger, när han också imponerande blev totalfemma. Som tvåa i klassen såg vi Adam Andersson, som tog ett stort kliv framåt och knep placeringen bakom Largén i totalen som sexa. Trea blev Oskar Ljungström, som också tog över poängledningen från Appelqvist.

 

Noa Largén imponerade stort som totalfemma och segrare i JSM2.

 

• Hanna Berzelius hade, enligt henne själv, inte sin bästa dag på jobbet, men vann ändå Dam–klassen och gjorde det klart. Över minuten ner till tvåan Marina Reimander och ytterligare knappt en till Emilia Reimander, som knep den sista pallplatsen framför ögonen på Amanda Elvin.

 

Hanna Berzelius tog sjunde raka i Dam–klassen.

 

• Elitmotionärerna i VRM1 körde rätt i tidskontrollerna hela dagen och vi fick därmed den förväntade fighten om segern mellan Andreas Toresson och Fredrik Georgsson. Georgsson var dock strået vassare hela dagen och vann till slut med en dryg halvminut. I tabellen har han nu 14 poäng att gå på sin kombattant. Linus Broaar slutade trea och är totaltrea.

 

Fredrik Georgsson hittade rätt och drygade ut i VRM1.

 

• Christer Jansson är tillsammans med Hanna Berzelius de hittills enda obesegrade i SM–serien i år. Jansson vann sjunde raka i VRM2 med dryga minuten före Stefan Eriksson och Roger Berglund. Ytterligare en seger räcker för att Jansson ska säkra titeln. 

 

Christer Jansson vann precis som i går före Stefan Eriksson och Roger Berglund.