Nio svenska enduroförare tog individuella medaljer när EM avgjordes med crossheat i finska Heinola idag. Dessutom plockade ytterligare ett gäng medaljer i Lag–EM, där Sverige körde hem guldet såväl i Junior som i Dam. Stor blågul succé alltså. I nästa nummer av tidningen summerar vi allt i sin helhet men redan här kommer en kortare sammanfattning, klass för klass.

Lag–EM: Vi börjar med EM för landslaget, som alltid avgörs under den sista deltävlingen och där Sverige hade lag med i samtliga klasser. Damerna, med Hanna Berzelius, Martina Reimander, Emilia Reimander och Emma Wennbom, knep guldet i överlägsen stil närmast före Finland och Storbritannien. Också de svenska juniorerna, Max Ahlin, Albin Norrbin, Oskar Ljungström och Noa Largén, tog guld före Finland och Frankrike. Sveriges seniorlag, med Kevin Olsen, Mattias Ojanperä, Robert Friberg och Alexander Gunnerheim, knep en bronspeng bakom segrande Finland och Slovakien. Även veteranerna, med Kim Gustavsson och Christer Andersson, tog medalj i form av ett silver bakom Finland.

Sveriges Dam–lag

Junior U21: Max Ahlin och  Albin Norrbin hade redan igår säkrat guld och silver, men de hade en totalseger i den sista deltävlingen att köra för. Norrbin lyckades bäst. Efter en halvdan start körde han upp sig till tvåa och det räckte för att vinna helgen. Ahlin slutade sjua och det räckte för att bli tvåa i sista deltävlingen. Wiktor Ahlquist blev 17:e i heatet, 16:e för helgen och 16:e i mästerskapet.

Albin Norrbin

Junior E1: Marcus Göthenberg säkrade en bronspeng redan igår, men var sugen på att sätta dit finländarna Roni Kytönen och Anti Hänninen på crossbanan. Och Göthenberg gjorde det bra. Riktigt bra. Han rådde inte på Kytönen men slog Hänninen och hade den fjärde bästa tiden av samtliga förare på crossbanan när vi skulle summera dagen. Göthenberg blev också trea totalt i avslutningstävlingen. Edvin Hamnäs blev fyra efter en mycket fin fjärdeplats på crossen, och till slut sexa i sammandraget. Anton Rosendal slutade sexa i heatet.

Marcus Göthenberg

Junior E2/3: Oskar Ljungström var inför start osäker på om hans skadade axel skulle hålla. För en medalj behövde han dock bara komma till start, men i fighten om silvret jagade Noa Largén fem poäng bakom. Det var dock ingen fara på taket för den mörbultade Skara–killen. Efter en fin start kunde Ljungström lugnt och metodiskt köra till sig en fjärdeplats i heatet. Och en silvermedalj i klassen. Largén hade inledningsvis svårt att ta sig förbi brorsan Lukas, men körde över andra halvan upp sig till femma. Det gav honom ett EM–brons och en tredjeplats totalt för helgen. Lillebror Lukas slutade sjua i heatet och blev också sjua totalt i poängsammandraget. Arvid Karlsson blev tia på crossen, Emil Johansson tolva och Martin Grönslett 14:e.

Noa Largén

250 2-takt: Alexander Dahlén kämpade på men fick nöja sig med en ny sjätteplats. Därmed blev han också sexa i tävlingen och sexa i sammandraget. Måns Dalen slutade som åttonde och sista man.

Över 250 2-takt: Pontus Vestling körde i mål som glad femma, men fick poäng för en fjärdeplats och gjorde därmed sitt bästa EM–resultat för året. Det gjorde att han slutade på en sammanlagt femteplats i klassen.

Pontus Westling

250 4-takt: Det avslutande crossheatet bjöd på dagens enda svenskseger, när Robert Friberg var tuff upp i första backen, först in i svängen och sedan ledde ända in i mål. Friberg bröt därmed redan klara europamästaren Patrik Markvarts segersvit, men fick nöja sig med andraplatsen i tävlingen bakom tjecken. I sammandraget jagade Alexander Gunnerheim en bronspeng, men fyra poäng fattades efter att svensken blivit femma i heatet. Brorsan Felix slutade åtta på crossen och Robin Wiss blev sexa. I sammandraget blev Alex fyra, Robin femma, Felix sexa och Fribergs poäng i Finland räckte till en nionde plats.

Robert Friberg

Över 250 4-takt: Kevin Olsen höll undan för Mattias Ojanperä, som slet med ett ont knä efter kraschen igår, och knep silvermedaljen i klassen. Ojanperä fick nöja sig med bronsmedaljen, men var precis som Olsen såklart nöjd med en medalj. Inte minst med tanke på konkurrensen som var i klassen inför säsongen. Svenskarna slutade fyra och femma i crossheatet, som vanns av norske Håkon Engan Karlsen. Karlsen knep därmed tredjeplatsen för helgen. Linus Forskil blev sjua på crossen, åtta över helgen och nia i poängställningen.

Mattias Ojanperä

Dam: Redan klara europamästaren Hanna Berzelius hade en bergochdalbana i crossheatet, där hon var ut bra men gick omkull tidigt. Efter det körde hon dock riktigt fint och var uppe som femma när hon kraschade på sista varvet och fick bryta. Trodde alla. Men det visade sig att damerna redan kört sina nio varv och var ute på ett tionde, därmed räknades resultatet som var vid sista varvningen. Hanna vann därmed deltävlingen, närmast före Martina Reimander. Reimander tog sin första pallplats i EM och poängen räckte dessutom för att knipa bronsmedaljen. Emilia Reimander slutade sjua på crossen, fyra över helgen och sexa i totalen. Emelie Borg Nilsson och Emma Wennbom blev åtta och elva på crossen, och sjua och nia i tävlingen.

Martina Reimander

Senior: Kim Gustavsson kom till start trots en skadad tå på ena foten och en skadad fotled på den andra. Gustavsson blev sjua och därmed sjua i sammandraget. Christer Andersson körde in som tolva och poängen räckte till en elfteplats i totalen.

Overall: Robert Friberg och Marcus Göthenberg plockade säsongens första poäng i totalen genom att bli trea och fyra totalt på crossheatet. Också Edvin Hamnäs plockade sina första poäng i totalen genom att bli tolva i dag. Albin Norrbin satte en åttonde bästa tid och var därmed enda svensk som plockade poäng i totalen under samtliga EM–dagar. Det räckte till en sjundeplats totalt. Närmast framför sig, som sexa, hade han Albin Elowson, trots att han alltså blev poänglös i finalen. Bästa svensk i Overall blev Max Ahlin på en femteplats, med 84 poäng. Roni Kytönen vann, före Jed Etchells och Kristof Kouble. Oskar Ljungström blev nia totalt, Noa Largén tolva och Micke Perssons poäng från de två första tävlingarna räckte till en 14:e plats.

Oskar Ljungström