När söndagens tävling var körd och helgen skulle summeras fick hela nio svenska förare kliva upp på prispallen. EM–tävlingen i Skövde var succé arrangörsmässigt och också hemmaförarna svarade för fina insatser. Här summerar vi tävlingen i korthet, klass för klass. 

Junior U21: Utan tvekan hittar vi några av EM–seriens allra snabbaste förare i 125–klassen. Finske Roni Kytönen vann klassen båda dagarna, närmast före Nathan Bererd, Frankrike, och Claudio Spanu, Italien. Alla tre var också topp–7 av samtliga förare den första dagen och bra med även den andra. Av de svenska förarna gjorde Marcus Adielsson det bäst på söndagen med en sjätte plats, placeringen närmast före Max Ahlin. Ytterligare tre svenskar plockade poäng andra dagen – Lukas Wärn, Isak Österberg och Axel Andersson.

 

Marcus Adielsson.

 

Junior E1: John Salomonsson kunde inte riktigt följa upp sin totala femteplats på lördagen men gjorde ändå en bra insats och blev återigen tvåa i klassen bakom omöjlige Thomas Dubost. Pontus Skoog slutade placeringen där bakom som trea och därmed blev Salomonsson totaltvåa för helgen och Skoog trea. Alexander Gunnerheim körde in på en fjärde plats. I sammandraget fightas de tre svenskarna om silver och brons.

 

Pontus Skoog.

 

Junior E2/3: EM’s tuffaste klass såg två svenskar plocka poäng i Overall och vara topp–15 totalt den andra dagen. Ändå var ingen av dem nära pallen i klassen. Adam Andersson gjorde det bäst på söndagen med femteplats, totalt sett över helgen plockade ändå Oskar Ljungström flest poäng och blev totalfemma i stora juniorklassen. Andersson sexa och Anton Sandstedt sjua. Fransmannen Hugo Blanjoue totalvann med dubbla segrar, närmast före italienaren Lorenzo Macoritto och tjecken Krystof Kouble.

 

Adam Andersson.

 

250 2-takt: Fem startande förare var ändå tre fler än i Rumänien sist. Men naturligtvis inte tillräckligt för en egen EM–klassen. Italienaren Maurizio Micheluz dubbelvann. Svensken Måns Dalén femma båda dagarna.

 

Maurizio Micheluz.

 

Över 250 2-takt: Efter en förlorad sekundstrid med tjecken Jiri Hadek på lördagen slog Martin Larsson till med en klar seger dagen därpå. Och totalvann därmed EM–tävlingen i Skövde, närmast före Hadek och holländaren Lucas Dolfing. Drömmen om ett nytt EM–guld lever därmed för Larsson, som har allt i egna händer.

 

Martin Larsson.

 

250 4-takt: Robert Kvarnström följde upp sin seger på lördagen med en ny under söndagen och precis som då hade han Robert Friberg närmast bakom sig. Dubbelt svenskt i topp alltså. I tabellen har Friberg bra läge på medalj nu. Kvarnström var också länge snabbaste svensk på lördagen men fick ge sig till slut och blev näst bäst.

 

Pallen, 250 4-takt.

 

Över 250 4-takt: Oliver Nelson inledde söndagen strålande, var i ledning i klassen och totalfemma efter första varvet. Men då ville inte hojen vara med längre och Nelson fick kliva av. Istället klev Rikard Hansson fram efter en trög inledning på helgen och tog en andraplats bakom italienaren Alessandro Battig. Hansson därmed också totaltvåa i Skövde. Dessutom slog hemmasonen till och var totalsnabbast på helgens allra sista specialprov, samtidigt tog han sig förbi Kvarnström och blev bästa svensk.

 

Oliver Nelson.

 

Dam: Emelie Karlsson svarade för ett strålande första varv och hängde med finska Sanna Kärkkäinen. Då kom kraschen på det andra varvets inledande prov som såg henne tappa såväl rytm som en halvminut. Karlsson krigade ändå på för ytterligare en andraplats och blev därmed totaltvåa för helgen. Hanna Berzelius på nytt trea och därmed dubbelt svenskt på pallen också här. I totalen står nu Berzelius på samma poäng som holländskan Nina Klink i fighten om silvret bakom Kärkkäinen.

 

Emelie Karlsson.

 

Senior: Anders Eriksson fick hårt motstånd av polacken Sebastian Krywult under helgen men kunde till slut ändå kliva upp på pallen med två segrar i sin internationella tävlingscomeback. Finske Mika Paavola slutade trea och som näst bästa svensk såg vi Patrik Andersson på en total sjundeplats.

 

Anders Eriksson.

 

Overall: Totalt fem svenskar plockade poäng i Overall på söndagen och var alltså topp–15 totalt av samtliga förare. Bäst som sagt Rikard Hansson på en femteplats, med Robert Kvarnström som sexa. Där bakom såg vi Robert Friberg ta sina första poäng i klassen som trettonde man, Adam Andersson blev fjortonde och Oskar Ljungström, precis som på lördagen, på en femtonde plats. Fransmannen Hugo Blanjoue var snabbast av samtliga på söndagen men det var landsmannen Thonas Dubost som totalvann efter att ha vunnit lördagen och varit tvåa dagen därpå. Blanjoue tvåa totalt och italienaren Alessandro Battig trea, när de två dagarna summerats.

Fotnot: Stort reportage från EM i Skövde kommer i nästa nummer av tidningen. 

 

Robert Friberg.