Oskar Ljungström var bästa svensk när den första dagen av årets EM–final kördes i finska Heinola. Husqvarna–föraren slutade som fin totaltrea efter bra fight med Noa Largén, som blev femma totalt. Hanna Berzelius och Max Ahlin vann båda två sina klasser och har redan i morgon möjlighet att säkra varsitt EM–guld.

EM–finalen i enduro bjöd på tre specialprov och underlag som skulle passa de svenska förarna bra. Första sträckan var ett crossprov i sand som tog runt fem minuter, det andra ett enduroprov i skogarna bakom crossbanan med kluriga stenpartier och det tredje ett snabbt enduroprov med många och långa rakor på smala spår.

Men det hela började på tråkigast möjliga sätt för svensk del. Albin Elowson tvingades nämligen bryta redan innan han hunnit nå fram till det första specialprovet. Elowson gick omkull på transporten och landade illa på vänsterarmen, vilket resulterade i att armbågen gick ur led. Efter besök på sjukhus konstaterades dock att ingenting var sönder, men det blir ingen mer körning för Elowson den här helgen i alla fall.

Kevin Olsen är på silverplats efter att Albin Elowson försvann.

Svensken hade inför tävlingen chansen att köra hem såväl totalen i EM, som Över 250 4–takt-klassen, men kommer nu halka ner en bit i sammandragen. I Över 250 4–takt har vi ändå två svenskar som går mot medalj. Mattias Ojanperä körde in som trea idag och är fyra totalt, han står därmed på 81 poäng och behöver ytterligare 14 för att gå förbi Elowson på 94. Petat ner Elowson har redan Kevin Olsen, som efter en femteplats idag nu står på 95 poäng och är tvåa i sammandraget.

Trots medaljchanser var Ojanperä och Olsen dock en bit bakom de snabbaste svenskarna. Bäst totalt av de blågula idag var Oskar Ljungström, som körde in på en personbästa tredjeplats. Bara hemmaföraren Roni Kytönen och britten Jed Etchells var snabbare. Etchells totalvann för första gången och dessvärre kör han också i samma klass som Ljungström, Junior E2/3, därmed fick svensken nöja sig med en andraplats där.

Noa Largén gjorde karriärens bästa insats i EM resultatmässigt.

En annan i Junior E2/3 som gjorde sin bästa EM–tävling i karriären var Noa Largén, som visserligen fick nöja sig med en tredjeplats i klassen men som också blev totalfemma. I sammandraget betyder det att Etchells nu står på 123, tjecken Krystof Kouble, som är skadad och inte kom till start, är kvar som tvåa på 117, Ljungström står som trea på 107 och Largén är fyra på 95.

Tredje bäst av svenskarna var Max Ahlin, som blev totalåtta men som betydligt viktigare vann sin klass, Junior U21. Ahlin är därmed fortsatt obesegrad där och har nu en 23 poäng stor ledning före dagens fjärde bästa svensk, Albin Norrbin. Norrbin blev totaltia för dagen men ”bara” trea i klassen efter att tidigare ha varit tvåa samtliga EM-dagar. Ett misstag på dagens femte sträcka kostade Norrbin, som bara var en dryg sekund från andraplatsen till slut. I sammandraget befäste han ändå sin silverplats.

Max Ahlin får instruktioner av Kenta Karlsson medan Fredrik Holmvik fixar glasögon och Albin Elowson skyddar mot regnet.

På bronsplats hittas fortfarande Marcus Göthenberg, i Junior E1, efter att KTM Scandinavia–föraren kört in som fyra idag bakom en trio finländska förare. Göthenberg hade en bra fight med Edvin Hämnäs, som slutade femma i klassen för dagen.

Stor svensk succé för dagen blev det i Dam–klassen, där fem blågula förare kom till start och där samtliga var bland de sex bästa. Svenskorna klarade klurigheterna i stenbackarna på sträcka två betydligt bättre än sina konkurrenter och hade dessutom bra fart på det svenskliknande underlaget.

Hanna Berzelius fördubblade sitt försprång i fighten om guldet.

Hanna Berzelius vann dagen, till slut med nästan två minuter, och ryckte ifrån i sammandraget där hon nu har ett 14 poäng stort försprång. Martina Reimander slutade tvåa, efter en kul fight med lillasyster Emilia som blev trea. Martina närmade sig därmed också medalj med stormsteg. Berzelius leder som sagt sammandraget, på 120 poäng, och har närmast bakom sig Nieve Holmes på 106. Sedan följer Audrey Rossat på 78, Martina Reimander 76, Rosie Rowett 72, och Emilia Reimander 68. Upplagt för spänning alltså.

Bakom topptrion, som alltså var helsvensk idag, körde Emma Wennbom in som femma och hade Emelie Borg Nilsson närmast bakom sig som sexa. Karriärens bästa EM–placeringar för båda.

Martina Reimander närmade sig bronsmedaljen.

Övriga svenskar då? Ja, Robert Friberg var en bit bak i totalen men tog en fin skalp som tvåa i klassen 250 4-takt. Närmast bakom sig hade han Alexander Gunnerheim, som nu står på 83 poäng och är fyra i sammandraget med 10 poäng upp till bronset. I samma klass slutade Robin Wiss sexa och Felix Gunnerheim åtta. Linus Forskil och Emil Gustavsson hade en häftig svenskfight i Över 250 4–takt, där Forskil till slut var 7 tiondelar före och blev åtta, med Gustavsson som nia.

Robert Friberg körde sitt första EM för året.

I 250 2-takt blev Alexander Dahlén fyra och Måns Dalén åtta, och i Över 250 2-takt körde Pontus Westling in som åtta. Wiktor Ahlquist slutade som 13:e i Junior U21, Lucas Largén blev åtta i Junior E2/3 och i samma klass blev Emil Johansson tia, Arvid Karlsson tolva och Martin Grönslett 16:e. Avslutningsvis Senior, där vi såg Kim Gustavsson bli åtta och Christer Andersson köra in på en elfte plats. 

Christer Andersson hade som vanligt kul på hojen och blev elva i Senior–klassen.