Den första tävlingsdagen är avslutad i Skövde och vi kan summera två svenska segrar. Men desto fler fina prestationer. Och framförallt en fantastisk inramning. Publiken satte färg på tillställningen och stod verkligen bakom sina hemmaförare. Robert Friberg summerade det bäst.
– Man kände sig som en stjärna där ute. 

• Ja, publiken var verkligen med på noterna i Skövde när den första dagen av två i årets tredje EM–deltävling kördes. På samtliga tre specialprov var det betydligt mycket fler människor än vi är vana vid på endurotävlingar här hemma. Och i och med att det var EM fick samtliga svenska förare också stöttning av åskådarna.
– Om man jämför med VM i Enköping för två år sedan så tycker jag faktiskt att det var mer liv på publiken här, sa Oliver Nelson som, precis som då, hade sin egen fanclub på plats.

• Nelson själv stod också för en mycket fin insats när han fightades om segern i klassen Över 250 4-takt. Italienaren Alessandro Battig kom till Skövde obesegrad men den här gången fick han en rejäl match. Nelson var före efter första varvet, blott fyra sekunder efter när det andra var kört och när förarna skulle ut på sista provet skiljde bara 45 hundradelar. På det sista slog dock Battig till med en kanontid och distanserade Nelson med nästan 20 sekunder.
– Det var lurigt där ute, med dammpulvret som blev. Jag gjorde några misstag och fick det inte att stämma på sista. Men överlag är jag nöjd me dagen och att jag kunde vara med och fightas om segern, sa Nelson som förutom tvåa i klassen också blev elva totalt.

• Med den placeringen var Nelson också näst bästa svensk. Bäst? John Salomonsson, som svarade för karriärens främsta insats när han blev totalfemma och tvåa i Junior E1.
– Jag är sjukt nöjd. Vet inte vad som hände, om jag fick i nästa växel eller vad man ska säga. Det kändes bra direkt, redan när jag kom ut i slalombacken på det första provet. Man blev så peppad av allt folk också. Det var helt galet, har aldrig varit med om nåt liknande, sa Salomonsson.
I samma klass slutade Alexander Gunnerheim på tredjeplats och blev samtidigt tredje bästa svensk, som totalt 13:e man.

 

John Salomonsson.

 

• Klassvinnaren i Junior E1, Thomas Dubost, var också totalsnabbast i tävlingen. En liten skräll, fransmannen har nämligen bara varit sexa som bäst i totalen tidigare. En ännu större överraskning såg vi på andraplats i totalen, där finske Roni Kytönen slog sig in när han också vann Junior U21–klassen. 125–föraren var åtta sekunder bakom Dubost och hade totaltrean Hugo Blanjoue ytterligare åtta sekunder bakom sig.

 

Thomas Dubost.

 

• Blanjoue segrade i klassen Junior E2/3, där vi tyvärr inte fick in någon svensk topp–3. Men där bakom var det rejält tight. Oscar Ljungström slutade femma, Anton Sandstedt 38 hundaradelar bakom som sexa, Adam Andersson tio sekunder bakom som sjua och Noa Largén på en åttondeplats ytterligare 18 bakom. Kvartetten slog sig också in som 15:e, 16:e, 18:e och 21:a totalt.

 

Anton Sandstedt.

 

• Där emellan hittar vi också Robert Kvarnström på en 17:e plats – och som vinnare i klassen 250 4-takt. Där vi dessutom fick dubbelt svenskt i och med att Robert Friberg slog sig in som tvåa. Friberg låg tvåa under större delen av dagen men tappade två placeringar med en krasch på dagens näst sista prov. På det sista klämde han dock i med den totalt tredje bästa tiden och tog alltså tillbaka andraplatsen.

 

Robert Kvarnström.

 

• Martin Larsson hade en häftig fight med tjecken Jiri Hadek i klassen Över 250 2-takt. Hadek ledde visserligen hela dagen, men det handlade om sekunder och när förarna skulle ut på dagens sista specialprov skiljde bara 16 hundradelar. Där visade dock tjecken varför han kommit till Sverige med totalledningen i klassen och körde ifrån Larsson med nästan 15 sekunder.

 

Martin Larsson.

 

• Förutom Kvarnström seger i 250 4-takt fick vi se ytterligare en svensk klassvinnare. Vem? Anders Eriksson, såklart. 45–åringen körde hem Senior–klassen efter en häftig fight med dittills obesegrade polacken Sebastian Krywult. Och precis som i går var det Anders som fick det allra största stödet från den svenska publiken ute på specialproven.
– På första provet glömde jag till och med av att bromsa för att de vrålade så mycket på mig, skrattade Anders som var lite väl nära pinnar och plastband i en utförssväng i slalombacken.
– Men det har varit skitkul. Och så fight om segern. Man tänker ju att man ska skita i det där och köra bara, men sen frågar man om tider efter varje prov ändå, haha.

 

Anders Eriksson.

 

• Avslutningsvis Dam–klassen där Emelie Karlsson på sin lånade hoj svarade för en fantastisk prestation när hon blev tvåa bakom finskan Sanna Kärkkäinen. Men Karlsson var inte helt tillfreds.
– Med tanke på förutsättningarna så borde jag väl vara nöjd men jag vill vinna. Det har inte alls gått som jag velat, sa Karlsson som var nästan minuten bakom finskan men också minuten före trean.
Och som trea såg vi Hanna Berzelius. Husqvarna–föraren hade därmed holländskan Nina Klink bakom sig och plockade in två av de sex poäng hon var bakom i fighten om silvret.

 

Emelie Karlsson.

 

• För det stora hemmahoppet i fighten om totalsegern, Albin Elowson, tog dagen slut snabbt. Elowson satte näst snabbaste tid på dagens första specialprov och var totalsnabbast på det andra, men under transporten från dagens första service till varvets avslutande specialprov gick Husqvarna–föraren omkull. Elowson tvingades med ambulans till sjukhus med en misstänkt hjärnskakning och var under kvällen kvar för observation.

Fotnot: Resultaten är ännu preliminära. 

 

Albin Elowson.