Efter fem SM–tävlingar under loppet av fyra helger blir det nu ytterligare tre tävlingsdagar för flera svenska förare. I finska Heinola väntar nämligen årets EM–final. Och det finns många blågula medaljchanser att hålla ögonen på. 

Efter att ha kört VM i enduro såväl 2012 som 2014 och 2016 är Heinola nu tillbaka som arrangör av en stor internationell tävling. EM–finalen avgörs i den finska staden till helgen, med depån belägen alldeles vid crossbanan som också varit skådeplats för Motocross–VM förr om åren.

Arrangören bjuder på ett 55 kilometer långt varv, som körs tre gånger varje dag och består av tre stycken specialprov. I och med att det är final i EM–serien avgörs endurotävlingarna under fredag och lördag, för att sedan avslutas med crossheat under söndagen. Totalt finns alltså 60 poäng att köra om och förutom att de individuella klasserna ska avgöras fungerar finalen också som Lag–EM.

Klassisk enduro– och crossmark i Finland. Foto: Robert Pairan

Hur ser förutsättningarna ut då? Ja, vi tar det klass för klass:

Overall: Klassen för totalen leds av tjecken Kristof Kouble, som varit totalsnabbast under tre av sex dagar men som under gårdagen meddelade att han inte kommer till start i finalen på grund av skada. Detta öppnar för Albin Elowson. Kouble leder på 103, men kommer alltså inte köra in fler poäng. Elowson är just nu trea på 82 och behöver således bara 22 för att passera tjecken. Problemet är bara att han har två finska hemmaförare på varsin sida om sig i sammandraget – Roni Kytönen, som tvåa, med 92 poäng  och Eemil Pohjola, som fyra, med 74. Där bakom har också Jed Etcheles, femma med 68, och Max Ahlin, sexa med 66, en teoretisk chans att ta hem totalen.

Max Ahlin

250 2-takt: Alexander Dahlén är enda svensk som kört klassen i år och ligger just nu med som sexa, på 62 poäng. Därmed är han tio poäng från medalj. I toppen ser vi italienaren Maurizio Micheluz på 97. Förutom Alexander Dahlén kör också Måns Dalén klassen i Finland.

Över 250 2-takt: Pontus Vestling är enda svensk till start och den enda som kört klassen i år. Är sjua i sammandraget på 46 poäng och har därmed 37 upp till medalj. Tjecken Jiri Hadek leder på 108.

250 4-takt: Fyra av blygsamma åtta förare till start är svenskar – Robert Friberg gör EM–debut för året medan Alexander och Felix Gunnerheim samt Robin Wiss kört samtliga rundor. Alexander är bäst med som fyra, på 68 poäng, och har 12 upp till medalj. Wiss är sexa på 51 och Felix sjua på 48. Tjecken Patrik Markvart leder på 120 och är obesegrad. 

Alexander Gunnerheim

Över 250 4-takt: 15 förare finns med på startlistan men vi vet att till exempel Micke Persson, som står med, inte kommer till start. Återstår att se hur många man blir. Övriga anmälda svenskar är Albin Elowson, Kevin Olsen, Mattias Ojanperä, Linus Forskil, Christopher Wiss, Oliver Nelson och Emil Gustavsson. Bra medaljläge för de blågula här. Eemil Pohjala leder sammandraget på 109 poäng men där bakom är det trippelt svenskt genom Elowson på 94, Olsen på 84 och Ojanperä på 66.

Mattias Ojanperä

Dam: Topp–trion i SM, Hanna Berzelius, Martina Reimander och Emilia Reimander, har kört samtliga tre tävlingar och kommer förstås till start igen, tillsammans med Emelie Borg Nilsson och Emma Wennbom. Berzelius är inför tävlingen i guldläge och leder sammandraget på 100 poäng, sju före Nieve Holmes, Storbritannien. Martina är sexa på 59 och har 15 poäng upp till medalj, Emilia åtta på 53.

Hanna Berzelius

Junior E1: Finsk dominans såhär långt, där Roni Kytönen är obesegrad och toppar på 120 poäng. Annti Hänninen är tvåa på 96 men på tredje hittar vi svenskt genom Marcus Göthenberg på 83. Svenskt också på fjärde genom John Salomonsson, 56 poäng, men han startar inte i Finland. Göthenberg får istället sällskap av Carl Andersson, Edvin Hamnäs och Anton Rosendal, som dock inte kommer ha med medaljstriden att göra.

Marcus Göthenberg

Junior E2/3: Här leder Kristof Kouble på nästintill maxpoäng, 117, men han kommer som sagt inte till start och kommer stanna där. Tre förare har chans att nå ikapp och förbi och två av de är svenskar – Noa Largén är fyra inför finalen på 80 poäng och Oskar Ljungström trea på 90. Framför sig har de britten Jed Etcheles som tvåa på 103. Dubbel svensk medaljchans alltså. I övrigt får vi också se blågult i klassen genom Tobias Carlsson, Erik Wahlström, Lukas Largén, Martin Grönslett, Emil Johansson och Arvid Karlsson.

Oskar Ljungström

Junior U21: Dubbel svensk medaljchans är det också i 125–klassen, Junior U21, där Max Ahlin hittas i ledning på 120 inkörda poäng. Maxpoäng förresten, Ahlin har vunnit samtliga EM–dagar. Tvåa är Albin Norrbin, som varit tvåa i samtliga, på 102, och de jagas närmast av hemmaföraren Peetu Juupaluoma som just nu står på 88. Också Wiktor Ahlquist kommer till start.

Albin Norrbin

Senior: Ingen rimlig svensk medaljchans i klassen som leds av polacken Sebastian Krywult på 107 poäng. Kim Gustavsson har kört samtliga tre tävlingar, skrapat ihop 35 poäng och är åtta i sammandraget. Han startar också finalen, tillsammans med Christer Andersson som är elva i sammandraget med 14 poäng.