Det blev inget svenskt VM–guld i enduro det här året heller. När sista rundan kördes i Frankrike var Albin Elowson i slagläge för att ta hem Ungdomsklassen, men en tidsprick på lördagen förstörde gulddrömmen. Teamkompisen Jesper Börjesson hade chans på en bronsmedalj men också han förlorade den kampen. 

Albin Elowson var på förhand sju poäng bakom italienaren Davide Soreca i fighten om guldmedaljen i Youth Cup 125 cc. Elowson hade visserligen snabbaste tiden i klassen på lördagen men en tidsprick på en minut gjorde att han inte blev bättre än fyra. Han hade Soreca efter sig men plockade bara två poäng på konkurrenten.

På söndagen fightades Elowson återigen om segern och för att kunna ta guldet från Soreca var svensken också tvungen att vinna, i Youth Cup något mer matematiska tabell där de fyra individuellt sämsta dagarna i serien får räknas bort. Så länge Elowson inte vann skulle Soreca vara mästare, och om Elowson vann skulle Soreca vara tvungen att bli som sämst trea.

Italienaren inledde svagt, körde upp sig mot slutet men blev inte bättre än fyra. Elowson var i ledningen efter första varvet men tappade den till Sorecas landsman Matteo Bresolin, som sedan aldrig släppte taget om segern.

Därmed försvarade Husqvarna-föraren sin silvermedalj från förra året, men vi gissar att den smakade betydligt mer av besvikelse än glädje i år.

Bakom guldkampen gjorde Jesper Börjesson en av sina resultatmässigt bästa VM–tävlingar i karriären när han blev trea på lördagen och intensifierade kampen om bronsmedaljen. Men två pallplatser för chilenaren Benjamin Herrera, samtidigt som Jesper Börjesson bara blev åtta på söndagen gjorde att medaljchansen gled honom ur händerna.

I Junior imponerade Oliver Nelson med en fjärde och en femte plats vilket gjorde att han tog en total sjunde plats under sitt första hela VM–år. På platsen bakom i totalen hittar vi mer svenskt genom Lars Löfgren. Danny McCanney tog hem guldet efter två raka brons i klassen.

Joakim Ljunggren blev trettonde totalt efter att ha avslutat VM–året med två niondeplatser i E3. Och i samma klass blev australiern Matthew Phillips inte bara en av de yngsta att köra hem ett VM–guld utan också den första Juniorvärldsmästaren att ta hem en titel även som senior.

Mycket mer om VM–avslutningen läser ni i Race nummer 14. 

Jocke Ljunggren tog två niondeplatser i Brioude på sin 501:a.
Jocke Ljunggren tog två niondeplatser i Brioude på sin 501:a.