Efter 39 raka SM–segrar, i deltävlingar han kommit till start, är sviten över. När Knobby Swedish Enduro Championship 2016 inleddes i Hässleholm var det Albin Elowson som klev överst på pallen. Och Joakim Ljunggren fick nöja sig med att bli tvåa. Båda var de överens om vad som gjort skillnad – förberedelserna.

Ja, både Albin Elowson och Joakim Ljunggren pratade om förberedelserna efter att lördagens SM–tävling, årets första, avslutats i Hässleholm vid 16–tiden.

 

1, 2 och 3 från förra året – Joakim Ljunggren, Andreas Linusson och Pontus Högberg.
1, 2 och 3 från förra året – Joakim Ljunggren, Andreas Linusson och Pontus Högberg.

 

– Jag har varit här sedan i onsdags och förberett mig väl. Det var nog främst det som gjorde att jag kunde dra ifrån så mycket redan från början, sa Elowson som fick nästan minuten på Ljunggren redan på det första varvet.

– Jag är besviken på mig själv att jag inte var bättre med på första varvet. Men jag var inte nog förberedd. Kom ner i går och hade inte samma koll på proven som Albin. Så är det, erkände Ljunggren.

 

Joakim Ljunggren.
Joakim Ljunggren.

 

Elowson vann till slut med dryga minuten ner till Ljunggren, vars SM–svit alltså tog slut efter 39 segrar. Trea totalt, och trea i SM2, slutade Pontus Högberg. Högberg hängde med de två där framme bra under två varv, men tappade på det tredje.

Fyra i Knobby Swedish Enduro Cup blev Johan Edlund, som i och med att han också kör SM2 i år inte ens fick komma upp på pallen i sin klass. Snopet, men en fin insats.

 

Johan Edlund.
Johan Edlund.

 

Andreas Linusson slutade som totalfemma och vann E3 nästan fyra minuter före Oliver Nelson, och ytterligare en ner till trean Martin Sundin. Som sexa och sjua totalt hittar vi två JSM2–förare, som hade en härlig fight hela vägen. Jesper Börjesson gick till slut segrande ur striden och inledde jakten på ett efterlängtat guld.

 

Andreas Linusson.
Andreas Linusson.

 

– Jag har två raka silver och tycker det är dags nu. Men Adam verkar också hungrig på det, sa Börjesson som syftade på KTM Scandinavias Adam Andersson som bara dryga 20 sekunder efter till slut.

Som totalåtta i Hässleholm hittar vi segraren i SM1 – Erik Ljungberg. Ljungberg, regerande mästare i JSM1, vann klassen närmast före Robert Kvarnström och Niklas Persson, som också följde som nia och tia totalt.

 

Erik Appelqvist.
Erik Appelqvist.

 

Slutligen då JSM1 – där vi hittade segraren, och nyblivne VM–vinnaren, Erik Appelqvist som segrare och totalelva. Joakim Grelsson pressade Yamaha–föraren men hade 20 sekunder upp när tolv prov var körda. Pontus Skoog var klasstrea och fjortonde man totalt, bakom Tommy Sjöström och före Oliver Nelson, som rundade av topp–15.

 

JSM1.
JSM1.

 

Dam, Veteran och Bredd körde två varv och åtta prov. I Dam–klassen inledde Amanda Elvin starkast, i miljö hon trivdes i – stenigt och bökigt.

– Ja, det passade mig bra. Och det var ett skönt kvitto efter ett långt tävlingsuppehåll. Har hållit igång fysen bra under vintern men inte kört särskilt mycket hoj, sa Amanda, som var närmast före regerande mästarinnan Hanna Berzelius och Emmily Smalsjö.

 

Dam.
Dam.

 

VRM1 vanns av Linus Broaar, närmast före Krister Thorell och de tre senaste årens mästare, Pär Olsson, på tredje plats. I VRM2 tog Christer Jansson segern, trots att han tappade över två minuter på näst sista provet. Han vann före Mars Algotsson och Olof Adielsson.

Slutligen Bredd, där Försvarsmaktens Oscar Häll var dryga 20 sekunder före Mattias Larsson, med Gustaf Fredriksson på tredje plats.

 

Stundtals bökigt och skitigt i Hässleholmsskogarna.
Stundtals bökigt och skitigt i Hässleholmsskogarna.

 

SM3.
SM3.

 

SM1.
SM1.

 

JSM2.
JSM2.

 

Temamästerskapet togs hem av Leo Vegas/Husqvarna.
Temamästerskapet togs hem av Leo Vegas/Husqvarna.

 

VRM2.
VRM2.

 

VRM1.
VRM1.