2020 års upplag av Dakar–rallyt skakas av en tragisk dödsolycka. Hero Motorsports Paulo Goncalves, välkänd, omtyckt och en legendar i sammanhanget, omkom efter en krasch och en hel motorcykelvärld sörjer nu portugisen. Som en följd av olyckan valde tävlingsledningen att ställa in morgondagens etapp för motorcykelförarna. 

Portugisen Paulo ”Speedy” Goncalves debuterade i Dakar–rallyt redan för 14 år sedan, 2006, när han körde in på en 25:e plats. 2009, när tävlingen för första gången avgjordes i Sydamerika, slog han sig för första gången in topp 10, som justa tia. 2011 kom första etappsegern men för andra året i följd tvingades portugisen bryta rallyt.

Det stora genombrottet resultatmässigt kom under 2013, när han blev världsmästare i rally efter att inför säsongen ha skrivit på för HRC Honda. Goncalves blev sedan kvar i Hondas fabriksteam under sju säsonger, där den största framgången blev andraplatsen i Dakar 2015. Han blev också sexa 2017.

Inför årets säsong skrev 40–åringen på för storsatsande indiska Hero. Han inledde Dakar 2020 med en tolfte plats, blev trettonde den andra etappen innan chanserna till en framskjuten placering försvann den tredje dagen, när Goncalves tappade flera timmar efter att ha fått meka ute på en specialsträcka.

Trots det fortsatte han och hade tre raka topp 10 placeringar innan lördagens vilodag – som fyra, åtta och tia. Samtidigt körde han upp sig från 111:e plats i sammandraget till imponerande 46:a. 

Men idag hände det som inte fick hända. 276 kilometer in på den sjunde etappen av årets Dakar kraschade Paulo Goncalves så illa att hans liv inte gick att rädda. Red Bull KTM’s regerande mästare Toby Price var först på plats och var kvar vid konkurrentens sida tills det att ambulanshelikoptern kunde transportera iväg Goncalves till sjukhus. Men där kunde man bara konstatera att han var bortom räddning.

Goncalves sörjs av en hel motorcykelvärld och våra tankar är hos hans barn, familj och vänner. Som en följd av den tragiska dödsolyckan valde tävlingsledningen att ställa in morgondagens etapp för motorcykelförarna.

Bjerkert 36:a
Calle Bjerkert, som körde in som 39:a i fredags och blev fin 36:a idag efter gårdagens vilodag, berördes förstås av olyckan och var märkbart tagen i en video som teamet la upp på hans Facebook–sida, Calle Bjerkert Rally Raid Team.

– Jag kom precis efter att olyckan hade hänt. De försökte att rädda livet på honom, men de lyckades inte. Det var svårt att köra vidare efteråt, men samtidigt måste man försöka fokusera för att hålla sig på hjulen själv. Jag tänkte efter både en och två gånger, sa Bjerkert.
– Det är fruktansvärt när sånt här händer… det känns jobbigt. Vi gör ju det här för att det är roligt, när sånt här händer så är det ju inte roligt någonstans. Det är sorgligt. Vi får prata om det här, se vad som kommer hända och försöka att ladda om, men det känns väldigt långt borta just nu. 

I täten av tävlingen har Goncalves tidigare teamkompis i HRC Honda, amerikanen Ricky Brabec, nu en nästan 25 minuter stor ledning närmast före Pablo Quintanilla, Rockstar Energy Husqvarna. Men inte heller Brabec, som blev femma för dagen, tänkte särskilt mycket på resultaten efteråt.

– Jag fick informationen när jag gick i mål. Alla vet att det är en farlig sport vi håller på med, men det är en tragisk dag för alla i rallyvärlden. Våra tankar är med familjen. Resultatet betyder ingenting längre. Det kommer i andra hand. Livet är så mycket mer än sporten, sa Brabec.

Hondas Kevin Benavides, som ramlade från 3:e plats till 28:e efter att ha tappat över fyra timmar i fredags, vann dagens etapp närmast före teamkompisen Joan Barreda och KTM’s Mathias Walkner. 

Hondas Nacho Cornejo är trea i sammandraget, bakom Brabec och Quintanilla, med Price som fyra, Barreda femma och Walkner sexa. Brabec har som sagt en stor ledning, men från Quintanilla till Walkner skiljer sedan mindre än tio minuter.