Från ledning till sjukhus. Så slutade den tionde etappen för Yamahas Adrien Van Beveren. Men det var inte bara fransmannen som hade problem. Honda–förarna Kevin Benavides och Joan Barreda samt KTM’s Toby Price och Antoine Meo var alla mindre än tio minuter från ledning inför etappen men samtliga tappade minst en halvtimme. 

Från Perus huvudstad Lima har Dakar–förarna tagit sig genom Bolivia och nu anlänt till Argentina, där den tionde etappen kördes under gårdagen. Och det blev en etapp som kastade omkull det mesta i årets rally.
Vi summerar här de tio etapperna som körts hittills:

 

Red Bull KTM’s Laia Sanz kör stabilt och är 15:e efter tio av fjorton etapper. Foto: KTM

 

• Dag 1 var som vanligt en solskenshistoria, där den regerande mästaren Sam Sunderland, KTM, tog en tidig ledning närmast före Adrien Van Beveren, Yamaha, och Pablo Quintanilla, Husqvarna.

• Barreda övertog sedan ledningen Dag 2, efter att ha vunnit etappen närmast före Van Beveren och KTM’s Matthias Walkner. Ställningen var då densamma i totalen.

 

Redan Dag 3 drabbades HRC Hondas Joan Barreda av problem och tappade mycket tid. Foto: HRC

 

• Dag 3 såg Barreda tappa närmare halvtimmen när Sunderland vann etappen och övertog totalledningen. Hondas Kevin Benavides var totaltvåa och klättrade till en andraplats i sammandraget. Toby Price, mästaren från 2016, blev totaltrea för dagen och klättrade upp som fyra totalt, närmast bakom Husqvarnas Quintanilla. Både Walkner och Van Beveren tappade och föll i sammandraget.

• Van Beveren kom dock tillbaka starkt Dag 4, vann etappen och övertog totalledningen. En succésträcka för Yamaha för övrigt, där fransmannens teamkompis Xavier De Soultrait var totaltvåa och klättrade till en femteplats totalt. Tyngre för KTM som tvingades se Sam Sunderland utgå efter en krasch som resulterade i en ryggkompression. Mathias Walkner hämtade dock tillbaka tid genom att sluta trea för dagen och klättra till en total fjärdeplats. I sammandraget bytte också Quintanilla och Benavides plats.

 

Sam Sunderland tvingades kasta in handduken Dag 4. Foto: KTM

 

• Joan Barreda var tillbaka i matchen igen efter Dag 5, vilken han vann med över tio minuter och därmed klättrade upp som fyra i sammandraget. Bakom sig hade han närmast Walkner och Benavides, som båda knappade in på totalledaren Van Beveren och nu bara var dryga minuten efter som tvåa, Benavides, och trea, Walkner.

• Dag 6 såg förarna avsluta resan genom Peru och ankomma Bolivia, med den tidigare flerfaldige endurovärldsmästaren Antoine Meo som snabbast på sträckan. Meo var därmed uppe som totalsexa i sammandraget, där Kevin Benavides tog över ledningen efter att ha slutat som totaltvåa. Som trea för dagen såg vi Toby Price, som smugit med i totalen och just nu var femma. Efter Benavides hittade vi Adrien Van Beveren som tvåa, knappa två minuter bakom, och Walkner som trea, ytterligare två bakom.

 

HRC Hondas Kevin Benavides ledde inför vilodagen. Foto: HRC

 

• Efter en välbehövlig vilodag väntade Dag 7, första halvan av maratonsträckan, på hög höjd i Bolivia. Joan Barreda tog en ny sträckseger och klättrade upp som trea i sammandraget bakom Adrien Van Beveren, som var tillbaka i topp efter att ha blivit tvåa för dagen, och Benavides, som blev trea för dagen men alltså tappade totalledningen.

 

Två etappsegrar har det blivit för Antoine Meo. Foto: KTM

 

• Dag 8 betydde andra halvan av maratonsträckan, där förarna alltså mellan dagarna inte får ta hjälp av någon utomstående med att arbeta på hojen. För andra gången i år var Antoine Meo snabbast, när han också klättrade till en sjätteplats i sammandraget. Hondas Ricky Brabac var totaltvåa och klättrade till en åttondeplats i sammandraget, och Toby Price trea för dagen och upp på en fjärdeplats totalt. Det tightade också till sig där framme när Benavides tog in tid på Van Beveren och nu bara var 22 sekunder bakom. Barreda tappade till femma i sammandraget och Walkner klättrade upp som trea. Nämnas kan också Laia Sanz, KTM, som för första gången i år körde in topp–10 på en sträcka.

• Dag 9, som skulle bli den sista i Bolivia, ställdes in på grund av regn som skapade okörbara förhållanden. Redan under maratonsträckorna hade förresten förarna fått sin beskärda del av regn och lera.

 

Adrien Van Beveren tvingades utgå under den tionde etappen efter en krasch. Han var då i ledningen. Foto: RallyZone – Edoardo Bauer

 

• Och så var vi framme vid gårdagens etapp, Dag 10, den första i Argentina, som alltså mer än någon annan kastade omkull årets rally. Vi fick se större tidsdifferenser än tidigare och inte minst försvann årets totalledare, Adrien Van Beveren, efter en krasch. Flera förare hade stora problem med navigationen i slutet av etappen och för HRC Honda var det katastrof. Joan Barreda och Kevin Benavides är visserligen fortfarande tvåa och trea i sammandraget, men de tappade samtidigt 38 respektive 47 minuter mot den nya totalledaren. Och föga förvånande är det en KTM–förare som kopplat grepp om rallyt när nu bara fyra etapper återstår. Mathias Walkner vann den tionde dagen och har nu en ledning på nästan 40 minuter. Efter topptrion hittar vi spanjoren Gerard Farres som totalfyra, 47 minuter bakom. Toby Price är femma, Antoine Meo sexa, Ricky Brabec sjua och slovenen Stefan Svitko, KTM, åtta. Som nia hittar vi Husqvarnas Quintanilla, en och en halv timme efter ledaren, och tia är den förra endurovärldsmästaren Johhny Aubert, som därmed är åretsbästa rookie i rallyt. Bästa dam är, förstås, Laia Sanz som ligger med på en total 15:e plats.

 

Toby Price är på en femteplats men har samtidigt 50 minuter upp till teamkompisen Walkner. Foto: KTM