Tretton svenska förare är på plats i Slovakien för årets EM–final i enduro. Andreas Linusson siktar på att köra hem guldmedaljen i E1, medan Joakim Grelsson och Calle Johansson gör upp om densamma i Junior U20. Dessutom har vi ytterligare fyra svenskar som slåss om medaljer. 

Ja, det kan bli en rolig blågul helg i slovakiska Gelnica där årets EM–final körs i dagarna tre. Ett ”Six Days i miniatyr” avgörs med två endurodagar, fredag och lördag, och ett avslutande crossheat på söndagen. Tävlingen fungerar också som just ett Lag–EM för nationer.

Anderas Linusson kommer med en 30 poäng stor ledning i E1 och en sjätteplats i morgon fredag räcker för att säkra guldet. Men Linusson har idel segrar i serien än så länge och räkna med att han siktar på en ”perfect season”. Bakom har dessutom Alexander Dahlén chans på en bronsmedalj – han har sex poäng upp till bronset som fyra.

I E2 ligger Oliver Nelson på en bronsplats, har tio poäng upp till silver men bara ett ner till jagande Thirry Pittens på fjärdeplats. Martin Larsson är sexa totalt i E3 men kommer inte till start på grund av sin knäskada.

 

Joakim Grelsson ska försöka hålla Calle Johansson bakom sig i Junior U20.

 

I Junior–klasserna ligger Pontus Skoog med på en bronsplats i Junior E1. Guldet är i praktiken kört, men silvermedaljen hägrar bara tio poäng upp. Skoog har tretton poäng att gå på ner till närmast jagande Lee Sealy.

Joakim Grelsson leder Junior U20, nio poäng före Calle Johansson. Svenskfight om guld och silver alltså. Häftigt. Trean i sammandraget är hela 22 poäng bakom Johansson.

Avslutningsvis Dam–klassen där fjolårsfemman Hanna Berzelius är på en total andraplats. Ledarinnan Jessica Gardiner är 23 poäng före och trots att australiensiskan dras med flera skador är det nog ändå att hoppas på för mycket att Berzelius ska ha en chans på guldet. Bakom jagar finskan Marita Nyqvist åtta poäng bakom.

 

Trefaldige svenska mästarinnan Hanna Berzelius siktar mot karriärens första EM–medalj.

 

Samtliga svenskar som kommer till start i EM–finalen:

E1: Andreas Linusson, KTM, Alexander Dahlén, Honda, Felix Gunnerheim, KTM,
E2: Oliver Nelson, KTM,
Junior E1: Pontus Skoog, KTM, Robin Wiss, KTM, Alexander Gunnerheim, KTM.
Junior U20: Joakim Grelsson, KTM, Calle Johansson, KTM. Axel Andersson, KTM.
Dam: Hanna Berzelius, Husqvarna, Martina Reimander, KTM, Emilia Reimander, KTM.