Det blev en tung svenskdag när VM inleddes på riktigt i Solsona. När tre varv och nio prov var körda hade vi ingen svensk på pallen. Något som bara hände en enda dag under hela den förra VM-säsongen. Faktum är att bara tre av de tio svenskar som kom till start tog poäng.

Sett till förväntningarna kanske Joakim Ljunggren var den av svenskarna som hade det allra jobbigast i Solsona på lördagen. Bara tolva i E3, och många tappade poäng i kampen om VM–medaljer.

– Sjukt dålig dag. Jag har inte fått till någon bra känsla eller något drag. Kom inte in i racet alls och fick en liten chock när jag inte hängde med alls på de första proven, sa en tung Ljunggren efteråt.

Tungt var det också för Albin Elowson i Youth Cup. Elowson, regerande silvermedaljör, inledde starkt på morgonen och var tvåa när två av de tre varven var körda.

Då tappade han över minuten efter att ha kraschat hårt på det sista extremprovet.

– Jag slog i huvudet. När jag satte mig på hojen igen så var det suddigt. Körde ändå transporten till crossprovet, det näst sista för dagen, körde igenom det och fick en bra tid. Men jag var inte där. Efteråt mindes jag knappt någonting, sa Elowson som tvingades ta beslutet att avbryta dagen och fortfarande är osäker på om han kommer till start i morgon.

De andra två svenskarna i Youth Cup stod båda för klart godkända insatser, och var dessutom de enda två förutom Jocke Ljunggren som plockade poäng på lördagen. Jesper Börjesson var med och fightades om en pallplats hela vägen, men tappade mot slutet och blev femma. Mikael Persson inledde å sin sida lite trögt men körde upp sig och plockade åtta poäng med en åttondeplats.

Jesper Börjesson var näst bäste svensk för dagen med en femteplats i Youth Cup.
Jesper Börjesson var näst bäste svensk för dagen med en femteplats i Youth Cup.

I Junior-klassen lyckades ingen av våra fyra svenska förare på plats ta poäng. Allra värst var det för Martin Larsson, som tvingades bryta med en sprucken tå efter bara två körda prov.

– Det känns förstås skit med tanke på att det är det här man tränat för och försökt få ihop i fyra månader nu, sa Larsson som inte heller kommer att komma till start i Portugals VM–tävling.

Tommy Sjöström blev bästa svensk i klassen med en 20:e plats, Lars Löfgren slutade 24:a och Oliver Nelson blev 26:a.

Men Oliver tyckte ändå att det fanns något att bygga på:
– När jag körde VM-tävlingen här i Spanien förra året så var det betydligt värre. Det är en tuff klass och tiderna är väl inte jättebra. Men jag tycker ändå att körningen gick hyfsat bra.

Amanda Elvin i damklassen avbröt racet när hon var nära 40 minuter sen och ett prov återstod. Men hon såg ändå dagen som en nyttig erfarenhet och såg fram emot att försöka få ett resultat på söndagen.

Johan Edlund hamnade precis utanför poängplats, som 16:e man i E3.

I övrigt var det en stor dag för Fabio Fariolis KTM-team. Seger och andraplats i E1 genom Christophe Nambotin och Cristobal Guerrero, seger i E2 genom Antoine Meo, och seger och andraplats i E3 genom Ivan Cervantes och Matthew Phillips.

Phillips var kanske det som överraskade allra mest under VM–premiären. Förra årets juniorvärldsmästare hade inga som helst problem med varken den nya hojen eller pressen på sig som fabriksförare för KTM. Men själv var inte särskilt chockad:

– Jag ska vara med där uppe i klassen och slåss, så det gick som förväntat och vad jag hade hoppats på, sa den blott tjugoårige australiensaren efteråt.

Matthew Phillips imponerade i sin seniordebut.
Matthew Phillips imponerade i sin seniordebut.