Efter ett byte av server försvann tyvärr våra Inför Dakar–texter från hemsidan. Men eftersom den första etappen har tvingats ställas in på grund av regn och åska (helikoptrarna som ska garantera förarna säkerhet har inte kunnat lyfta) tycker vi det kunde vara läge att köra upp dem igen. Så, till godo, här är allt ni behöver veta inför årets Dakar: 

—–

Förarna är på plats i Buenos Aires. Hojarna är redo för besiktning. På lördag drar prologen i den 37:e upplagan av Dakar–rallyt igång. Och efter en tio år lång dominans av Cyril Despres och Marc Coma kommer vi få en ny vinnare i år. På förhand är det kanske två Honda–förare som ser starkast ut.

Ja, Despres och Coma har dominerat rallyt det senaste decenniet. Under 2005 till och med 2012 korades fransmannen och spanjoren till segrare vartannat år, innan Despres äntligen lyckades försvara sin seger 2013. Coma vann igen 2014 och också han lyckades till slut försvara titeln när han tog hem den senaste upplagan.

Men nu kommer alltså ingen av dem till start. I alla fall inte i MC–klassen. Despres kör visserligen, men bil för Peugeot, medan Coma avslutat karriären för att istället jobba för rallyt.

När tävlingen nu körs för åttonde gången i Sydamerika kommer vi få en ny segrare. Men vem kommer det att bli?

 

Marc Coma avslutade sin karriär tidigare under året och jobbar nu för Dakar–organisationen. Foto: Red Bull Content Pool
Marc Coma avslutade sin karriär tidigare under året och jobbar nu för Dakar–organisationen. Foto: Red Bull Content Pool

Honda–föraren Joan Barreda får hållas som huvudfavorit. Spanjoren har tretton etappsegrar från de fyra senaste åren, men har totalt sett aldrig varit bättre än sjua. Honda gick ”all in” på Dakar till årets tävling, allt för att försöka bryta KTM–dominansen och köra hem första segern sedan 1989 (Gilles Lalay). Och man fortsätter sin satsning också 2016. Målet är fortfarande att vinna. Och Barreda är på förhand den som ska göra det.

– Jag har tränat både på crosshoj och med Hondas CRF450 Rally, och jag har jobbat intensivt med road books från tidigare Dakar–rallyn. I och med att Marc Coma varit med och lagt banorna den här gången förväntar jag mig att det kommer bli sträckor med tuff navigeringen. Särskilt under den andra veckan, säger Barreda på rallyts hemsida och fortsätter:
– Etappen när MC, lastbil och bil startar mixat kommer bli särskilt svår, liksom marathonetappen när vi inte får röra cykeln från start till och med start den följande dagen.

Barreda har bred backning från sina teamkompisar. Portugisen Paulo Goncalves var tvåa i fjol och har sex målgångar på nio starter. Men bara totalt två etappsegrar. Klart är i alla fall att också han kör för att vinna.

 

Joan Barreda är en av huvudfavoriterna att vinna årets race. Foto: HRC
Joan Barreda är en av huvudfavoriterna att vinna årets race. Foto: HRC

 

– Jag har dubbla känslor vad gäller racet 2015. Självklart är jag nöjd med andraplatsen men samtidigt hade jag 17 straffminuter och förlorade med 16 minuter och 53 sekunder mot Coma…, säger Goncalves på dakar.com och fortsätter:
– Cykeln har förbättrats ytterligare sedan förra året men körmässigt är jag inte nöjd med hur säsongen varit. Samtidigt är VM bara en förberedelse för Dakar, det här är utan tvekan årets viktigaste tävling. Jag ser mig själv fightas om titeln och det ger extra motivation. Men det kommer inte bli lättare bara för att Coma lagt av, jag ser sju–åtta namn som skulle kunna vinna.

Övriga i Team HRC kör nog mer för sina lagkamrater, men kan säkert vara med långt fram under vissa etapper. Michael Metge, Frankrike, har varit trettonde som bäst men tvingades bryta i fjol, italienaren Pablo Ceci har fyra raka målgångar topp–20, och 24–åriga amerikanen Ricky Brabec gör intressant debut för HRC efter att på hemmaplan vunnit såväl Hare & Hound som Baja 1000 och Baja 500.

 

Pela Renet, här mellan teampkompisarna Ruben Faria och Pablo Quintanilla, gör Dakar–debut. Foto: Husqvarna
Pela Renet, här mellan teampkompisarna Ruben Faria och Pablo Quintanilla, gör Dakar–debut. Foto: Husqvarna

 

Och fler intressanta debutanter hittar vi längre ner i startfältet. Hela tre tidigare endurovärldsmästare har ställt siktet mot rallyt inför 2016. Mest svenskbekant är utan tvekan Husqvarnas Pierre–Alexandre ”Pela” Renet, som efter en skadefylld höst nu är redo att för österrikarnas räkning ta sig igenom sitt första Dakar.

– De senaste två–tre åren har jag tänkt att jag vill avsluta min racingkarriär som just rallyförare. Efter VM–guldet 2014 började jag diskutera med Husqvarna om de hade några planer på Dakar, och här är jag nu!, säger Renet som förutom två VM–guld i enduro också vann MX3–VM i motocross 2009.
– Förberedelserna har inte varit de bästa med tanke på skadorna, men har jag har jobbat hårt de senaste veckorna för att vara redo för den 2:a januari. Förberedelserna med mina teamkompisar har varit väldigt bra. Känslan är bra, teamet professionellt och cykeln fantastisk. Det är en perfekt omgivning för att lära sig och utvecklas inom disciplinen.

Med sig i sitt Dakar–debuterande team, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing Team, har han två något mer erfarna pjäser – Ruben Faria gör sin nionde start, har gått i mål sex gånger och varit tvåa som bäst, 2013. Chilenske Pablo Quintanilla var ett utropstecken förra året när han efter två brutna tävlingar, –13 och –14, körde in som fyra. Nu siktar han mot pallen efter att sent ha fått besked om styrning i Huskys fabriksteam.

 

Chilenaren Quintanilla är en outsider i tävlingen. Foto: Husqvarna
Chilenaren Quintanilla är en outsider i tävlingen. Foto: Husqvarna