Robert Kvarnström körde hem guldet i SM1 efter att Albin Elowson försvunnit redan på det första provet. Men Elowson kunde i alla fall glädja sig åt segern i Swedish Enduro Cup (SEC) efteråt. För när Joakim Ljunggren ställde upp var det ingen som kunde rå på honom och då hjälpte inte att Oliver Nelson tog en ny andraplats totalt.

Ja, det hade bara gått en dryg minut av det första provet när Albin Elowson vurpade illa, slog i högerarmen och tvingades bryta. På sjukhuset konstaterades en lös benflisa alldeles ovanför handleden men en magnetröntgen för att upp täcka eventuellt skadade ligament väntar för Elowson i veckan.

I stället kunde Robert Kvarnström med en ynka poängs marginal ta hem guldet i SM1 när han vann klassen i Söderhamn. Elowson fick nöja sig med silvret och Fredrik Georgsson körde något oväntat hem sin tolfte SM–medalj med ett brons.

Robert Kvarnström vann SM1 för första gången i år och när Elowson kraschade bort sig tog Yamaha–föraren också hem SM–guldet.
Robert Kvarnström vann SM1 för första gången i år och när Elowson kraschade bort sig tog Yamaha–föraren också hem SM–guldet.

 

Men Elowson kunde som sagt jubla åt en seger ändå. Swedish Enduro Cup–titeln, den han körde hem i fjol och därför kör med nummer 1 på skylten, kunde ingen ta ifrån honom. Oliver Nelson gjorde så gott han kunde, körde hem sjunde raka segern i JSM1 men hade varit tvungen att totalvinna dagen för att ta hem cupen.

Jocke Ljunggren blev dock för svår, när han för dagen på en 450 vann SM2–klassen, och Nelson får därför nöja sig med en andraplats i SEC efter att för fjärde gången i år varit just tvåa.

I JSM2 kom Jesper Börjesson som sagt aldrig till start på grund av en knäskada. Andreas Linusson, som Börjesson fightats med om guldet hela året, hade inte sin bästa dag efter en förkylning men kunde ändå relativt enkelt ta hem guldet. Börjesson fick nöja sig med brons efter att Martin Iggmark vunnit dagen och snuvat Husqvarna–föraren på silvret.

Martin Iggmark körde hem andra raka segern i JSM2 och knep därmed silvermedaljen i klassen.
Martin Iggmark körde hem andra raka segern i JSM2 och knep därmed silvermedaljen i klassen.

 

Henrik Lindholm vann SM3 och befäste sin silverplats, bakom kunde han se Linus Karlsson köra in på en tredjeplats och därmed knipa bronset i klassen där Johan Edlund, som stod över tävlingen på grund av en opererad menisk, redan sedan tidigare var klar guldmedaljör.

I SM2, som alltså vanns av Ljunggren, knep Jonas Karlsson silvret före Fredrik Johansson när han körde in som trea med redan klara guldmedaljören Lars Löfgren framför sig.

Kevin Olsen knep silvermedaljen i JSM1, där Anton Sandstedt jagade efter det brutna racet i Hofors. Sandstedt blev visserligen tvåa bakom Nelson men det räckte inte när Olsen tog en ny pallplats och blev trea.

Och precis som väntat heter totalsegrarna i VRM och Ladies Cup Pär Olsson och Emmily Smalsjö. Båda bevisade också att de varit bäst den här säsongen när de tog varsin ny seger i Söderhamns lyckade första SM–arrangemang i enduro.

Mycket mer om SM–avslutningen kan ni läsa i Race nummer 15 som når prenumeranter på onsdag.