Speedwayklubbarna kräver att Svemos ordförande avgår

De åtta elitklubbarna i speedway kräver att Svemos styrelseordförande Håkan Leeman avgår vid Svemos förbundsmöte på lördag. Klubbarna kommer att lägga ett misstroende mot Svemos styrelse, där kritiken främst är riktad mot Håkan Leeman.
– Jag har inga kommentarer. Jag kommer att bemöta detta i samband med förbundsmötet, säger Håkan Leeman i senaste numret av Race Magazine.

Det som fått klubbarna att ilskna till på allvar mot Håkan Leeman handlar främst om uppgörelserna i tv-avtalet, där klubbarna anser att fördelningen är helt sned. Just nu tar Svemo 80 procent av innehållet, och klubbarna får 20 procent. Klubbarna vill vända på siffrorna. I en motion från det Västra distriktet om stadgeändringar avseende förbundets media och marknadsrättigheter, hoppas klubbarna kunna ändra på detta.
– Elitserieklubbarna omsätter gemensamt 80 miljoner kronor, men resultatet är förhållandevis lågt och de ekonomiska riskerna i verksamheten är stora. Hanteringen av marknadsrättigheterna, felaktiga bötesbeslut och ekonomiskt ogynnsamma beslut inom förbundet har lett till att frågan om misstroende, riktat mot delar av styrelsen, kommer att behandlas på förbundsmötet den 12 april, skriver klubbarna i ett pressmeddelande från sina egna organisationer ESS och Serieföreningen.
Håkan Leeman kommenterar motionen så här.
– Styrelsen har rekommenderat att avslå motionen. Men vart det slutar vet bara de 42 delegater som är där. Det som beslutas får vi förhålla oss till, säger Håkan Leeman, som  tror att en stadgeändring skulle få stora konsekvenser:
– Styrelsen, och jag själv, anser att om marknadsrättigheterna förs tillbaka till klubbarna kan vi lika gärna lägga ned förbundet i dess nuvarande form och låta varje gren svara för sina egna intäkter och kostnader, säger han i senaste numret av Race.
När det gäller klubbarnas generella missnöje med Leeman så har de båda delegaterna för rundbana, Lars S Björndahl Funbo MS och Lars Berlin Vargarna, har fått i uppdrag att väcka misstroende mot Håkan Leeman i samband med förbundsmötet på lördags, som är Svemos högsta beslutande organ. Något som kan få konsekvenser för Leemans framtid som förbundsordförande.
Om tv-avtalet inte förändras så kommer klubbarna att vidta stridsåtgärder. Därför har klubbarna beslutat att inte släppa in tv-kanalen C More, som sänder från elitserien, under rådande förutsättningar.
Skulle detta hot tas i bruk kan Svemo drabbas av ett skadestånd från C More på, enligt uppgift, över tio miljoner kronor.
Svemo har också kallat till ett extra förbundsmöte efter det ordinarie förbundsmötet på lördag, där mötet enligt kallelsen “avses behandla de ekonomiska konsekvenserna som kan uppstå med beslut gällande motion från speedwayens elitserieklubbar angående stadgeändringar marknads- och mediarättigheterna samt omfördelning av intäkter från dessa”.

4 kommentarer

 1. Ge han sparken!! Klubbarna skall ha pengarna…… Inte han som sitter och förstör allt. Han är en politiker som bara vill ha hög lön och få pengar! Ge han en spade så han kan försöka fixa en bana…… Då tar han ett spad tag och sen nej det går inte….. Få ut han ur förbundet…

 2. Oj, vad trött man blir!

  Denna fråga har varit på tapeten i många år. Jag, Moberg i Indianerna och Tommy Cederlund , Hammarby ifrågasatte TV-avtalen redan 2011. Tyvärr var vi motarbetade av vår egen representant Börje Bellinger. Nu är han borta och det är dags att städa upp.

  Jag, Tommy och Moberg föreslog också att det skulle var minst tre svenska förare i
  elitlagen. Vem protesterade – Sveriges förbundskapten. Vi fick igenom vårt förslag
  till förbundskaptenens förtret. Han skakade på huvudet och var besviken hur
  elitserien skulle utvecklas framgent.

  Jag tycker att speedwayen skall snegla lite på hur SHL har byggt upp sin verksamhet. Där går större delen av TV-intäkterna till klubbarna – och en liten del till administrativa kostnader för TV-avtalen. Jag tror att det är dags att speedwayen
  bildar en egen organisation – utan Svemo. Ta tillvara de goda krafter som finns –
  Jon Lindberg, Tony Olsson och starta något nytt.

  Vi har en av de bästa arenaidrotter som finns. Tony Rickardsson – en av världens bästa idrottsmän genom tiderna var speedwayåkare – Hur har vi förvaltat arvet efter honom?

  SKRÄMMANDE. Vi har idag ca 100 förare som har licens – inklusive knattar.
  Hagfors IF damer i innebandy har MYCKET större verksamhet än hela speedwaysverige.

  Detta tål att tänkas på.

  Vi fostrar polska juniorer i våra ligor och låter våra egna förmågor stå offside.
  Flera lovande åkare slutare varje år på grund av att de får stå på sidan.

  Nu eller aldrig måste det bli en förändring. Bort med knäppgökarna inom Svemo.
  (Okay – jag är väl också betraktad som en knäppgök av många – det kan jag leva
  med om speedwayen går framåt. Något har jag i alla fall vart med och rört om
  i grytan).

  Trots allt tycker jag att det blåst lite förändringens vindar på sistone. Stefan Andersson och Anders Fröjd nya förbundskaptener. Två personer som besitter ett stort kunnande och brinner för sporten. Trivs bäst i depån – och är inga manschettryttare. Håkan Ringkvist – lugn, saklig med båda fötterna på jorden.
  … och så har speedwayen en egen frälsare – Jesus Andersson som skall vara samordnare för microspeedwayen.

  Nu eller aldrig måste det bli en förändring – Alla är trötta på allt tjafs mellan
  klubbarna och Svemo.

  Lennart Andersson

 3. Hej!
  Svemo har för länge sedan slutat tillföra något till sporten och enligt min mening finns det ingen möjlighet att få en utveckling i nuvarande organisation. Det gäller all speedway inte bara elitserien. Svemos enda kontakt med gräsrotsverksamheten är när det ska tillrättavisas, hotas eller bestraffas. Vi har aldrig fått uppleva att vi gjort något positivt trots att vi har haft en av de verksamheter med flest antal verksamhetsdagar!
  Mvh Roland Jonsson Solkatt
  P.S. jag är medlem i Svemo och Svemofunktionär.

 4. Svemo tillför speedwayen inte mycket snarare tvärtom.
  Vi får hoppas att det fattas kloka beslut på lördag.
  Speedwayen bör starta eget förbund för överlevnad.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]