Kollaps när Svemo övertog livetjänst

Tillhörde ni nätanvändarna som svor ve och förbannelse igår när liveuppdateringen från elitserien i speedway klickade.
Ni var inte ensamma. Speedwayfansen rasade mot Svemo. Vårt motorcykelförbund har till den här säsongen tagit hand om resultatservicen som företaget Nitroz ansvarade för tidigare och överlåtit den till sin samarbetspartner Accessdata.
Det blev praktfiasko direkt. Liverapporteringen låg nere större delen av kvällen.

speedway.nu

Hemsidan speedway.nu är inte aktiv längre. På den sidan låg tidigare all resultatuppdatering i speedway. Foto: PER GUSTAFSSON

Svensk speedway var pionjärer när det gäller online-resultat. Nitroz startade den här internetbaserade resultatförmedlingen så tidigt som 1998. Med stor uppfinningsrikedom lyckades Nitroz, och dess ägare Lennart “Lelle” Olsson, konstruera ett system som innebar att samtliga elitseriearenor var uppkopplade i realtid. Successivt växte utbyggnaden och inom ett par få år var samtliga divisioner inkluderade i den här datasatsningen.
Visst var det diverse barnsjukdomar i början, men resultatservicen på den populära hemsidan speedway.nu fungerade förvånansvärt klanderfritt under de 13 säsonger som den existerade. Det som främst hakade upp sig på sidan var snittredovisningen. Fast det var inte så konstigt egentligen.
– Varje gång Svemo aviserade en regeländring, vilket i princip förekom hela tiden, fick hela applikationen skrivas om. Och då stod vi alltid inför frågan: vem tar den kostnaden? Det blev ett konstigt läge när vi som företag ägde speedway.nu som Svemo i sin tur var helt beroende av. Till slut kände vi att det kostade mer än det smakade för oss som bolag. Vi har inte lyckats få någon riktig ekonomi i det här, kommenterade Lelle Olsson i början av vintern.
Vi ringde upp honom i den vevan eftersom det gick att läsa på hemsidan att domänen var till salu.
I och med det beskedet var det lätt att lista ut att samarbetet mellan Nitroz och Svemo skulle upphöra – och att det antagligen vankades problem framöver. Till och med som lekman inser man att kvantiteten på speedway.nu utgör en avancerad och svårhanterad historia.
Det är många trådar som knutits ihop under mer än ett decennium.
Och det medgav Lelle utan att för den skull slå sig för bröstet.
– Jo, det är ett väldigt omfattande administrativt verktyg. Det är massa saker som ska matas in. Exempelvis domarrapporter. Det som syns publikt är bara en bråkdel av allt som finns på hemsidan. Det är en stor bakgrund som i sin tur gör systemet avancerat. Applikationen har växt och blivit oerhört stor idag. Den innehåller snittberäkningar och allt möjligt.
Jobbet att ansvara för den vardagliga skötseln av hemsidan, och framför allt uppdatera systemet tekniskt i samband med regeländringar, blev därför stadigt tyngre. När Svemos generalsekreterare Pelle Westling deklarerade någon gång under förra året att förbundet ville överta speedway.nu och införliva den med sin övriga dataverksamhet – som hanteras av företaget Accessdata – var inte Lelle svår att få med på noterna.
Han tog snarare tacksamt emot Svemos förslag.
– Tiden har sin gång. Vi var enande överens om att allt borde ligga under samma tak, konstaterade Lelle utan minsta vemod.
Men igår kväll kändes inte nyordningen speciellt lyckad. Online-verksamheten brakade ihop i samband med elitseriepremiären i speedway. Det flyttade ansvaret innebar att resultatredovisningen kollapsade. På den angivna länken på Svemos hemsida var det till att börja med blankt alternativt kryptiska koder. Sedan ersattes det med en förklarande text som sade att besöksantalet hade överskridit serverkapaciteten. Inte förrän efter nio gick det att öppna länkar med resultat från tisdagens premiäromgång.
Lita på att det var många som saknade gamla speedway.nu i sin desperata jakt på uppdateringar.
Förhoppningsvis var gårdagens debacel ett olycksfall i arbetet. Men ärligt talat kom inte problemen som någon överraskning. Vi förstod att den risken var överhängande när Lelle Olsson – i samtalet vi hade innan årsskiftet – påpekade underfundigt:
– En institution är innovationsmässigt underlägsen en entreprenör.

 

9 kommentarer

 1. Framförallt saknar man rapporteringen uppställt som ett heatschema, som det är i programmen. För övrigt: Hur många är förvånade över kaoset, det är ju SVEMOS signum. Dom kan säkert inte ens gå på dass på det där kansliet utan att ställa till elände.

 2. Håller med Anders.
  I stort sett allt som Svemo gör, blir fel. Kan någon nämna något, som har Svemo´s signatur, som blivit bra ? Man fick ju ett litet hopp när vissa huvuden rullade i höstas, men tyvärr märks det ingen skillnad.
  Det är otroligt märkligt att en intresseorganisation kan vara så otroligt inkompetent, och dessutom inte tycks förstå det själva. Har aldrig upplevt något liknande på annan plats.
  Varför gör ingen av de inblandade intressenterna något ? Rimligen finns det folk som både kan och vill åstadkomma något som för en gångs skull gynnar vår sport ? Speedwayen har inte råd med detta misslyckande, år efter år !

 3. Herregud!!! Gå in idag och försök utläsa resultaten, totalt kaos….inget verkar stämma.

 4. Bedrövligt.. kanske något för aktuellspeedway.se att ta över.. Och till SVEMO, skärp er !!

 5. Intressant eftersom klubbarna själva och elitserieföreningen försökte dra igång elitspeedway.nu med egen resultatrapportering. Denna rapportering fungerade bra men Svemo sade ifrån. De som uppdaterar från varje arena skulle uppdatera Speedway.nu i första hand vilket gjorde att en del domare sade ifrån och flera arenor inte uppdaterade elitspeedway i tid. Alla vi som jobbar med system arkitektur vet att det inte är svårt att bygga ett system men det krävs ett stort speedwaykunnande för att bygga ett bra system för uppdatering av speedway. Det är många parametrar som skall tas in i systemet.Heat, lag, Snitt, koder, startspår och många fler…

 6. Först och främst TACK till Speedway.nu ( Lelle Olsson ) för utomordentlig rapportering under många år. Och ett stort BUU till Svemo som inte kan klara sina åtaganden.

 7. Jag tycker att det fungerad bra idag, klart de även har barnsjukdomar. Så redan efter en dag har de justerat på resultaten

 8. Tycker ändå livetjänsten fungerer bra nu så nu finns ingen anledning att kasta skit på Svemo. Dock är det självklart inte bra att livetjänsten kom igång så här sent och med dessa problem. Men hjälper ju inte att fortsätta kasta skit på Svemo för det. Nu är det igång och nu kör vi vidare.

 9. Fanns det SM i gnällspikar så skulle Race utan tvekan vara en stark kandidat till Titeln.
  Har ni fått ut ett enda nummer utan att hacka på SVEMO, tror inte det.
  Tror ni att ert hat mot SVEMO för att de inte valde er som förbundstidning är något som gagnar företaget så får ni nog tänka om.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]