USM/JSM: Olycka la sordin på fin tävling hos Vrigstad MK

Hagabanan strax utanför Vrigstad fylldes till bredden med körsugna ungdomar och juniorer i helgen. På banan som nästa år kommer husera det nya crossgymnasiet kördes såväl Svemo Cup MX–Girls, Svemo Cup Rookie och Race Magazine Cup 125U, som USM 85, USM U17 och JSM MX2 J19. En fantastisk helg med högsommar och flera fina fighter, som tyvärr avslutades på ett mycket tråkigt sätt. Efter en otäck krasch mot slutet av det andra U17–heatet bestämde sig tävlingsledningen för att avbryta dagen i förtid. 

Den första riktiga ungdomshelgen i motocross avgjordes under lördag och söndag hos Vrigstad MK, i de småländska skogarna. Visserligen hade klassen USM U17 redan förra helgen kört sin premiär för året, på Ripa i Kristianstad, men för övriga nationella ungdomsklasser, samt den helt nya JSM–klassen MX2 J19, var det premiär.

Tävlingen började med 85cc–tjejerna på lördagsmorgonen, där Elsa Löf var snabbast av de åtta startande på tidskvalet. Första heatet vanns dock av Tuva Nelson, Ronnansgard Racing, som var dryga tio sekunder före Löf i mål. Wilma Hansson slutade trea. I eftermiddagens andra heat var Nelson omkull flera gånger, men kunde trots det sluta tvåa och därmed totalvinna premiären. Hansson vann heatet, vilket räckte till en total andraplats. Agnes Werkander tog den tredje pallplatsen efter att ha blivit fyra i första och trea andra, medan Löf missade pallen efter att ha varit sist i mål i andra.

Tuva Nelson

I killarnas 85U–klass var det Freddie Bartlett, Otto Gustavsson och Sandro Sols som imponerade mest på tidskvalet. När första heatet sedan släpptes iväg var dock Gustavsson i en klass för sig, i alla fall dem tre emellan. Och Gustavsson var också bäst av samtliga, när han vann före Erik Frisagård och Sebastian Sundman. Överraskningen Lukas Falkbring slutade fyra och Sols blev femma.

Otto Gustavsson

Andra heatet såg Victor Strömberg ta starten och där bakom fanns Sols bra med. Och resultatet i andra skulle skilja sig ganska markant från det första. Strömberg, som där bara var åtta, höll undan och vann, medan Sols slutade tvåa. Gustavsson blev trea och kunde därmed ta hem totalsegern och där bakom slutade såväl Strömberg som Sols och Sundman, fyra i andra, på samma poäng. Bästa resultat i ett heat avgjorde därmed, vilket gjorde att Strömberg blev tvåa och Sols trea. Sundman och Frisagård följde därefter.

Race Magazine Cup 125U är tänkt att fungera som en instegsklass till 125U17, men i och med att tävlingarna avgjordes samma helg var det till stora delar samma startfält vi fick se under båda dagarna. På lördagen var Husqvarna Scandinavias Laban Alm den klart starkaste, när han tog full poäng med en dubbelseger. I första vann han dryga 15 sekunder före August Frisk, med Emil Fherm som trea. I andra pressades Alm av Hugo Forsgren och Frisk, men kunde till slut vinna det också. Frisk blev totaltvåa efter en tredjeplats i andra och Gustav Mårtensson slutade totaltrea efter dubbla fjärdeplatser. Noterbart att Tyra Bäckström plockade fem poäng i klassen, när hon var 18:e i första och 19:e i andra.

Laban Alm

I den desto mer prestigefyllda klassen 125 U17, som de senaste åren körts tillsammans med stora SM, fick på söndagen Alm och kompani också motstånd från KTM Scandinavias Linus Persson, samt Nike Korsbeck och Sebastian Johansson, bland andra. Och det var Persson som var snabbast på tidskvalet, före Alm och Frisk.
Linus Persson kunde också köra hem det första heatet, knappa tio sekunder före Alm, med Forsgren som trea följd av Korsbeck och Frisk. De fem var faktiskt i en klass för sig, även om det fanns flera fina fighter också där bakom.

I andra var Persson snabbt uppe i ledning på nytt, och även om Alm hängde på hyfsat så såg det ut att kunna bli en dubbelseger. Men ett par varv från mål gick Persson omkull när han skulle om en varvad och då kunde Alm passera. Persson kom i mål som tvåa och fick också nöja sig med andraplatsen totalt för dagen, trots samma poäng som Alm – segern i andra gjorde att Husqvarna–föraren fick kliva överst på pallen och han övertog därmed totalledningen i klassen från Frisk. Forsgren tog tredjeplatsen på pallen efter dubbla tredjeplatser och premiärsegraren Frisk fick nöja sig med en fjärdeplats efter att ha blivit just fyra i andra. Korsbeck slutade femma.

Linus Persson

125 U17–killarnas avslutande heat blev också helgens sista. Trots att det inte var tänkt så. En otäck krasch när en förare hoppade kort på banans stora platåhopp, och sedan fick hojen över sig, gjorde nämligen att tävlingsledningen fattade beslutet att avbryta tävlingen. Dock fick samtliga på plats ett i alla fall något glädjande besked innan hemfärd, nämligen att den skadade förare återfått medvetandet under ambulansfärden.

Den klass som därmed inte fick köra sitt avslutande heat var den helt nya JSM MX2 J19 och resultatet som det var efter första skulle därför komma att räknas också i totalen. Därmed vann Niklas Ivarsson tävlingen närmast före Pontus Håkansson och William Davidsson. Noterbart här att Sandra Karlsson körde in på en tolfte plats.

Niklas Ivarsson, Pontus Håkansson och William Davidsson.

Avslutningsvis den klass som avgjordes allra första under söndagen, nämligen Svemo Cup Rookie – instegsklassen för 85–förarna, där enbart de som ännu inte kört 85U tillåts starta. Snabbast på tidskvalet var Benjamin Mårtensson, före Anton Jersler och Dennis Fredman – med 85 Girls–tvåan Wilma Hansson som fyra. Mårtensson vann sedan också det första heatet, en dryg handfull sekunder före Ville Hjelm, med Fredman som trea. Tuva Nelson var nu bästa tjej som elva, medan Hansson fick nöja sig med en fjortonde plats.

Benjamin Mårtensson

Nelson skulle sedan komma att imponera än mer i det andra heatet, där hon landade som sexa och därmed slutade som totalåtta. Mårtensson imponerade också och vann även det andra heatet, närmast före Algot Johansson och Hjelm. Hjelm fick därmed kliva upp på pallen som tvåa, medan Johansson tog tredjeplatsen.

Fotnot: Mer om tävlingen i nästa nummer av tidningen. Vill ni köpa bilder från Vrigstad – skicka ett mail till redaktion@racemagazine.se, med klass och startnummer, så kollar vi om det finns några!

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]