Supercross: Mudrace väntar i Seattle?

Efter några ”lugna” veckor inomhus och i Florida är det dags att kika på väderleksrapporten igen. Supercrosscirkusen drar till Seattle, med öppet tak på CenturyLink Field. Och i Seattle kan det regna. 

• Veckorna rullar på fort och vi är redan framme vid runda 11 i AMA Monster Energy Supercross Championship. När man kört i Seattle till helgen återstår bara ytterligare sex tävlingar innan vi ska stå med tre helt nya mästare i respektive klass.

• Det är mycket snack om vädret inför tävlingen i Seattle. Ni kanske minns förra årets mudrace, där Aaron Plessinger tog en överlägsen seger i 250–klassen och kopplade grepp om titeln som han sedermera också vann? I 450–klassen vann Eli Tomac, som så många gånger de senaste åren när det varit lera. Just nu ser det dock ut som att regnet ska kunna hålla upp under hela lördagen, låt oss hoppas på det. Vi har ju faktiskt redan haft ett par mudrace, i Sunny California, i början av serien.


• Efter att ha gjort ett snabbt inhopp för att möta East–förarna i Atlanta, är 250 West–serien nu tillbaka för årets sjunde deltävling. Adam Cianciarulo kommer från tre raka segrar, han har också en fjärde under året, och har kopplat grepp i sammandraget där han nu är 15 poäng före fransmannen Dylan Ferrandis. Shane Mcelrath och Colt Nichols, som inledde med varsin seger och idel pallplatser under de tre första tävlingarna, har tappat något och är två respektive fem poäng bakom Ferrandis.

• Samtliga fyra i toppen är fortsatt skadefria, däremot saknar vi kanadensaren Jess Pettis och Troy Lee Design KTM’s Sean Cantrell, tolva och fjortonde i sammandraget. Pettis kraschade illa på träning under februari med bland annat ett brutet nyckeben som facit och Cantrell var omkull i Atlanta senast.

• I 450–klassen plockade Marvin Musquin in fem viktiga poäng på teamkompisen i Red Bull KTM, poängledaren Cooper Webb, i Indianapolis senast. Musquin tog sin första seger för säsongen när han ledde från start till mål, och det var också första gången sedan San Diego (femte rundan) som fransmannen var före Webb.

Adam Cianciarulo har tre raka segrar, och fyra totalt, i 250 West. Foto: Feld


• KTM–förvärvet Webb, som haft två tunga säsonger i 450–klassen på Yamaha efter sina dubbla 250–titlar, har dock fortfarande ett grepp om titeln med 14 poängs marginal ner till Musquin närmast. Eli Tomac, med tre segrar under säsongen, hittas ytterligare sju poäng bakom och Ken Roczen, ännu utan seger, finns med som fyra. Tysken har dock tappat mark efter två åttondeplatser de senaste två helgerna och är hela 27 poäng bakom Webb.

• KTM–förvärvet Webb, som haft två tunga säsonger i 450–klassen på Yamaha efter sina dubbla 250–titlar, har dock fortfarande ett grepp om titeln med 14 poängs marginal ner till Musquin närmast. Eli Tomac, med tre segrar under säsongen, hittas ytterligare sju poäng bakom och Ken Roczen, ännu utan seger, finns med som fyra. Tysken har dock tappat mark efter två åttondeplatser de senaste två helgerna och är hela 27 poäng bakom Webb.

• Det är alltså upp till bevis för Roczen, som i Hondas nyhetsbrev efter Indianapolis dock hintade om att kroppen kändes trött, trots att han var skadefri, och att det var något som inte stämde. Ska det finnas någon rimlig chans att ta titeln måste Roczen plocka poäng på Webb i Seattle. Och detsamma gäller nog Tomac, som fortfarande är ett mysterium. Två segrar de senaste fyra veckorna har blandats med en sjätte– och en fjärdeplats. Fjärdeplats kanske inte låter så pjåkigt, men när Tomac som tvåa blivit passerad av Webb tappade han 15 sekunder på poängledaren under finalens andra halva.

Ken Roczen har haft det tufft mot slutet. Foto: Feld


• På skadelistan noterar vi fortfarande den regerande mästaren Jason Andersson, som möjligtvis kan återvända i någon av de sista tävlingarna men som lär lägga krutet på att vara helt frisk till dess att utomhussäsongen drar igång. Också Malcolm Stewart, Benny Bloss, Weston Peick och Vince Friese är borta sedan en period och lär missa resten av SX–säsongen. Ny på skadelistan är också Aaron Plessinger. Också den regerande 250 West–mästaren kommer missa resten av supercrossäsongen.

• Plessingers team Monster Energy Factory Yamaha, som också saknade premiärvinnaren Justin Barcia under ett par helger på grund av skada, har dock valt att plocka in en ersättare – den förre Kawasaki–föraren Josh Grant gör nämligen comeback. Grant fick koncentrera sig på att rehabilitera ett brutet ben under andra halvan av förra året och stod utan kontrakt när årets säsong drog igång. Nu är han tillbaka tillfälligt.

Marvin Musquin kommer från en seger senast. Foto: Feld


• Vince Frieses ersättare i Smartop/Bullfrog Spas/MotoConcepts Honda, Mike Alessi, som gjorde comeback efter ett par års frånvaro och har kört in totalt 16 poäng, gör sin sista tävling för teamet i Seattle för att sedan koncentrera sig på uppladdningen inför den kanadensiska motocrossäsongen. 

Taggar:

1 kommentar

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]