Succé för första MX-tävlingen utan Svemo

Kim Lindström och Fredrik “Frippa” Hedman vann den historiska MX-tävlingen i Välsjöbacken i Sollentuna hos Nord-Syd MK. Detta är dessutom den första “lagliga” tävlingen utanför Svemo på cirka 50 år, då den hölls inom Svenska Motorsport Alliansens ramar.

Kim

Kim Lindström vinnare i Välsjöbacken före Mats Nilsson och Mattias Mensonen till höger.

Efter att ha känt sig otroligt motarbetade av Svemo och Östra distriktet beslutade sig Nord-Syd MK att köra sin tävling i Svenska Motorsportalliansens regi. Motorsportalliansen vann nyligen en principiell strid mot Svenska Bilsportförbundet. Konkurrensverket slog fast att ingen har ensamrätt att sanktionera motortävlingar i Sverige och varken förare, funktionär eller klubb ska straffas för att köra sin tävling hos ett annat förbund.
– I vanlig stil har Svemo gjort allt för att motarbeta oss som de alltid gör mot nya idéer. Men när även Östra motocrosskommitté, med dess ordförande i spetsen försöker förstöra de för oss, fick vi nog. Jag kontaktade Fredrik Skoghag på Motorsportalliansen och där har vi bemötts positivt, säger tävlingsledaren Micke Stigenberg i Nord-Syd MK.
Tävlingen blev en formidabel succé med suveränt cool bana i sidbacken inför cirka tusen åskådare, som kommer att mångdubblas när ryktet har gått till nästa år. Korta snabba heat i två klasser, motionärer och junior-senior-elit. De två toppförarna Kim Lindström och Mats Nilsson bjöd spå strålande fajter i fyra heat och spektakulära körningar. Denna gång blev det Kim som vann sammanlagt med tre heatvinster, mot att Mats vann en och Kim vann med en poäng före Mats, som retades med Kim.
– Publiken minns alltid den som vinner sista heatet, sa Mats.
– Nej, de minns den som står överst på pallen, kontrade Kim.
Trea blev Mattias Mensonen som svarade för härligt satsningar. i sista heatet gjorde han en “do or die” och tog starten och ledde i flera varv. Men Mats ville annat och kunde till slut gå om. Fyra blev Magnus Lindfors före Tobias Sörensson, bäste junior Kevin Engstrand och Peter Grönroos.
I motionsklassen kom det 60 förare till start och efter en rad kval blev det två semifinaler. Den första vanns av Jens Hillgren efter en grym fajt med Mikael Kippilä, medan Frippa Hedman vann den andra semin klart före Jonny Bäckström. I finalen tog förre endurovärldsmästaren Jimmie Eriksson starten och ledde i några varv innan Hedman kom. När Hedman valde ett bättre spår i en feldoserad sväng, kunde han sedan pressa sig förbi Jimmie i den följande uppförsbacken. Hedman vann såklart före Eriksson, Kippilä, Hillgren, Bäckström och hemmaföraren Peo Lutteman.  Som sagt. Det blev en arrangörsmässig succé och förarna och publik trivdes. Jag har aldrig sett så många förare komma fram efter tävlingen och tacka tävlingsledningen. Som grädde på moset sköttes speakerjobbet av den alltid “helcoole” Torleif Hansen.

 

2 kommentarer

  1. Nr 10 av Race MCSport ramlade ner i min postlåda här i Kalifornien i Fredags, med utförlig rapport från Uddevalla GP, 5 dagar efter tävlingen, starkt gjort av både er på redaktionen och posten.
    Eftersom Calle och Fredrik har en ledig helg denna veckan har jag tagit tid med att läsa ifatt.
    Vad som tog mig med överraskning och förvåning var web-artikeln om den första non-SVEMO tävlingen.
    Bland det första jag lärde mig efter jag kom till USA första gången 1968, var att principipen (!) av en fri marknad vs ett monopol var av stor betydelse for den snabba utvecklingen av Motocrossen i Amerika. Visst var det försök i början från AMAs sida att bestraffa de som deltog i icke sanktionerade tävlingar. Men efter ett ledarbyte hos AMA och ett par infomations möten med ett par advokater under tidigt 70tal så lades dessa tankar snabbt ned. Varfor har det tagit Sverige ungefär 40 år att komma till denna helt självklara slutsats? Konkurrens är bra i alla lägen, det är en demokratisk rättighet i ett fritt samhalle.
    Det är naturligtvis inte så att Svensk motorcykelsport står eller faller på detta beslut, men jag hoppas att jag inte ar ensam om att tro att denna tävling ar ett startskott for nya ideer och ett nytt samarbete mellan alla indlandade parter, allt for att främja de aktiva, deras supportrar och publiken. Om det sedan leder till att svensk motocross blir konkurrenskraftigt igen internationellt, dessdå bättre.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]