Spännande SM–sprint i strålande solsken!

I gassande sommarsol avgjordes igår kväll årets Sprint–SM i motocross, på klassiska Annebergsbanan utanför Varberg. Och det blev stor succé för de lokala förarna. Ramus Sjöberg, från Frillesås strax norr om staden, tog sitt första individuella SM–guld och där bakom imponerade unge Emil Jönrup stort som bronsmedaljör. 

Blott 32 förare kom till start i Open–klassen, som samlade alla kubikmodeller, när årets SM–sprint igår avgjordes hos Varbergs MK. Något tunt kan tyckas men förutom SM–klassen kördes också en 125–klass – Sverige Cup Sprint, utan mästerskapsstatus, som lockade ytterligare 16 förare. På plats fanns också, för första gången på väldigt länge under en motocrosstävling, publik – som gjorde inramningen denna varma sommarkväll helt fantastisk.

Upplägget för kvällen var kvalheat följda av en extrachans, sedan semifinaler följda av sista chansen och avslutningsvis final. I 125–klassen imponerade Laban Alm och Linus Persson mest i första kvalheatet, när de var överlägsna resterande förare över de fem varven. Den andra såg en trio förare dominera, Hugo Forsgren, August Frisk och Liam Åkerlund, där Forsgren till slut var den starkaste. Den efterföljande extrachansen såg Gustav Mårtensson i topp före lillebror Olle och endast två förare försvann fram till att det var dags för semifinal.

Gustav Mårtensson (345) vann Extra chansen-heatet.

SM–klassen delades upp på fyra kvalheat där hemmaföraren Emil Jönrup, som varit snabbast på tidskvalet i den första gruppen, vann det första dryga halvsekunden före Ken Bengtsson. Det andra såg Viking Lindström, för dagen på 450, vinna före förhandsfavoriten Emil Berggren, en duo som var klart snabbare än övriga motståndet.
I tredje heatet fick vi se Rasmus Håkansson, som tillfälligt bytt sin Husqvarna 250 mot en 350 och varit snabbast av samtliga på tidskvalet. Håkansson tog också en klar seger före Eddie Hjortmarker och bakom fick vi se den evigt unge 50–åringen Fredrik Werner ta sig vidare till semifinal med en femteplats. 

Ramus Håkansson, med Eddie Hjortmarker bakom sig.

Fjärde kvalheatet för SM–klassen slutade med en överlägsen seger för Rasmus Sjöberg, som varit trea på tidskvalet och dessutom verkat optimera sina starter perfekt. Efter kvalheaten kördes sedan två Extra Chansen-heat som vanns av Jacob Norrman och Lucas Holgersson.

125–klassens första semifinal såg Laban Alm fortsätta övertyga. Husqvarna–föraren vann dryga sex sekunder före Linus Persson, med Extra Chansen–vinnaren Gustav Mårtensson som trea. I den andra var Hugo Forsgren och August Frisk den här gången snäppet bättre än Liam Åkerlund, men Åkerlund kunde i alla fall ta tredjeplats med bred marginal. Forsgren vann på nytt, före Frisk. Fem förare samlades i 125–klassens Sista Chansen-heat för att göra upp om de återstående två platserna till final, som Mattias Cöster och Carl Nydén till slut la beslag på. 

Laban Alm

SM–klassens första semifinal såg Viking Lindström, Emil Berggren och Emil Jönrup vara först över holeshot-linjen, där Berggren ledde trion över de första varven, med Jönrup tätt bakom sig. Ken Bengtsson tog sig ett tag upp som trea, men Lindström kunde till slut ta tillbaka placeringen. Framför behöll Berggren ledningen och vann före Jönrup.

Emil Berggren

Andra semin såg på nytt Rasmus Sjöberg vara först i starten och Gasgas-föraren gjorde sedan precis som han gjort i kvalheatet – checkade ut och vann relativt enkelt. Bakom skuggade till en början Liam Hanström, Edvin Hagman och Eddie Hjortmarker närmast, men ju fler varv man avverkade desto längre upp tog sig Rasmus Håkansson. I mål var han tvåa och jämte Berggren och Sjöberg också en av favoriterna inför finalen. Hjortmarker kunde ta sig förbi Hanström upp som trea, medan Hagman till slut blev femma. 

Liam Hanström

Sista chansen–heatet för SM–klassen skulle ta ytterligare fyra förare till finalen, vid sidan av de tolv som redan kvalificerat sig. Och den som inledningsvis såg mest hungrig ut på en finalplats var 50–årige Fredrik Werner, som tog starten och ledde över de första varven. Honda–föraren kunde till slut inte hålla ungtupparna Lucas Holgersson, Jesper Gangfors och Rasmus Varg bakom sig, men med en knapp sekunds marginal blev han ändå fyra och tog sig till final. Imponerande!

Fredrik Werner

125–finalen såg Alm vara först iväg och relativt snabbt skapa sig en liten lucka, bakom jagade duon Forsgren och Frisk närmast, med Åkerlund, Sista chansen-vinnaren Cöster, Mårtensson och Persson strax därefter. Persson tog sig till slut upp som fyra, Åkerlund landade som femma och Mårtensson blev sexa, men topptrion såg länge ut att behålla samma placeringar från start till mål. Alm ledde några sekunder före Forsgren, som i sin tur var några sekunder före Frisk. 

Hugo Forsgren

Men när Alm på det allra sista varvet, med bara några hundra meter till mål, skulle ta den Joker-lane som förarna var tvungna att ta minst en gång per heat för att undvika 25 sekunders tidstillägg, så vurpade han. Forsgren kunde ta sig om och vinna tävlingen med dryga 1,5 sekunder. Alm räddade andraplatsen, cirka två sekunder före Frisk, som den tog den tredje och sista pallplatsen. 

Hugo Forsgren, Laban Alm och August Frisk.

Och så var vi framme vid kvällens höjdpunkt, SM–finalen i sprintmotocross 2021. Där fick vi för tredje gången under kvällen se Rasmus Sjöberg ta starten och dra iväg först över det första varvet. På nytt skaffade sig 30–åringen också en lucka, när konkurrenterna närmast bakom fightades om positionerna. Där fanns närmast Berggren, Hjortmarker och Jönrup, medan Håkansson var en bit länge ner efter en sämre start. 

Rasmus Sjöberg

Berggren försökte och försökte att närma sig Sjöberg, men kom aldrig särskilt mycket närmare. Snarare var det så att Sjöberg drygade ut. Ja, avståndet växte faktiskt undan för undan och var till slut så stort att bara en krasch kunde stoppa honom. Men Frillesås–killen, som numera tävlar för Ullareds MK, höll sig på hjulen och körde i mål som svensk mästare. Hans första individuella SM–guld.

Bakom kunde Berggren med knapp marginal hålla andraplatsen, knappa sekunden före Jönrup – hemmaföraren som nog var minst lika glad som segraren Sjöberg för sin nyvunna bronsmedalj. Håkansson jobbade sig sill slut upp som fyra, Hjortmarker blev femma och Ken Bengtsson sexa. Hanström, Hagman, Ramsus Varg och Lindström rundade av topp 10. Och Fredrik Werner tog sig runt som 16:e man. 

Emil Jönrup

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]