MXGP: Tungt för svenskarna – och för hemmaförarna

Varken Alvin Östlund eller Anton Gole plockade några poäng när första MXGP–heatet kördes på den nya VM–banan i Oss. Bättre gick det då för hemmaförarna Jeffrey Herlings och Glenn Coldenhoff, som gladde publiken med en holländsk dubbelseger. Men det skulle svänga och andra heatet blev betydligt tyngre. Östlund räddade där upp dagen något, medan det går fortsatt tungt i VM för Gole. 

Jeffrey Herlings otur fortsätter att hålla i sig. För nu kan man verkligen prata om otur. Första MXGP–heatet vid årets fjärde deltävling, där holländaren fick köra på hemmaplan, var bara några sekunder gammalt när Herlings fick en hoj i ryggen. Efter att holeshot-devicen inte lösts ut, och han tappat balansen något, kunde han inte hoppa ett av de första hoppen – och när italienaren Ivo Monticelli, som var bakom, sedan skulle landa så landade han på KTM–föraren. 

Trots det kunde holländare köra vidare, och från en fjärdeplats efter det första varvet kunde han till slut vinna heatet. Där bakom fulländade Glenn Coldenhoff en dubbel för hemmanationen genom att bli tvåa,
Men till det andra kom Herlings aldrig till start. Istället la han ut ett kort meddelande på sin Instagram.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Allt var så genomtänkt i år, jag tog inga risker och gjorde allt enligt plan. Jag var nästan i mästerskapsledning och så detta… Jag kan fortfarande inte fatta att jag lyckades vinna heatet med ett brutet skulderblad. Smärtan var overklig och jag hade tårar i ögonen under hela heatet på grund av den, skrev Herlings.

Särskilt mycket bättre gick det inte för landsmannen Coldenhoff, som var omkull i startsvängen i andra och inte kunde bli bättre än 22:a. Istället blev det en ny GP–seger för Tim Gajser, trots att han inte vann något heat. En tredjeplats i första och en andra i det andra räckte, och slovenen drygade därmed ut sin VM–ledning.

Andra heatet bjöd förresten på en fantastisk avslutning, där fyra förare fightades om de tre platserna längst fram. Till slut var det Toni Cairoli som kunde vinna och trots en lite blygsam åttondeplats i första blev den niofaldige världsmästaren därmed totaltvåa i Nederländernas GP. Romain Febvre tog hand om tredjeplatsen på pallen efter att ha blivit fyra i andra. Jorge Prado ledde länge det andra heatet, men fick nöja sig med en tredjeplats till slut och var därmed en poäng bakom Febvre som totalfyra.

Östlund med poäng
För svensk del var det första heatet en besvikelse. Såväl Anton Gole som Alvin Östlund hade dåliga startplatser på grind efter att ha varit 24:a och 25:a på tidskvalet. Östlund var sedan ut runt 20:e, låg med som 18:e efter första varvet och tog sig upp till 17:e, innan han föll och på det tolfte varvet tvingades bryta. Då hade Anton Gole, som var bland de sista iväg, redan tvingats bryta varvet innan.

I andra heatet startade Östlund bättre och låg med som 15:e efter första varvet. Han tog sig upp till 13:e under några varv fram mot mitten av heatet, men tappade sedan och pendlade mellan 14:e och 16:e. Till slut kunde han ändå landa som 15:e. En total 19:e plats och sex inkörda poäng gör att nu är 18:e i sammandraget.

Tyngre för Anton Gole som står kvar på bara en inkörd poäng. Starten i andra heatet var betydligt bättre för Husqvarna–föraren, som varvade som 21:a. På andra varvet tappade han dock och var nere som 28:a, innan han föll ytterligare på det tredje. Och efter halva heatet, med åtta körda varv, tvingades svensken på nytt att bryta. 

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]