Ingen VM-motocross i Uddevalla 2016

BMK Uddevalla meddelade tidigare i dag att de tvingas ta timeout från VM-deltagande under 2016. Klubben får inte det ekonomiska stöd från Uddevalla kommun som krävs, och då vill inte klubbledningen riskera BMK Uddevallas fortsatta existens som förening.

Efter 15 raka VM-tävlingar och 19 tävlingar totalt med VM-status så tvingas Uddevalla kasta in handduken för 2016. Förhoppningen är att det bara blir ett års uppehåll.
– Jättetråkigt förstås. Men vi sätter inte klubben i den riskzonen för att köra ett VM. Vi hoppas kunna komma tillbaka 2017, och har väldigt god kontakt med promotorn Youthstream som vill ha med oss. Men i så fall måste vi ha en positiv indikation kommande vår, säger Mikael Andersson, organisationschef för Uddevallas GP, till Race Magazine.
Förra hösten skrev Uddevalla-ledningen ett nytt treårsavtal med Youthstream, som säkerställde VM-tävlingar på Glimminge Motorstadion till och med 2017. Trodde alla.
– Vi pratade med kommunledningen inför förra hösten, där vi undrade om de stödde oss i ett nytt avtal på tre år. De tyckte att vi skulle fortsätta förhandla, och efter en träff i Lommel så fick vi ett bud med oss hem, där vi såg att det skulle bli 700 000 kronor dyrare att arrangera tävlingen. I det läget var vi tvungna att ha hjälp av kommunen för att kunna ro i hamn det hela, säger Mikael Andersson.
– Och i princip alla partier var med på det här, men vi skrev ingenting, utan det var muntligt. Därför åkte vi och skrev på ett nytt treårsavtal i samband med Lag-VM i Riga förra hösten, fortsätter han.
Sedan hände det saker. Det blev maktskifte i Uddevalla, när den röda majoriteten tog över efter den blå. Men det var i våras som BMK Uddevalla började förstå att beslutet om att stötta VM hade svängt.
– Vi hade inget skriftligt avtal, och vi hade pratat med dem ganska länge om att vi måste ha pengarna före årets tävling. Det verkade som att de började dra öronen åt sig, och ville ge oss lån istället, men det var ju inte vi intresserade av, säger Mikael Andersson.
Sedan genomfördes årets tävling, med närmare 22 000 åskådare på plats, och BMK har också fått kommunala pengar för den tävlingen. Men sedan togs ett beslut i Uddevallas kommunfullmäktige i september, att kommunen inte skulle gå in med mer pengar i tävlingen.
Därför väljer nu BMK Uddevalla att backa från 2016 års arrangemang.
– Jag vet att oppositionen inte är överens med övriga partier om detta. Och jag vet inte varför de ändrade sitt beslut. Det här drabbar också andra aktörer i Uddevalla. Det är många som tjänar pengar på oss, både föreningar och näringsliv. Men vi orkar inte ta den diskussionen med kommunen en gång till, säger Mikael Andersson.
– Vi har inte brutit något avtal, utan står över ett år, och ser om vi kan lösa det inför 2017. Youthstream vill gärna ha oss kvar på banan. Nu får vi se vad som händer de närmaste månaderna. Men helt klart måste vi har 700 000 kronor säkrade för att kunna genomföra tävlingen då. Och det bör vi veta framåt nästa vår om vi kan få eller inte, fortsätter Andersson.

 

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]