Isak Gifting svarade för en strålande insats när han blev femma i helgens första EMX250–final. Tyvärr fick vi också se en otäck krasch, när Ken Bengtsson gick omkull tidigt. Dansken Mikkel Haarup vann och holländaren Roan Van De Moosdijk drygade ut sin poängledning mot titelkonkurrenterna genom att bli tvåa.

Två svenskar var riktigt bra med när grinden släpptes för helgens första EMX250–heat på Glimminge Motorstadion i Uddevalla. Såväl Ken Bengtsson som Isak Gifting var topp 5 genom de första kurvorna, men tyvärr försvann Bengtsson tidigt när han av egen maskin gick omkull.  Bengtsson blev liggandes orörlig på banan men trots det rödflaggades heatet inte och när förarna hade passerat den skadade Husqvarna–föraren ett par gånger hade sjukvårdspersonal också lyckats flytta honom.

Gifting var trea efter det första varvet och publiken på berget var med på noterna. KTM–föraren tappade till fyra efter några varv och till slut också till femma, men det var ändå en placering bättre än hans tidigare bästa resultat den här säsongen. Med 16 nya poäng klättrade han också från en 18:e till en 16:e plats i sammandraget.

Isak Gifting knöt näven när han gick i mål som femma.

Också Tim Edberg svarade för säsongens bästa EM–insats när han körde in på en tionde plats. Edberg gjorde också en bra start och varvade som sexa, innan han sjönk ner till tia under de fem första varven.

Ytterligare fyra svenska förare plockade poäng i den första av helgens två EMX250–finaler – Pontus Jönsson blev 13:e, Filip Olsson 17:e, Albin Gerhardsson 18:e och Fredrik Theorell på 20:e och sista poängplats. Utanför topp 20 blev Rasmus Håkansson 21:a, Arvid Lüning 27:a, Viking Lindström 33:a och Jeff Oxelmark 36:a.

I toppen såg vi länge dubbelt danskt genom Husqvarna–föraren Mikkel Haarup och Bastian Boegh Damm. Haarup kunde hålla undan hela vägen och vinna, medan Boegh Damm tappade två placeringar mot slutet och blev fyra.

Dansk seger genom Mikkel Haarup.

De två som tog sig förbi dansken var förresten två av de tre förare som jagar guldet i klassen. Roan Van De Moosdijk blev till slut tvåa, med Stephen Rubini på tredje plats, och holländaren drygade därmed ut sin ledning där han nu har en 13 poäng stor lucka inför morgondagens final. Den tredje föraren som aspirerade på EM–guldet, Alberto Forato, blev bara sjua och är nu 21 poäng bakom Van De Moosdijk.