Missnöjd Posa nobbar VM-uttagning

Isracingens förbundskapten Peter Jansson är klar med VM-uttagningen.
Peter väljer att skicka landets två mest erfarna förare, Stefan Svensson och Per-Olov “Posa” Serenius, till samma VM-kval i Ryssland. Beslutet får framför allt Posa att reagera. Posa anser att han, Stefan och Per-Anders Lindström borde placerats i var sitt kval.
Nu väljer istället veteranen att hoppa av från VM-kvalet helt och hållet.

Posa

Per-Olov Serenius är starkt kritisk till hur förbundskapten Peter Jansson valt att placera våra svenska VM-kvalförare. Posa är så missnöjd med spridningen att han backar ur VM-kvalet och väljer att stanna hemma. Foto: PER GUSTAFSSON

Förbundskapten Peter Jansson hade fram tills igår enbart förhandsnominerat fem svenska kvalförare. Han hade inte presenterat vem som får den sjätte kvalplatsen och inte heller redovisat var exakt våra förare kommer att åka. Men efter det två dagar långa träningslägret på Östersunds motorstadion presenterade landslagsbasen sin uttagning. Stefan och Posa kvalar i Lukhovitsy, Fredrik Johansson och Robert Henderson åker i Sanok (Polen) och P-A Lindström och Fredrik “Figge” Olsson – som igår fullbordade det svenska kvalgänget – får bege sig till St Johann (Österrike).
Janssons beslut togs inte emot speciellt väl av Per-Olov “Posa” Serenius.
När Posa fick veta att både han och Stefan Svensson ska köra i ryska Lukhovitsy i slutet av januari, där endast fyra man går vidare till skillnad mot fem från kvalen i St Johann och Sanok, förklarade han rakt ut: “jag åker inte dit!”
– Det var Stefan, P-A Lindström och jag som var bäst förra vintern. Det är också vi som varit bäst under lägret vi haft. Jag menar att vi tre skulle delats upp och åkt i var sitt kval. Men istället tvingas jag och Stefan konkurrera mot varann i Ryssland där bara fyra man gå vidare. Det är helt idiotiskt och det är jag inte ensam om att tycka. Även Stefan anser att det är helt åt helsicke och jag skulle tippa att också P-A är av den uppfattningen, menar SMK Gävles 32-faldige VM-finalist.
Posa väljer av den anledningen att avstå från sin plats – i ren protest.
– Jag sa redan när jag kom till Östersund att stämde det jag hade hört ryktesvis, att jag och Stefan skulle åka i Ryssland där endast fyra man går vidare, så kommer jag att tacka nej. Nu blev det fallet. Naturligtvis känns det tråkigt, men det är han som bestämmer.
“Han” är lika med förbundskapten Peter Jansson. Peter beklagar att den tvåfaldige världsmästaren väljer att nobba kvalplatsen i Lukhovitsy. Landslagschefen framhåller att han placerat ut den svenska sextetten på det sätt han tror vi kan få med flest förare till final. Svensson och Serenius är med sin rutin de två förare som hanterar betingelserna i Ryssland allra bäst. Hans känsla är att båda har en god möjlighet att avancera från det kvalet.
Det skulle kännas skönt om beskedet han möttes av i Östersund togs i affekt och inte är veteranens slutgiltiga beslut.
– Jag ska ringa upp Posa om två dagar. Jag hoppas att han hinner ändra sig till dess, säger Peter.
Däremot blir det inga rockader från stockholmarens sida. Uttagningen står fast.
– Vi står inför ett generationsskifte. Jag måste se till svensk isracing i stort. Jag kan inte bara ta hänsyn till det som händer inom en månad. Jag behöver se minst ett-två år framåt.
– Så länge jag kommer att köra vidare i rollen som förbundskapten så kommer jag att köra på det jag anser är rätt. I nutid och i framtid, deklarerar Jansson bestämt.
Uttagningen i sin helhet: 14 januari St Johann, Österrike: Per-Anders Lindström, Fredrik Olsson, 28 januari Sanok, Polen: Fredrik Johansson, Robert Henderson, 28 januari Lukhovitsy, Ryssland: Stefan Svensson, Per-Olov Serenius.

17 kommentarer

 1. Helt Rätt Uttag, Någon måste börja Tänka på Isracingens Frammtid.
  Ps. De är Nya tider nu O de måste även Posa förstå.Att ingen följer Regelboken-Svemo,ang.Licens-Ålder .Att man kan få Överhuvudtaget Dispans år ut & år in Är för mig en GÅTA.

  1. Har man hållit på så länge så är det nog inget problem, men om du skulle börja senare som tex vid 50 så går det säkert inte att få dispens

 2. Posa är ett skämt just nu, han Är slut nu, Dags att börja tänka på refrängen nu posa, tror du de hjälper att gå ut i media? Han måste ju tro på sig själv om han ska kvala spelar ingen roll var man kvalar!

  1. Kör själv då för fan om du är så jävla duktig, så får vi se hur länge du orkar hänga med.

 3. jansson är ju det stora skämtet, hade vi haft ett riktigt kval om platserna så hade ju hälften av de inte ens åkt någon vm semifinal. byt ut jansson så vi får en seriös förbundskapten som inte är jävig. hoppas det är fler som tackar nej till vm semifinalerna

 4. Om Posa är er skämt så kan man fundera vad dom andra är ?? Han blev svensk mästare !!!2010 och då är man bäst i Sverige !!!!! Sen lär man fundera !!!!

 5. Har under senaste 20 åren varit på i princip alla tävlingar runt om i Sverige. Tyvärr kommer isracingsporten gå i graven med Posa och förbundskaptenen är med och ser till det. Låt klubbar som är engagerade och kan ordna stora tävlingar göra det utan att andra klubbar är missundsamma och avundsjuka på ev. vinst efter arrangemanget. Posa ÄR Mr Isracing i Sverige och kommer så att förbli. Utan honom på banan kommer publiksiffran att minska mycket. Och arrangera tävlingar med en publiksiffra på 30 pers är ingen intresserad av mer än dom få förare som kommer att finnas kvar! Så isracingsverige, ledare och förare. Tänk till en gång.. På riktigt alltså. Innan isracingen är slut som sport!

 6. Yngre generation???? När Posa var i samma ålder som övriga förare i VM(undantag Svensson) är idag spekulerades det redan då om när han skulle sluta köra… Är det en så kallad föryngring av isåkare???? Låt SM-finalen få avgöra vilka förare som ska köra och dela upp dom bästa för att om möjligt få så många bra svenska förare med i VM som möjligt! Är man SM-vinnare då ÄR man bäst i Sverige! Jansson är en skandal för Svensk isracing!

 7. Posa vann sm för att stefan körde bort både PA och sig själv. Och
  Så körde han bort hendriksson tävlingen innan. Och koij va dessutom också borta. Man kan inte gå på gamla meriter

  1. Jadu kom tillbaka när du vet va du pratar om, spelar ingen roll va du säger så är posa fortfarande bland dom 4a bästa i sverige, han tycker sporten är rolig och så länge han tycker det så kommer han fortsätta. finns ingen som kommer bräcka hans meriter. han är en legend inom isracing

 8. Var för låta dom två bästa kvalla på samma ställe idiotiskt beslut av förbundskaptenen. Han måste ju tänka att få me så många som möjligt till VM finalen Jag tycker Posa gjör rätt.

 9. Vi röstade ju bort förra iskommiten,så nu får vi väl ha det så här.Det skulle ju bli mycket bättre?Förr hade vi i alla fall roligt.Skyll inte allt på Peter Jansson,det har funnits flera Bror Duktig före han.Dom som har hållit på med isracing vet nog vilka.Förresten har det varit många vintrar som den här förr.Så det så!God fortsättning!

 10. Svar Jadu: Posa vann på rutin, och att hade is i magen, sen om inte stefan hade gått in för tight innanför utan det kanske hade varit mer plats, vad hade hänt då? För det var hur man än vrider och vänder på det, så var ju Posa och Stefan snabbast i Sverige 2011. Förövrigt sämsta sm-tävlingen som är arrangerad i Sverige på många år, kort bana totalt ointressant tävling, SM-tävlingarna i Uppsala har varit riktiga kanon tävlingar förutom paus underhållningen med rallybilar under några år. GE TILLBAKA Uppsala och Studenternas SM-finalen, i år hade det kunnat blivit en riktig super week för Isracingen VM-final och SM-final.

 11. Pisa gör rätt. Han kunde vara farfar åt sina konkurrenter men vinner ändå. Det är
  Väl det som är pinsamt… Att Sverige inte lyckas vaska fram någon
  Ny generation superförare. För det är han i klass med Skanåker, waldegård och Blomkvist.

 12. Posa är och kommer att förbli en legend!
  Men…
  Det står alla fritt att tycka vad man vill om Peters beslut, men han var vid tillfället TILLFÖRORDNAD förbundskapten. Det är något man skulle ha tagit upp till disskution inför nästa år om man i majoritet var missnöjd med Peters roll som förbundkapten. I vilken annan sport som helst skulle Posa bli avstängd för sitt uppträdande.
  Det är dessutom oerhört nonchalant att vägra ta sin plats i en VM-semi final som man trots allt blivit tilldelad för att man anses vara en av sveriges 6 bästa förare.
  Nonchalant mot sporten, sina konkurrenter/kamrater och mot publiken!
  Hoppas dessa dumheter upphör snarast, annars överlever inte sporten…
  Nu hoppas vi på att vintern slår till och vi får bra isar den korta tid som är kvar 😉

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]