Ikväll gäller det för Ove och kompani

Superlöftet Ove Ledström är en av fyra blå-gula förare på startlinjen i kvällens VM-kval i Östersund. Sju förare går vidare till lördagens GP Challenge i grannkommunen Strömsund.

Jämtlands superweekend i isracing står för dörren. Först kvällens VM-kval på Lungre Motorstadion i Östersund och imorgon GP Challenge på Strömsvallen i Strömsund. När vi summerar på lördag kväll har åtta förare kvalat in till vinterns Grand Prix-serie i isracing.
Inför helgen har sex svenska förare chansen. I kväll kvalar Ove Ledström, Per-Anders ”PA” Lindström, Niclas Kallin Svensson och Martin Haarahiltunen i Östersund. Till lördagen har Daniel Henderson kvalat in efter ett lyckat kval i Övertorneå förra helgen, och dessutom har svensk isracings bäste förare de senaste åren Stefan Svensson ett wild card.
Det är bäddat för isracing i världsklass på de jämtländska vidderna.
Ove Ledström rankas som Sveriges framtidsnamn nummer ett. 18-åringen, född 1997, från Nordmaling visade redan i fjolårets Lag-VM att han har fart och kapacitet för att bli något stort.
Race fick en pratstund med Ove Ledström några timmar efter torsdagens båda träningar. Först i Östersund, sedan Strömsund.
– Det funkade hyfsat bra. Man tar det ganska lugnt, och kollar av banan. Det är lite svårt att tagga till med aggressiviteten i åkningen på träning. Det är stor skillnad när det blir tävling. Men det kändes bra. Cyklarna fungerar bra, säger Ove Ledström.
Han var då i garaget. Utanför husknuten stod termometern på minus 24 grader.
– Det kommer vara ruggigt kallt, men det ska inte påverka åkningen. Vi har värmetält på banan som vi kan värma oss i mellan heaten. Det kommer bli värst för publiken, de är riktigt tappra, säger Ove Ledström.
För Ove Ledström är GP-serien med VM-status målet. Att han skulle bli besviken om han till en början inte skulle nå Challenge råder inga tvivel om.
– Allt kan hända, men det är Challenge som jag siktar på först, men målet är VM. Annars hade jag inte varit här, säger han.
För övriga blå-gula förare hägrar också avancemang till lördagens Challenge i Strömsund. För rutinerade PA Lindström blir det sannolikt speciellt. 40-åringen från Frösön kör på hemmais och kommer säkert att vara med och fajtas om topp sju. Det lär även Niclas Kallin Svensson göra. Stefans Svenssons son har säsongsupptakten visat att han blir att räkna med i vinter. Håller han sig på cykeln och undviker sina signifikativa vurpor så blir han giftig. Farten och modet har han definitivt. Martin Haarahiltunen stod som banreserv först, men när Kazakhstans representant inte dök upp så får nykomlingen från Örnsköldsvik chansen. Det är kul att Martin får chansen, men vi ska inte ställa några resultatkrav på honom över huvudtaget.
Sju förare går alltså vidare. Att någon ur rysstrion Ivanov, Khomitsevich och Kononov skulle missa känns otroligt. Även österrikaren Harald Simon känns gjuten att gå vidare till Challenge. Därefter känns det ganska öppet.
Startlista VM-kval Östersund:
1. Harald Simon Österrike, 2. Antonin Klatovsky Tjeckien, 3. Per-Anders Lindström Sverige, 4. Igor Kononov Ryssland, 5. Markus Jell Tyskland, 6. Dimitry Khomitsevich Ryssland, 7. Timo Kankkunen Finland, 8. Ove Ledström Sverige, 9. Martin Haarahiltunen Sverige, 10. Niclas Kallin Svensson Sverige, 11. Max Niedermaier Tyskland, 12, Tomi Norola Finland, 13. Danil Ivanov Ryssland, 14. Jo Saetre Norge, 15. Andrej Divis Tjeckien, 16. Hans Weber Tyskland, 17. Viktor Svensson Sverige (banreserv).
* De 7 första i resultatlistan vidare till GP Challenge i Strömsund.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]