Six Days: Beslutet är taget – Australien är mästare

Äntligen. Sex dagar blev sextiosju till. Men nu är det avgjort. De åtta diskvalificerade förarna begick ett regelbrott och är uteslutna. Därmed är Australien Six Days–mästare 2015.

Förutom en väl genomförd tävling av den slovakiska Six Days–organisationen, och ur blågula ögon medaljer i såväl Junior Trophy och Womans Trophy, är väl det bestående minnet från Kosice kaoset med de diskvalificerade förarna.

För er som inte minns: Åtta förare, fransmännen Marc Bourgeois, Anthony Boissiere och Jeremy Joly, spanjorerna Lorenzo Santolino och Cristobal Guerrero, italienaren Taylor Robert samt britten David Knight, tog fel väg på en transportsträcka under tävlingens tredje dag och missade en obligatorisk checkpoint. Efter dagens slut diskvalificerades man av tävlingsledaren, ett beslut som juryn inte motsatte sig.

 

Frankrike fick bara vara mästare i 67 dagar. Nu är man, med tre diskvalificerade förare de sista fyra dagarna, officiellt sist i resultatlistan. Foto: Kalle Lundstedt

Frankrike fick bara vara mästare i 67 dagar. Nu är man, med tre diskvalificerade förare de sista fyra dagarna, officiellt sist i resultatlistan. Också spanjorerna, med två diskvalificeringar, faller långt i resultatlistan. Foto: Kalle Lundstedt

 

Samtliga övriga förare, över 500 stycken, körde rätt väg. Trots det påstod de diskade förarna att skyltning saknats eller varit skymd. Efter att tre av fyra federationer överklagat juryns beslut fick dem åtta också fortsätta köra under protest, men några tider skulle inte räknas och gjorde inte heller det under torsdagen.

Efter fredagen, den sista endurodagen, var de uteslutna förarnas tider plötsligt registrerade i tävlingen igen, både torsdagens och fredagens.

Australien hade till fredagen dragit ifrån, skaffat sig ett stort tidsmässigt försprång och kunde åka mer avslappnat för att vara säkra på att få alla förare i mål. Men när de diskvalificerade plötsligt var med i matchen igen seglade Frankrike upp och förbi.

Och trots att Australien tog en minut på fransmännen under lördagens crossheat kunde Frankrike vinna.

 

Australiensarna ansåg sig vara mästare och firade bland publiken efter att ha lämnat prisutdelningen. Foto: Kalle Lundstedt

Australiensarna ansåg sig vara mästare och firade bland publiken efter att ha lämnat prisutdelningen. Foto: Kalle Lundstedt

 

Prisutdelningen slutade i än mer kaos när Australien klev högst på pallen då man ropades upp som silvermedaljörer, till publikens jubel. När fransmännen kom upp lämnade australiensarna ceremonin, och Frankrikes lag fick istället kliva upp till burop.

Det var solklart att australiensarna och de allra flesta i publiken, samt de flesta man pratade med i paddocken minus fransmännen, ansåg att Australien var de rätta vinnarna.
Och nu har rättvisa till slut skipats, menar många.

Efter att ha tagit upp frågan på FIM’s huvudkontor i Mies den 2 november beslutatde FIM’s internationella disciplindomstol (CDI) att pröva frågan. Jan Stovicek, vice president i FIM, fick uppdraget att fatta beslut i saken. I ett pressmeddelande som kom igår skriver man följande:

”CDI avvisar de franska, spanska och brittiska federationernas överklagan mot det beslut som fattades av den internationella juryn, och som diskvalificerade de åtta förare som missade en checkpoint. Diskvalificeringen kommer därför att stå fast.
Första plats i resultatlistan för FIM World Trophy tillfaller därför Australien, med Italien på andra plats och Finland som trea. Australien är således FIM World Trophy–mästare på 2015 års International Six Days Enduro (ISDE).”

 

Matteo Bresolin och Italien är plötsligt silvermedaljörer på Six Days 2015. Foto: Kalle Lundstedt

Matteo Bresolin och Italien är plötsligt silvermedaljörer på Six Days 2015. Foto: Kalle Lundstedt

Man redogör också kort för varför beslutet ändrades från första början, under Six Days–veckan i Kosice:

”I sitt överklagande begärde den franska federationen uppskov för verkställningen av beslutet i enlighet med artikel 4.8 i FIM’s disciplin– och skiljedomslag, detta beviljades då av CDI med tanke på ärendets brådskande karaktär och de exceptionella omständigheterna i fallet.”

 

Eero Remes är nu inte bara världsmästare 2015, utan också medaljörer med sitt Finland på Six Days. Foto: Kalle Lundstedt

Eero Remes är nu inte bara världsmästare 2015, utan också medaljörer med sitt Finland på Six Days. Foto: Kalle Lundstedt

Samtliga australiensare uttryckte igår sin glädje över beslutet på diverse sociala medier. Detta betyder också att Australien tog hem samtliga klasser på årets Six Days, såväl Junior–laget som Dam–laget vann också sina klasser i Kosice. Det är också första gången i tävlingens över hundraåriga historia som ett utomeuropeiskt land vinner World Trophy.

Med den nya resultatlistan seglar Sverige, med Kevin Olsen, Henrik Lindholm, Martin Sundin, Mattias Ojanperä och Johan Edlund, också upp på en fin sjätteplats.

 

Mattias Ojanperä och de svenska Trophy–förarna seglar upp från en nionde till en sjätte plats. Foto: Kalle Lundstedt

Mattias Ojanperä och de svenska Trophy–förarna seglar upp från en nionde till en sjätte plats. Foto: Kalle Lundstedt

 

Nedan följer den nu officiella resultatlistan i World Trophy på Six Days 2015:

 

ISDE_slovakia-results-1

isde_slovakia_results_2

isde_slovakia_results_3

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]