Många svenskar i farten under helgen!

Det blir full fart såväl i nederländska Oss som på den estniska ön Saaremaa till helgen. Ja, i den sistnämnda faktiskt med start redan i kväll. Där körs nämligen årets tredje runda i Borilli FIM EnduroGP World Championship, medan MXGP–cirkusen alltså anländer ny holländsk sand. Totalt 32 svenskar tar chansen internationellt. 

De svenska enduroförare som satsar internationellt inleder nu en ny tre veckor lång tävlingsperiod, som inleds med Estlands GP i helgen och sedan fortsätter med Sveriges GP i Skövde och årets andra SM–deltävling i Söderhamn. Till VM–tävlingen i estniska Saaremaa, som inleds redan ikväll med supertest, kommer hela 19 blågula förare till start.

Och bland de ser vi flera som gör debut i serien. Mest intressant att följa blir kanske Filip Bengtsson, som hade tänkt köra också de två första VM–deltävlingarna men stoppades av en handskada. Nu är han på plats, för att köra sin Husqvarna 250 4-takt i E1–klassen. 

Ytterligare tre svenskar kör seniorklass – Albin Elowson fortsätter sin comebacksäsong med att fightas i tuffa E2–klassen, där också Anton Lundgren på nytt kommer till start. Lundgren som stundtals imponerade mycket under karriärens första två VM–helger i Portugal och Italien. I E3–klassen får vi också se Jimmy Wicksell, som kör sin första VM–tävling i år.

Anton Lundgren

Junior–klassen, eller klasserna, samlar de flesta av de blågula förarna och störst förhoppningar sätter vi förstås på Max Ahlin. Ahlin ligger sexa i den totala juniorklassen, med 34 inkörda poäng, efter två tävlingshelger och är dessutom fyra i kubikklassen J2.

Precis som i Portugal och Italien får vi också se Lucas Vågberg, Noa Largén, Lucas Bergström och Marcus Adielsson, däremot inte Oskar Ljungström som tvingas stanna hemma med en ond handled. I Junior–klassen startar också VM–debutanterna Max Erlandsson, Edvin Hamnäs, Lukas Largén, Anton Rosendal och David Kadestam, där Kadestam med sin stundtals fina körning på Six Days 2019 kanske är den att hoppas mest på.

Edvin Hamnäs

I Youth–klassen ser vi ytterligare en VM–debutant i Kalle Ahlin, jämte Arvid Modin och Albin Norrbin som båda var med vid premiären. Och Norrbin är den att främst hålla ögonen på, med två segrar och två andraplatser från de första två helgerna leder han nämligen klassen. Dock på samma poäng som britten Harry Edmondson.

Förutom nämnda kommer också tre svenskar till start i Open–klasserna, där vi ser bröderna Andersson, Christer och Patrik, fortsätta sin satsning i Senior. Dessutom startar Nisse Gustavsson i Open 4T.

Men det är alltså inte bara VM–tävling i enduro till helgen. I holländska Oss, där regnet vräkt ner under de senaste dagarna, körs också årets fjärde deltävling i MXGP – där vi också får se de båda andra deltävlingarna i EMX250 och EMX Open. I sammanlagt fyra klasser ser vi här ut att få se tio svenskar tampas med den blöta sanden.

Alvin Östlund, som svarat för en strålande inledning på sin debutsäsong i MXGP–klassen, ligger 17:e efter tre deltävlingar och var 13:e senast i Italien. Underlaget den här gången bör dessutom passa Östlund än bättre och i tuffa förhållanden brukar svensken kunna leverera. Tyngre säsongsstart i VM har det varit för Anton Gole, som bara plockat en poäng på fyra heat. Men kan han plocka fram samma form som han visade på Saxtorp och i Uddevalla tidigare i våras så bör det kunna bli betydligt bättre nu.

Alvin Östlund

Den tredje VM–svensken, Isak Gifting i MX2–klassen, har också haft en tung och skadefylld säsongsstart. Ett fint andra heat i Matterley Basin, där Gasgas–föraren körde in som tia, är resultatmässigt det enda som hittills glatt. I övrigt har Gifting bara fått med sig en ynka poäng från fem heat. Vi hoppas att det vänder nu.

Sex svenska förare kommer till start i EMX250, där vi i den brittiska premiären faktiskt inte hade en enda blågul i finalerna. Filip Olsson, Arvid Lüning och Leopold Ambjörnsson missade alla avancemang där, men både Olsson och Ambjörnsson göra nya försök nu. De får dessutom sällskap av Emil Jönrup, med färsk form från SM–sprinten, André Högberg och Felix Boberg, samt den vi kanske ska ha störst förhoppningar på, Ramsus Håkansson.

Rasmus Håkansson

Ytterligare två svenskar finns med på startlistan till Nederländernas GP och det i EMX Open, där Jeff Oxelmark ligger sexa efter premiären och där Emil Berggren debuterar. Konkurrensen i Open–klassen brukar inte vara stenhård och därför kan vi ha förhoppningar om att få se Berggren fightas om en pallplats. 

Och förutom de 31 i Nederländerna och på EnduroGP i Estland har vi faktiskt ännu en svensk som kör internationellt i helgen. Också det i Estland, närmare bestämt Pärnu, där årets tredje deltävling i Dam–EM, EMX Women, avgörs. På plats finns unga Tyra Bäckström, som efter att ha kört premiären i serien ligger tia totalt i EM och fyra i 125–klassen.

Alla svenskar som kör internationellt i helgen:

MXGP:
Alvin Östlund, MXGP, Anton Gole, MXGP, Isak Gifting, MX2, Filip Olsson, EMX250, Emil Jönrup, EMX250, Leopold Ambjörnsson, EMX250, Rasmus Håkansson, EMX250, André Högberg, EMX250, Felix Boberg, EMX250, Emil Berggren, EMX Open, Jeff Oxelmark, EMX Open.

EnduroGP: Filip Bengtsson, E1, Albin Elowson, E2, Anton Lundgren, E2, Jimmy Wicksell, E3, Max Ahlin, Junior, Marcus Adielsson, Junior, Lucas Vågberg, Junior, Max Erlandsson, Junior, Lucas Bergström, Junior, Noa Largén, Junior, Edvin Hamnäs, Junior, Lukas Largén, Junior, Anton Rosendal, Junior, David Kadestam, Junior, Albin Norrbin, Youth, Arvid Modin, Youth, Kalle Ahlin, Youth, Nisse Gustavsson, Open 4T, Patrik Andersson, Open Senior, Christer Andersson, Open Senior.

Emil Berggren

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]