Jönsson tillbaka i hetluften

En svensk kommer till start när tjejerna inleder sin VM–serie i spanska Jerez. Jessica Jönsson är tillbaka efter knäskadan och gör ett nytt försök. Men om förväntningarna var höga inför VM förra året så är de betydligt blygsammare nu. 

Jessica Jönsson har inte kört en riktig endurotävling sedan hösten 2013. Hon har visserligen kört Östra Open i vinter, och vunnit totalen förstås, men senast hon genomförde en mästerskapstävling var EM–finalen i Portugal för mer ett och ett halvt år sedan.

Då tog hon guld och på det la hon sedan upp en satsning på VM 2014, backad av svenska Kawasaki bland andra. Jönsson sågs inför mästerskapet som en av förhandsfavoriterna att kunna ta medalj, men satsningen tog slut redan innan den börjat.
I EM–premiären, som hon inte ens hade tänkt köra, i april förra året ådrog hon sig en knäskada som förstördes hela 2014.

– Det var ovant när jag var ute på testbanan. Sånt här underlag var det väldigt länge sedan jag körde på, erkände Jönsson när vi träffade henne i depån på fredagseftermiddagen.
Underlaget är stenhårt, på enduroprovet nästan hårt som betong. Svenskarna hade antagligen behövt ett par regnskurar för att det skulle vara optimalt, men det lär vi inte få se.

Var har vi Jönsson då? Hur kommer hon kunna mäta sig med konkurrenterna? Svårt att säga, och hon vet inte riktigt själv heller var hon siktar. Säger att hon förstås kommer göra sitt bästa men att hon också fortfarande störs av knäet.

– När jag sätter i och fotar lite hårdare så gör det ont. Det är inte helt bra. Det kan svullna emellanåt.

Endast nio tjejer kommer till start och det bådar förstås för att Jönsson skulle kunna plocka lite poäng i Jerez. Men å andra sidan är motståndet tufft – Laia Sanz är stor förhandsfavorit och fabriksbackningen hon får från KTM gör henne inte mindre tippad. Där bakom kommer Husqvarnas Jane Daniels jaga, hon lyckades besegra Sanz en gång i fjol och kan förstås göra det igen. I Australiens Jemma Wilson och Jessica Gardiner finns också kompetenta utmanare om att sno en dagsseger från Sanz.

Jönsson får slå i underläge. Och det kan nog passa henne ganska bra.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]