Inför EnduroGP: Allt du behöver veta – tider, favoriter, svenskar, startlistor

Inte sedan 2008 har en VM–premiär körts på snö. Då handlade det om Östersund. Nu ska man dra genom en stor del av Finland. Klassiska Päijänne Runt inleder EnduroGP–året 2017. Här är allt ni behöver veta inför helgen. 

Hur långt kommer man egentligen köra och vilka tider gäller? Första dagen utgörs av det som är Päijänne Runt. Dock en något avkortad bana i och med att tävlingen i år körs som VM. Förarna startar i Vierumäki på lördagen och kör sedan runt nästan hela sjön Päijänne (man korsar faktiskt över den frusna sjön på norra delen). Första start är klockan 07.01 i morgon bitti och första förare väntas tillbaka i Vierumäki för målgång 19.09 på kvällen. På söndagen startar första förare i Vierumäki klockan 08.31, sedan kör man söderut mot Helsingfors och når målgång vid flygplatsen Malmi i huvudstaden runt klockan 16.00. Totalt ska cirka 693 kilometer avverkas, av vilka cirka 130 är specialprov på lördagen och cirka 80 specialprov på söndagen. Övrig bansträckning är mestadels på allmänna vägar.

 

Tommy Sjöström, Enduro2.

 

Calle Johansson, Youth Cup 125 cc.

 

Hur många specialprov blir det? Femton på lördagen och elva på söndagen. Samtliga specialprov körs bara en gång. Längsta provet på lördagen är runt halvtimmen i körtid, på söndagen finns två prov som är runt halvtimmen och dem körs dessutom efter varandra. På lördagen finns elva tank/servicestationer och på söndagen åtta (inklusive start/mål).

Vilka svenskar startar? Tommy Sjöström är enda seniorförare till start. Sjöström sadlar en WR250F i Enduro2–klassen för Yamaha Johansson. I Junior har vi fyra svenskar till start – Albin Elowson på en FE 350 från Husqvarna, Adam Andersson på en KTM 300 EXC, Kevin Olsen på en KTM 350 EXC–F och Mikael Persson på en WR250F. Elowson kör som supportförare till Fabio Fariolis KTM–team, Andersson och Olsen privat och Persson för Yamaha Johansson. Emil Jonsson, på en Yamaha YZ125, och Calle Johansson, på en KTM 125 XC–W, är svenskarna till start i Youth Cup 125cc.

 

Mikael Persson, Enduro Junior.

 

Kevin Olsen, Enduro Junior.

 

Hur många förare kör VM–premiären? 23 förare kommer till start i EnduroGP, av vilka 12 är finnar. I Enduro2 finns 30 förare med, bland dem 16 från hemmanationen. Juniorklassen utgörs av totalt 24 förare, där 13 är finnar. Och i Youth Cup startar 13 man och hela 10 är från Finland. Totalt alltså 90 VM–förare, men hela 51 av dem från hemmanationen.

Favoriter i EnduroGP? En av de största till guldet, Mathias Bellino, Frankrike och Husqvarna, är redan borta. I långa loppet räknar vi med att Matthew Phillips, Australien och Sherco, KTM–duon Nathan Watson, Storbritannien, och Christophe Nambotin, Frankrike, Steve Holcombe, Storbritannien och Beta, och Giacomo Redondi, ITalien och Honda, ska vara med och fightas om titeln. Men se upp för racets två giganter de senaste åren – hemmaförarna på Husqvarna, Antti Hellsten och Marko Tarkkala.

 

Emil Jonsson, Youth Cup 125 cc.

 

Albin Elowson, Enduro Junior.

 

Favoriter i Enduro2? Ja, de finnar som kört Päijänne tidigare lär ha fördel. Huruvida Eero Remes, den regerande dubbla världsmästaren, gjort det vet vi inte, men stor favorit i Enduro2–klassen får han ändå räknas som. Ska också bli intressant att se vad förra årets utropstecken i Junior–klassen, Henric Stigell, kan göra i sin seniordebut. Daniel Sanders, Australien och KTM, Davide Guarneri, Italien och Honda, Josep Garcia, Spanien och KTM, Jamie McCanney, Storbritannien och Yamaha,   samt Husqvarna–duon Danny McCanney, Storbrittanien, och Pascal Rauschenecker, Österrike, är utlänningarna som inte får tappa för mycket poäng i premiären.

Hur fortsätter säsongen? 21–23 april, Spanien, 26–28 maj, Italy, 23–25 juni, Ungern, 1–2 juli, Slovakien, 21–23 juli, Portugal, 23–24 september, Storbritannien, 7–8 oktober, Argentina, 20–22 oktober, Tyskland.

Startlistor? Följer nedan, i ordningen EnduroGP, Enduro2, Junior, Youth Cup:

 

 

 

 

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]