Fyra världsmästare korade i Requista – men fortfarande ingen svensk

De på förhand minst spännande VM–klasserna avgjordes alla under lördagen; Antoine Meo säkrade enkelt guldet i E2, Mathias Bellino höll ihop det under sista varvet och tog den andraplats som behövdes för guldet i E3, Jamie McCanney hade inte sin bästa dag men gjorde vad han skulle och är juniorvärldsmästare, och Laia Sanz var som vanligt omöjlig att stoppa i Dam–klassen.

Det var mycket champagne som både sprutades och dracks när lördagens tävling avslutades i Requista på eftermiddagen. I hela fyra av sex klasser är världsmästarna klara och i stora drag är även medaljfördelningen komplett i dessa. Vi tar det klass för klass.

E1: Eero Remes piskade dit Christophe Nambotin på hans hemmaplan, åkte strålande hela dagen och skaffade sig ett stabilt grepp om guldet. Nambo blev visserligen tvåa men en fjärdeplats i morgon räcker för finskt guld. Lorenzo Santolino var placeringen före Danny McCanney och knaprade därmed in två av de fyra poäng han var efter i kampen om bronset.

Eero Remes kopplade ett än hårdare grepp om ett finskt guld.

Eero Remes kopplade ett än hårdare grepp om ett finskt guld.

E2: Antoine Meo började, med sina mått mätt, trögt men körde bättre och bättre innan han kraschade på sista extremprovet och tappade segern till Alex Salvini. Trots det säkrade han med bred marginal guldet och kan flyga till Marocko imorgon med ett femte VM–guld. Det här blir dock Meos sista säsong i Enduro–VM, mer om det kan ni läsa i nästa nummer av tidningen. Alex Salvini är klar silvermedaljör och Pela Renet säkrade bronset från Marocko.

Antoine Meo duschades i champagne av bland andra teamchefen Fabio Farioli.

Antoine Meo duschades i champagne av bland andra teamchefen Fabio Farioli efter sitt femte VM–guld.

E3: Efter två säsonger med två missade deltävlingar båda åren har juniorvärldsmästaren från 2012, Mathias Bellino, lyckats knyta ihop det och är nu också världsmästare som senior. Han fick stryk av Matthew Phillips men säkrade guldet med sin andraplats. Phillips är klar silvermedaljör och Matti Seistola behöver bara plocka en poäng i morgon för en bronsmedaljen.

Mathias Bellino är nu världsmästare också som senior.

Mathias Bellino är nu världsmästare också som senior.

Junior: Jamie McCanney åkte mer för mästerskapet än för att vinna dagen. Fjärdeplatsen är McCanneys första utanför topp–tre i år men det brydde sig nog britten föga om när han efteråt kunde fira karriärens andra VM–guld. McCanney blev därmed den första Youth Cup–mästaren att köra hem ett guld i Junior–klassen. Landsmannen Steve Holcombe vann dagen och säkrade minst en bronsmedalj, italienaren Giacomo Redondi var tvåa och har fortfarande en bra lucka ner till Holcombe. Britten behöver plocka tolv poäng mer än Redondi i morgon för att få en ädlare valör på medaljen. Kevin Olsen körde i mål på en fin trettondeplats och plockade tre nya VM–poäng.

Jamie McCanney gjorde vad han skulle när han körde hem årets andra VM–guld åt Husqvarna.

Jamie McCanney gjorde vad han skulle när han körde hem årets andra VM–guld åt Husqvarna.

Youth Cup 1: Nej, det gick inte att säkra guldet för Micke Persson idag. Vi trodde det på förhand men efter besked från FIM under dagen blev vi varse att hur det än gick i dag så är det i morgon det kommer avgöras. Såhär är läget:
– Micke Persson står på 191 poäng om man räknar bort hans fyra sämsta tävlingar – tre nollor (med morgondagen inräknad) och en tredjeplats. Vinner Persson INTE i morgon kan han alltså inte nå högre än 191 (då kommer de två nollorna, morgondagens resultat och tredjeplatsen räknas bort). Vinner han hamnar han på 194 och då är guldet svenskt.
– Josep Garcia står på 179 poäng om man räknar bort hans fyra sämsta tävlingar – fyra nollor (med morgondagen inräknad). Om Garcia VINNER i morgon kommer hans tre nollor plus en åttondeplats att räknas bort. Då hamnar spanjoren på 191. Alltså exakt samma poäng som Persson hamnar på vid alla andra resultat förutom en seger i morgon.
– Vid lika resultat räknas antal segrar först – och förutsätter vi att Garcia vinner morgondagen har de i så fall exakt lika antal segrar, sju stycken. I andra hand räknas antal andraplatser – oavsett var Micke placerar sig i morgon så kommer det antalet också vara exakt lika, tre stycken. Några fler resultat än så har inte ungdomarna i och med att de fyra sämsta dagarna räknas bort.
– Därmed får vi ta till regeln som kommer därefter – bästa resultat den sista dagen.
– Slutsats: Om Persson VINNER i morgon är guldet svenskt. Om Garcia VINNER i morgon är guldet spanskt. Om Garcia INTE VINNER i morgon är guldet Perssons, oavsett resultat för svensken.
– Glasklart va?

Micke Persson körde strålande stundtals och vann sju av nio prov i klassen.

Micke Persson körde strålande stundtals och vann sju av nio prov i klassen.

Youth Cup 2: Dagen då? Ja, Micke Persson har definitivt övertaget. Bortsett från en krasch på första varvets enduroprov körde svensken strålande, vann klassen och slog Garcia med tolv sekunder. På sista extremprovet hade han fjärde bästa tid av samtliga förare och totaltiden hade räckt till en tredjeplats i Junior–klassen.

Women: Laia Sanz överlägsen etta – fjärde raka guldet säkrat och det första på KTM. Jane Daniels lika överlägsen tvåa – silvret säkrat. Och Jessica Gardiner blev trea – hon tog sig därmed om landsmaninnan Jemma Wilson, femma idag, och kopplade grepp om bronset. En poäng skiljer.

Laia Sanz är endurovärldsmästare för fjärde gången. Men det är bara ändå bara en bråkdel av vad hon har VM–guld i trial.

Laia Sanz är endurovärldsmästare för fjärde gången. Men det är bara ändå bara en bråkdel av vad hon har VM–guld i trial.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]