Falköping Big Bang: Så slutade motionsklasserna!

I söndags kunde vi berätta om Falköping Big Bangs tävlingsklasser, som också var den första deltävlingen i Swedish Cross Country Series. Men det kördes också sex motionsklasser i premiärupplagan av Falköpings MK’s alldeles nya varvlopp. 

Två motionsstarter med totalt sex olika klasser inledde den första upplagan av Falköping Big Bang under förmiddagen i söndags. Allra först ut var juniorerna i Motion 15–29 år, damerna i Motion Dam samt de äldre herrarna i Motion 50–59 år och Motion 60+ – fyra klasser som på grund av den torra startrakan, och dammet som bildades, släpptes iväg med en minuts mellanrum.

Fredrik Bellqvist

I 15–29 år var det Vimmerby MS’s Rasmus Sandsborg som inledde bäst och var i ledning efter det första varvet, närmast före Robert Toftén, Rödeby CK, och Tranås MS’s Max Wennerlund. Toftén kunde sedan ta över efter det andra, där Örbyhus MCK’s Fredrik Bellqvist nu följde närmast efter att ha satt snabbaste varvtiden. Bellqvist var snabbast också på det tredje, där han dessutom tog sig upp i ledning – en ledning han sedan drygade ut såväl på fjärde som femte.

Men för att vara på den säkra sidan valde Sherco–föraren sedan att på det sista varvet gå in för tankning, och därmed kunde Wennerlund ta sig förbi. Tranås–föraren kunde också gå i mål som segrare, halvminuten före Bellqvist. Toftén följde som trea, med Sandsborg på fjärde plats och Johan Edhammer som femma.

Max Wennerlund

I Motion 50–59 år var det Jonas Johansson från FMCK Borås som inledde bäst och över de två första varven skaffade sig ett drygt 40 sekunder stort avstånd ner till Klas Elofson, Skene MS, och Per Wikvist, Hallsbergs MK. Wikvist kunde sedan på det tredje och fjärde äta upp avståndet, och på det femte dessutom ta över ledning.

Per Wikvist

Men efter att ha sett ut att gå mot segern körde Wikvist fast i en backe på det sista varvet och tvingades se Johansson passera. Borås–föraren kunde vinna klassen med dryga 2,5 minuter, Wikvist räddade andraplatsen och Elofson slutade trea. Arvid Jansén och Mikael Wiberg rundade av topp fem.

Jonas Johansson

I äldsta motionsklassen var det föga överraskande Mats Algotson, Försvarsmaktens EK, som inledde bäst, tätt följd av Huskvarna MK’s legendar Inge Edberg. Edberg hängde med bra över det första varvet, men tvingades sedan se sig ifrånåkt av den yngre KTM–föraren. Algotson var snabbast på samtliga de fem första varvet och faktiskt den enda i klassen som hann ut på ett sjätte. När Edberg kom in för varvning hade klockan passerat två timmar med dryga sex minuter.

Pallen i Motion 60+.

Bakom toppduon slutade Roger Jakobsson, Kullings MS, trea, Lilla Edets MCK’s Bo Karlsson blev fyra och Tony Johnsson, FMCK Borås, körde in på femte plats. 

Dam Motion såg inledningsvis en fight mellan Sarah Holmertz, Karlskoga EK, och Emelie Johansson, Götene MK, där Holmertz tog ledningen med dryga minuten på det första varvet. På det andra kunde Johansson ta in hälften av det hon var bakom, men Holmertz drygade ut på nytt under det tredje.

Återigen hämtade Johansson dock in på det fjärde och den här gången kunde hon dessutom ta sig upp i ledning – en ledning hon sedan drygade ut på det femte och sista. Holmertz fick nöja sig med andraplatsen och bakom henne slutade hemmaföraren Katja Bengtsson från Falköpings MK trea.

Pallen i Motion Dam.

I förmiddagens andra motionsstart, som släpptes iväg när klockan närmade sig lunchtid, fanns de två stora klasserna – 30–39 år och 40–49 år. Den första såg Hampus Falk, Linköpings MS, ta ledningen på det första varvet och Falk fortsatte dryga ut såväl på det andra, som tredje och fjärde. På det femte nöjde han sig med att vara tvåa, men trots det kunde han gå ut i klar ledning på det sjätte – som också skulle bli det sista.

Men det blev inget sjätte varv för Falk. Med några minuters körning till mål fick han soppatorsk och fick vackert rulla hojen tillbaka. SMK Vingåkers Stefan Andersson, som varit tvåa på de fyra första varven och sedan snabbast på det femte, kunde ta över ledningen när Falk försvann och gå i mål som klar segrare.

Hampus Falk

Dryga 3,5 minuter bakom körde Michael Danielsson, MK Team Treske, in som tvåa och bara knappa fem sekunder bakom honom la Alexander Svensson, Åsätra MK, beslag på tredjeplatsen. Joakim Svensson, Finspångs MS, och Emil Gustavson, Botkyrka MK, blev fyra och femma.

I Motion 40–49 år var det BMK Uddevallas Martin Strandberg som tog en tidig ledning närmast före Anders Roth, Oskarshamns MK. Roth skulle sedan komma att tappa och istället var det gamle hockeyproffset Jonas Frögren, Grängesbergs MS, och Mikael Sengoltz, Wäxjö MS, som närmast tog upp jakten på Strandberg.

Martin Strandberg.

Frögren tog sig upp som tvåa och kunde sedan hålla den placeringen hela vägen in i mål. Åt Strandberg gick dock inget att göra, efter att ha varit snabbast på de tre första varven kunde KTM–föraren till slut vinna med knappa två minuter. Bakom Frögren svarade Jonas Riedel, Kinna MK, för en snygg uppkörning – från att ha varit tolva efter första varvet tog han till slut en pallplats som trea. Ulf Åström, Wäxjö MS, och Thomas Sjögren, Värmdö MK, slutade fyra och femma medan Sengoltz och Ullareds MK’s Jimmy Johansson, som också var med och fightades i toppen, klev av efter fem körda varv. 

Jonas Frögren

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]