EnduroGP: Fyra svenskar på pallen i Estland!

Max Ahlin och Albin Norrbin fortsätter att övertyga i VM–serien, Borilli FIM EnduroGP World Championship. I Estland i helgen tog Norrbin en dubbelseger i Youth–klassen och leder nu serien med 20 poäng. Ahlin tog dubbla femteplatser i Junior, dubbla pallplatser som trea i Junior2, och befäste sina positioner i sammandraget. Och det blev faktiskt ytterligare svenska pallplatser i Estland – såväl Nisse Gustavsson som Patrik Andersson var där uppe i sina respektive Open–klasser. 

Fantic-föraren Albin Norrbin fortsätter att imponera stort under sin debutsäsong i VM–serien och med tre av sex deltävlingar avklarade ser han ut att gå mot en medalj i Youth. Precis som Albin Elowson gjorde under 2013 och 2014, och Micke Persson under 2015. Frågan är bara vilken valör det ska bli. Med två segrar från Estland, Norrbins tredje och fjärde för året, ryckte han i alla fall ifrån i sammandraget och leder nu 125–klassen med hela 20 poäng. Till trean är det 26 och ner till fyran hela 52. 

Guldkonkurrenten Harry Edmondson, som var lika med Norrbin inför tävlingen, hade en tyngre helg och nådde inte pallen varken lördag eller söndag. Och när britten inte kunde mäta sig var svensken faktiskt i en klass för sig. Marginalen ner till Pyry Juupaluoma, som var tvåa båda dagarna, blev 52 sekunder på lördagen och 29 på söndagen. Norrbin kommer med gott självförtroende till sitt hemma–GP och kommer där dessutom att få stort stöd av hemmapubliken. 

Ytterligare två svenska förare kom till start i Youth, där Arvid Modin svarade för resultat i paritet med vad han gjorde under premiären i Portugal. En tiondeplats på lördagen och en nionde på söndagen betydde 13 inkörda poäng, och med 36 totalt är Yamaha–föraren uppe som åtta i VM–tabellen. Vidare gjorde Kalle Ahlin sin VM–debut och tog sig runt båda dagarna utan några tidsprickar. Resultatmässigt blev det en fjortonde plats på lördagen, följd av en tolfte dagen därpå.

”Känns riktigt bra”
Max Ahlin blir undan för undan mer och mer stabil i Junior–VM. Efter att ha plockat totalt 13 poäng i premiären, i Portugal, blev han sexa och femma i Italien helgen efter. Och nu levererade svensken dubbla femteplatser, där han bara var sekunder från fjärdeplatsen på lördagen och båda dagarna krympte avståndet fram till en pallplats i den totala juniorklassen.

Max Ahlin var på pallen som trea i Junior2 båda dagarna. Foto: Fred Ccy

– Det känns riktigt bra faktiskt. Jag körde stabilt men hade ändå bra tider under båda dagarna. Det var väldigt lätt att göra misstag på banan, enduroprovet var riktigt tufft och blev väldigt sönderkört, och stalpigt. Så jag är glad att jag klarade mig igenom helgen utan några större missar. Och med bra tider, summerade Ahlin.
– De är snabba där framme, speciellt topp tre. Men nu försvann ju Kytönen (Roni) med skada. När det går bra så kan jag hota Le Quere (Leo) och Navarro (Sergio), som är just före mig den här helgen, men jag orkar inte riktigt hålla det tempot hela dagen. Det känns i alla fall skönt att veta att den farten finns där. Det får jag ta med mig.

I kubikklassen Junior2 var Ahlin med god marginal på pallen båda dagarna, som trea. Och han hoppas att det kan gå ännu bättre på hemmaplan i nästa vecka.

– Om det kommer vara samma dragningar som på SM förra året så blir det varierat, både med hårdbana och den här halvsandiga terrängen som är i Skövde. Och jag tror att det ska passa mig. Här i Estland var det verkligen riktig sand, men jag föredrar nog när det är lite mer lättkörd sand och jag hoppas att det ska passa.

Med resultaten från Estland befäste Ahlin sin sjätteplats i JVM, där han med 56 inkörda poäng har 26 upp till fransmannen Leo Le Quere på medaljplats. I toppen dominerar den italienska duon Matteo Pavoni och Lorenzo Macoritto, som delade på segrarna och andraplatserna i Estland. Pavoni leder sammandraget, tolv poäng före landsmannen. I J2 är Ahlin klar trea bakom Pavoni och Le Quere. 


Vågberg nära pallen
Förutom Ahlin var också Lucas Vågberg extremt nära att ta en pallplats på lördagen, i den lilla kubikklassen Junior1. Vågberg imponerade stort under den första dagen i Estland och blev totalsjua av samtliga juniorer – hans klart bästa insats hittills i VM. I J1 var han till slut en ynka sekund från pallen efter att ha tappat britten Jed Etchells förbi sig på sista specialprovet. Söndagen var sedan tyngre för Vågberg, som slet med en dålig mage. Det slutade med en åttondeplats i kubikklassen och en 16:e i Junior, där det därför inte blev några poäng.  Sammanlagt är Vågberg sexa i J1 när hälften av årets VM–dagar nu är körda.

Lucas Vågberg. Foto: Fred Ccy

Poäng i Junior blev det däremot för Marcus Adielsson, som efter att ha varit utanför topp 15 på lördagen för första gången tog sig in där under söndagen. En fin elfteplats innebar Beta–förarens första fem pinnar och i kubikklassen Junior2 blev det åttondeplats första dagen, följd av en sjunde den andra. Adielsson är därmed elva totalt i J2.

Vidare landade Max Erlandsson två fina niondeplatser i J2, i vad som var Honda-förarens debut i VM–serien. Också Anton Rosendal plockade sina första poäng i VM, som fjortonde och tolfte man i J2.

Ytterligare två svenska förare plockade poäng i Junior1, där Lucas Bergström förbättrade sina resultat från de båda första VM–tävlingarna när han blev tolva på lördagen och fin tia dagen därpå. Edvin Hamnäs debuterade i serien, körde in som trettonde den första dagen och var sedan två placeringar bättre på söndagen. David Kadestam tvingades tyvärr bryta på grund av skada inför sista provet på lördagen och kom sedan aldrig till start den andra dagen.

Nisse Gustavsson tog dubbla pallplatser i Open 4-takt. Foto: Fred Ccy

Dubbla pallplatser

De tre Open–klasserna lockade bara 19 förare till start i Estland, men där fanns i alla fall tre svenskar som tog chansen. Och bra gick det för unge Nisse Gustavsson i Open 4T. Gustavsson var nämligen på pallen båda dagarna som trea bakom teamkompisen i Yamaha Johansson MPE, hemmaföraren Priit Biene, och ungraren Norbert Zsigovits.

I Open Senior kom bröderna Andersson, Patrik och Christer, till start men fick nöja sig med att bli fyra och femma bakom topptrion på lördagen. Finske Mika Karma vann, före italienaren Andrea Belotti. På söndagen var Patrik bättre med och tog säsongens första pallplats, som trea. Han befäste därmed sin tredjeplats i sammandraget. Christer tog en ny femteplats och är fyra i sammandraget. 

Patrik Andersson. Foto: Fred Ccy

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]