EnduroGP: Fillibang tog första svenska GP–poängen

Den andra VM–dagen i Estland slutade med årets första svenska poäng i totalen, EnduroGP–klassen. Och det var Filip Bengtsson som stod för dem. Fillibang slutade som 14:e totalt och blev dessutom femma i E1. 

Fyra svenskar kom till start i seniorklasserna när årets tredje VM–deltävling i enduro avgjordes i Estland under helgen; Filip Bengtsson VM–debuterade i E1–klassen, Anton Lundgren och Albin Elowson kom precis som de gjorde i de första två deltävlingarna till start i E2, och Jimmy Wicksell startade i E3.

För Wicksell blev det dock en tung helg när han tvingades bryta med varvet kvar på lördagen och sedan inte kunde starta om söndagen på grund av skada. För Elowson och Lundgren blev det nionde respektive tionde plats i E2 på lördagen, innan man bytte positioner dagen därpå. I totalen blev de 24:a, Elowson, och 25:a, Lundgren under första dagen, och sedan 21:a, Lundgren, och 23:a, Elowson, på söndagen.

Anton Lundgren. Foto: Fred Ccy

Bäst bland seniorsvenskarna gick det för Bengtsson, som var snabbaste svensk på lördagen och då blev 22:a totalt i EnduroGP. I E1-klassen tog han en åttondeplats. Och precis som på SM, i Skövde förra året och i Östersund i år, höjde sig Bengtsson sedan andra dagen. I E1 nådde han topp fem, med just en femteplats, och i GP, som alltså samlar samtliga seniorförare, tog han de första svenska poängen för året när han körde in som 14:e.

– Det var mycket som var nytt, precis som i Skövde förra året när jag körde mitt första SM, Och jag var sjukt nervös inför prologen, massa stockar och skit, sånt har jag ju typ aldrig kört, skrattade Fillibang efter söndagens tävling.

Med tanke på resultaten första dagen så sa jag ”topp fem i klassen” och ”poäng i GP” till söndagen. Och så blev det!
– Ja, men jag tänkte det själv faktiskt och hade det som mål. Hade jag kört lite bättre på första sträckan, extremen, så hade jag kunnat ta någon placering ytterligare också. Men jag är nöjd, vurpade en gång på första varvet, första sträckan, men sedan rullade det på bra. Det var dammigt och dammhalt, och tufft. Hyfsat enkla transporter men proven blev sönderkörda.

Hade det varit en dag till så hade du varit på pallen i E1 och topp 10 totalt eller?
– Haha, jag vet inte. Men Bernardini, som blev trea, var väl inte så jättelångt före ett tag… jag vet inte. Det var Verona (Andrea) och Guarneri (Davide) som körde sjukt snabbt i vår klass, men sedan var det väl rätt öppet.

Hur var det att köra VM i enduro?
– Det var jäkligt roligt. Och det är såklart viktigt, om man ska satsa, att man tycker det är lite kul. Det blev lite fighter också, och jag plockade någon placering alldeles på slutet, det är alltid kul.

Och så var du snabbaste svensk båda dagarna, i första VM–tävlingen.
– Ja, det var jäkligt tight på lördagen. Tror jag var en sekund före Ahlin (Max) och tre före Elowson (Albin), men sedan blev det mer på söndagen. Nästan en minut. Jag brukar inte tänka så mycket på det, för det blir lätt att man nöjer sig och tappar fokus då. Men sedan är det klart att man kollar i slutet av dagen. För min del är det rätt kul också, eftersom jag varit efter de under hela våren.

Tror du att du kan ha någon hemmaplansfördel gentemot motståndet i E1, i Skövde nästa vecka?
– Blir det snarlikt som förra året när vi körde SM så är det klart att man har lite fördel. Jag har inte hört så mycket men tror att det blir på samma ställe i alla fall, så man känner väl till det. Och nu är jag inte helt grön på VM–cirkusen heller. Det är alltid speciellt när man ska göra något första gången. 

Filip Bengtsson. Foto: Fred Ccy

Spanjoren Josep Garcia totalvann båda dagarna och plockade därmed in sex poäng på VM–ledaren Brad Freeman, som slutade tvåa både lördag och söndag. Britten har dock fortsatt en 17 poäng stor ledning. Italienaren Andrea Verona blev totaltrea båda dagarna, men är fortfarande placeringen bakom Wil Ruprecht, femma båda dagarna i Estland, i sammandraget. Regerande mästaren Steve Holcombe halkade ner till en femteplats i GP–klassen efter en tyngre helg.

Verona leder E1–klassen närmast före Davide Guarneri, som blev tvåa i klassen båda dagarna och dessutom totalfyra såväl lördag som söndag. Bengtsson poäng från Estland gör att han ligger tolva totalt. Ruprecht leder fortfarande E2, även om Garcia tog sig närmare och nu bara är fem poäng bakom. Anton Lundgren hittas där på en åttonde plats, medan Elowson är nia. Freeman är fortsatt obesegrad i E3, där Jaume Betriu och Daniel McCanney delade på andra– och tredjeplatser och följer som tvåa och trea i totalen. 

Albin Elowson. Foto: Fred Ccy

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]