Enduro–SM: Två gånger Norrland i Vetlanda

Det blev dubbla segrar för Norrlandsförarna när den tredje deltävlingen av Knobby Swedish Enduro Championship kördes hos Solshesters MCK i Vetlanda under söndagen. Joakim Grelsson tog sin första totalseger i SM, när han vann knappa minuten före Albin Elowson. Och Hedvig Malm tog sin första seger i Dam–SM, när hon var i en klass för sig och vann över minuten före Hanna Berzelius. 

• Filip Bengtsson, som på lördagen kört hem sitt sjätte SM–guld i motocross, försvann direkt när endurosatsningen fortsatte med årets tredje SM–deltävling. En krasch på första varvets första sträcka resulterade i att Fillibang blev liggande i skogen och senare förd till sjukhus i Eksjö. Där konstaterades fyra frakturer i ena handens fingrar, som krävde operation, samt en spricka i knäskålen och en fraktur i ena skuldran.


Filip Bengtsson.

• Joakim Grelsson var med direkt från start, tog ledningen efter den andra sträckan och drygade sedan ut när han vann den tredje. På det andra varvet slog Grelsson sedan till med ytterligare tre sträcksegrar och skaffade sig därmed en komfortabel ledning. När han sedan var snabbast på ytterligare två av de fyra proven på det tredje varvet, blev det en behaglig resa för Fältjägarna EF–föraren över det sista halvvarvet. Karriärens första totalseger i SM var således i hamn.


Albin Elowson.

• Totaltvåa i tävlingen blev Albin Elowson, som fick kämpa på med sin 450 i den tuffa Smålandsterrängen. Åt Grelsson fanns den här gången inget att göra, men Elowson körde bättre och bättre ju längre dagen gick och kunde hålla resterande ungtuppar bakom sig. Seger i SM2–klassen före Micke Persson, totalsexa, och Pontus Högberg, totalåtta, gjorde att han övertog ledningen i sammandraget från Filip Bengtsson där. Dessutom drygade han ut poängledningen i totalen, där Grelsson är ny tvåa. I SM2 är Elowson nu 14 poäng före tvåan Persson och med ytterligare tre ner till trean Högberg.


Albin Norrbin.

• Oskar Ljungström är kvar som trea i totalen efter att ha blivit totalfyra. I JSM2 blev han trea bakom Grelsson och Albin Norrbin. Norrbin således totaltrea för dagen efter en mycket imponerande körning, med bland annat karriärens första sträcksegrar på ett SM, och JSM2 var som ni hör fortsatt tuffaste klassen. Trots att Max Ahlin saknades. Fyran i klassen, Lukas Vågberg, blev totalfemma och femman Noa Largén totalsjua. Snöpligt för duon att missa pallen i klassen när man är så pass långt framme i totalen. I sammandrag är Grelsson i JSM2–topp, fem poäng före Ljungström och med Norrbin som ny trea, nio efter Ljungström.


Hedvig Malm.

• Hedvig Malm fullbordade en norrländsk dubbel när hon på ett strålande sätt vann Dam–klassen. Malms första totalseger i SM, i blott elfte starten. Sju sträcksegrar av tio gjorde att hon till slut var över minuten före femfaldige svenska mästaren Hanna Berzelius. De två delar nu också ledningen i klassen på 50 poäng, efter att totalledaren inför Vetlanda, Martina Reimander, hade en betydligt tyngre dag och bara blev femma. Emelie Borg Nilsson och Emma Wennbom fortsatte båda två köra bra och blev trea respektive fyra. 


Adam Andersson.

• I SM3–klassen tog Adam Andersson en överlägsen seger och lyckades bemästra sin 500–kubikare på ett imponerande sätt, när han också blev totalnia. I klassen hade han Anton Lundgren, första pallplatsen i SM, och Johan Edlund närmast bakom sig. Jimmy Wicksell hittades först på en fjärde plats, vilket betyder att Andersson nu har sju poängs ledning i sammandraget.


SM1–pallen.

• SM1–klassen saknade skadade Niklas Persson, dubbelsegrare i Skövdes premiär, och den regerande mästaren kommer därmed inte att kunna försvara sin titel. Ett koppel av förare där bakom ville nu ta chansen och bäst lyckades Pontus Skoog, som efter en strulig start lyckades ta sin första SM–seger i seniorklass. Han vann närmast före Anton Sandstedt, som dock övertog serieledningen och fortfarande är sju poäng före Skoog. Linus Fasth blev trea och är trea totalt, på samma poäng som Franz Löfqvist, fyra i Vetlanda.


Calle Johansson.

• Calle Johansson körde hem JSM1, trots strul mot slutet av tävlingen, och övertog serieledningen från Marcus Adielsson, som tvingades bryta efter maskinstrul. Johansson är fem poäng före Edvin Hamnäs, trea i Vetlanda, och ytterligare sju före Adielsson, som halkade ner till trea. Tvåa i Vetlanda blev Olle Wennerlund, som avslutade tävlingen starkt.

• I VRM–klassen ser vi två fortsatt obesegrade förare. Magnus Lindfors tog relativt enkelt hem tredje raka i VRM1, när han vann närmast före Thomas Johansson och Christoffer Gustafsson. Pär Olsson fick jobba desto hårdare för att ta sig förbi Stefan Norström i VRM2, men lyckades till slut. Där bakom körde regerande mästaren Patrik Andersson upp sig fint mot slutet och plockade årets första pallplats som trea.


VRM1–pallen.

Fotnot: Ett långt reportage från Vetlanda och den tredje SM–deltävlingen kommer i nästa nummer av tidningen. 

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]