Enduro–SM: Spännande final i Bollnäs avslutade serien

Ja, det blev en spännande avslutning på årets Knobby Swedish Enduro Championship. Bollnäs MK bjöd på en både tuff och publikvänlig bana, som skördade sina offer. Såväl Rikard Hansson som Calle Johansson, som båda jagade guld i sina respektive klasser, försvann efter krascher. Vi går igenom finalen i korthet. 

• Andreas Linusson inledde året med en totalseger och avslutade på samma sätt. Efter att Pontus Högberg tagit en tidig ledning tog Linusson över mot slutet av första varvet, när Högberg drabbades av maskinstrul. Den sedan tidigare klara SM3–mästaren jagades sedan av framförallt hemmaförare Martin Larsson, men lyckades hålla ledningen hela vägen och totalvann alltså för andra gången i år. Därmed befäste Linusson också sin totala andraplats i Knobby Swedish Enduro Cup. Larsson slutade totaltvåa och Högberg blev fyra. Duon blev också tvåa och trea bakom Linusson i SM3, där Högberg tog silvret och Larsson bronsmedaljen.

 

Martin Larsson.

 

• Micke Persson kom till start på en 125:a och var totaltrea efter två körda varv. Men längre än så kom han inte efter att en pinne slagit av såväl bensinslang som gasvajer på väg ut på det tredje varvet. Persson tvingades bryta men hade ju redan säkrat såväl totalen som SM1–guldet. Klassen vanns nu istället av Robert Friberg, som samtidigt säkrade silvermedaljen. Johan Edlund slutade tvåa och blev bronsmedaljör. Johan Eklundh tog den sista platsen på pallen för dagen.

 

Robert Friberg.

 

• I SM2 såg vi fram emot en guldfight mellan Oliver Nelson och Rikard Hansson, där bara en poäng skiljde inför tävlingen. Men duellen tog slut snabbt. Hansson var omkull såväl på andra som fjärde sträckan och kunde till slut inte fortsätta efter att ha slagit i huvudet. Det strulade också för Nelson, som tappade mycket mot slutet men som ändå kunde rulla i mål som segrare i klassen. Och svensk mästare i SM2. Tvåa för dagen blev Franz Löfqvist och trea Pontus Ståhl. Trots den brutna tävlingen knep Hanssons silvret, med Niklas Persson som bronsmedaljör. Persson kom inte till start efter en krasch på Ränneslätt förra helgen.

 

Oliver Nelson.

 

• Alexander Gunnerheim var redan klar mästare i JSM1 inför tävlingen efter att Pontus Skoog inte kunnat starta. Yamaha–föraren ville förstås avsluta snyggt men fick det tufft i klassen, där såväl Marcus Göthenberg som John Salomonsson och Marcus Adielsson körde bra. Göthenberg ledde efter det första varvet och Salomonsson efter det andra, men på det tredje kunde Gunnerheim ta sig förbi. Med bara sista sträckan kvar hade han nio sekunder på Salomonsson, som dock hade kört fantastiskt på det prov som gick i skidbacken på Bolleberget och som avslutade varvet. Och Salomonsson tog sig förbi, med 57 hundradelar, och vann dagen. Salomonsson blev också totalsexa, med Gunnerheim som sjua och trean i klassen, Adielsson, som åtta. Göthenberg fick nöja sig med fjärdeplats i klassen men blev samtidigt totalelva.

 

Alexander Gunnerheim.

 

• Guldfighten i JSM2 mellan Calle Johansson och Oskar Ljungström var länge dagens stora behållning, där Johansson körde fantastiskt och var med och fightades i toppen av totalen under de två första varven. Ljungström gick trögare till en början men började komma i gång och närmade sig. Dessutom körde Adam Andersson bättre och bättre. Han kunde själv inte blanda sig i någon guldstrid, men hans placering kunde definitivt spela roll vem som skulle vinna av Johansson och Ljungström. Tyvärr tog spänningen slut på den tionde av totalt tolv sträckor, när Johansson vurpade och inte kunde fortsätta. Andersson vann klassen, och blev totaltrea, och Ljungströms andraplats räckte för guld. Noa Largéns femteplats räckte dessutom till ett silver och Johansson fick därmed nöja sig med brons. Jimmy Wicksell slutade trea i klassen för dagen och tryckte sig också in topp–10 totalt, som just tia. Comebackande Emil Jonsson blev fyra i JSM2 och tolva totalt.

 

Oskar Ljungström.

 

• Fredrik Georgsson tvingades bryta mot slutet av dagen i VRM1 men tog ändå guldet när Andreas Toresson inte fanns på plats för att köra. Toresson slutade på silverplats. Patrik Andersson vann dagen närmast före Linus Broaar, som säkrade bronspengen, och Pär Olsson på tredjeplats.

 

Fredrik Georgsson.

 

• Christer Jansson tog nionde raka i VRM2 och förblev därmed obesegrad för året. Han vann dagen närmast före Stefan Eriksson och Mats Algotsson.

• Också Hanna Berzelius gjorde en ”perfect season” och förblev obesegrad i SM 2018. I Bollnäs vann hon minuten före Amanda Elvin, trean Martina Reimander var ytterligare fyra minuter bakom. Tredjeplatsen räckte dock för att Remiander skulle säkra silvret och Elvin fick därmed nöja sig med ett brons den här gången.

 

Hanna Berzelius.

1 kommentar

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]