Enduro–SM: Norsk seger – men full poäng till mästaren

Det blev en varm, svettig och dammig dag i Östersund, när årets premiär av Knobby Swedish Enduro Championship avgjordes. I Dam–klassen blev det norsk seger efter en fadäs av Hanna Berzelius. Men Hanna får trots det poäng för en seger.

Ja, det blev rejält spännande i Dam–klassen när årets enduro–SM idag inleddes i Östersund, där depån var belägen på stadens skidstadion. Den sexfaldige svenska mästaren Hanna Berzelius kom som storfavorit och inledde bäst, hon vann de första två sträckorna och fick där en ledning på dryga 20 sekunder ner till Emma Wennbom.

Berzelius fortsatte att vara snabbast när hon också vann tredje och fjärde provet, och när förarna kom in på service efter ett varv hade Husqvarna–föraren en ledning på 38 sekunder. Norskan Vilde Marie Holt var tvåa, med Wennbom som fin trea tätt efter. Men när förarna sedan skulle ut på det andra varvet svängde pendeln och helt plötsligt var det Berzelius som var trea.

Den rutinerade, blivande 25–åringen åkte nämligen mot fel tidskontroll och hann inte till den rätta när hon väl upptäckte sin fadäs, en minuts tidsprick betydde att hon istället var 22 sekunder efter nya ledaren Holt. Berzelius plockade sedan sekunder på det andra varvets första hälft men blev ifrånåkt av norskan på den andra. När två prov då återstod av dagen hade Holt en ledning på 22 sekunder.

Hanna Berzelius

Och Gasgas–föraren behöll nästan hela sitt försprång över det sista halvvarvet. Berzelius tvingades se sig besegrad, men i och med att utländska förare inte får tillgodoräkna sig några poäng i SM så var det mer eller mindre en seger för svenskan ändå. Trots allt.

– Det var ju skönt i alla fall, att det var just hon som slog mig. Jag försökte jobba in tidspricken men det räckte inte. Hon körde bra, summerade Berzelius.

Trea för dagen blev Emma Wennbom, som imponerade och var mindre än minuten bakom toppduon. Än mer imponerande kanske att Wennbom var nästan 3,5 minuter före övriga tjejer, där Linnéa Åkesson  och Emelie Borg Nilsson slutade fyra och femma. Mellan de skiljde dock bara 55 hundradelar.

– Jag är jättenöjd med resultatet, det känns skönt. Men det känns ändå inte som en superdag, jag har vurpat mycket och är jätteförvånad att jag är så långt före de andra, summerade Wennbom. 

Emma Wennbom

I veteranklasserna var det sent anmälde regerande VRM1–mästaren Magnus Lindfors tillsammans med Krister Thorell som inledde bäst, där Lindfors var i ledningen med knappa tio sekunder efter det första varvet. Thorell bet i över det andra och plockade faktiskt tid där, om än inte mer än några hundradelar. Men närmare än så kom ”Kippe” inte. Lindfors vann de två avslutande proven på det sista halvvarvet och var till slut dryga 20 sekunder före i mål. Trea blev Marcus Olsen, som dock missade prispallen efteråt.

VRM1

I VRM2 såg Benny Svensson ut att gå mot segern när han var i ledning med knappa halvminuten efter sju körda sträckor. Men på den åttonde kraschade Vimmerby MS–föraren, och tappade hela sitt försprång. Och mer därtill faktiskt. Kent Nyberg gick upp i ledning och kunde sedan avgöra på de två avslutande sträckorna. Det betydde hans första seger i riksmästerskapet för veteranen. Regerande mästaren Pär Olsson slutade tvåa, sju sekunder bakom, medan Svensson till slut fick nöja sig med tredjeplatsen. 

Fotnot: Text om herrklasserna följer.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]