23 svenskar firar påsk i Brioude

Den andra deltävlingen av Enduro–EM står för dörren. Och när påsken är över har vi alltså redan kört halva säsongen. 23 svenskar kommer till start och däribland Tommy Sjöström, Erik Ljungberg, Pontus Skoog och Jesper Börjesson, som alla slåss om pallplatser i sina respektive klasser efter EM–premiären.

Brioude, en bit sydöst om Lyon i mitten av Frankrike, har en anrik historia av enduro och staden arrangerade bland annat Six Days 1980. I påskhelgen tar man emot den andra deltävlingen av årets EM–serie och för förarna väntar ett utmanande, 80 kilometer långt varv med tre specialprov.

Första provet är ett typiskt crossprov som går mycket på gräs, beläget några kilometer väster om Brioude i Civeyrat. Det andra provet är mer av extremkaraktär med mycket sten och hittas 23 kilometer sydväst om paddock. Tredje specialprovet är ett enduroprov i Brenat, dryga milen sydväst om Brioude. Skog, sten och rötter dominerar.

 

Med en andra–. och en tredjeplats i Junior E1 imponerade Erik Ljungberg (2) i premiären.

Med en andra–. och en tredjeplats i Junior E1 imponerade Erik Ljungberg (2) i premiären. Foto: Robert Pairan

 

23 svenskar kommer till start i det 206 förare stora startfältet. Erik Ljungberg och Pontus Skoog, i Junior E1, samt Jesper Börjesson, Junior E2/3, och Tommy Sjöström, Senior E2, gjorde det bäst i premiären och Ljungberg, Börjesson och Sjöström plockade dessutom samtliga poäng i Overall–klassen för samtliga förare. Alla är med och slåss om pallplatser i sina respektive klasser.

Ljungberg blev tvåa första dagen och trea den andra i klassen, och hittas på en total tredjeplats i sammandraget. En placering bakom hittas Skoog som noterades för två fjärdeplatser på sin 125:a.

Jesper Börjesson styr i den kanske tuffaste klassen där vi såg de totalsnabbaste förarna i Italien, Brad Freeman och Nicolas Pellegrinelli. Börjesson hängde dock med bra bakom toppduon och hittas på en total tredjeplats.

 

Junior E2/3 visade sig bli den tuffaste klassen, men Jesper Börjesson är ändå med bra som totaltrea. Foto: Robert Pairan

Junior E2/3 visade sig bli den tuffaste klassen, men Jesper Börjesson är ändå med bra som totaltrea. Foto: Robert Pairan

 

Tommy Sjöström inledde femte plats och tog samma placering på söndagen, där han dock åkte betydligt snabbare och var totalåtta av samtliga. Det efterföljande svenska landslagslägret, med förbundskapten LG Ståhl, förbundstränare Anders Eriksson samt tränaren och fjädringsexperten Marco Bernasconi, gick dock tyngre för den nyblivna Yamaha–föraren.

– Vi körde ett snabbare enduroprov fredagen när jag fick in en ranka mot frambromsen och både jag och cykeln flög in i en massa träd. Det slutade med en spricka i revbenet, skrev Sjöström på sin hemsida.

Ett par dagar senare var den nyblivne seniorföraren dock tillbaka på hojen, och skriver vidare att känslan trots kraschen och sprickan var bra.

Bland övriga svenskar som kommer till start kan noteras Martin Larsson, i Senior E3, samt Adam Andersson, i Junior E2/3, som inte fanns med i Italien senast. Intressant ska också bli att se om den talangfulla duon i Junior U20, Joakim Grelsson och Emil Jonsson, kan höja sig ytterligare när de nu kör karriärens andra internationella mästerskapstävling. Dessutom ska Mattias Ojanperä var frisk och klar för start efter att han tvingats ställa in premiären på grund av sjukdom.

 

Emmily Smalsjö är en av två startande svenska damer i Brioude. Foto: Robert Pairan

Emmily Smalsjö är en av två startande svenska damer i Brioude. Foto: Robert Pairan

 

Samtliga svenskar som kommer till start i Brioude:

Felix Gunnerheim, Senior E1

Tommy Sjöström, Senior E2
Richard Alun, Senior E2
Björn Gebenius, Senior E2
Anton Nordh, Senior E2

Martin Larsson, Senior E3

Erik Ljungberg, Junior E1
Pontus Skoog, Junior E1
Alexander Gunnerheim, Junior E1
Mattias Ojanperä, Junior E1
Albin Hamnäs, Junior E1

John Ramström, Junior E2/3
Robin Wiss, Junior E2/3
Jesper Börjesson, Junior E2/3
Adam Andersson, Junior E2/3

Marcus Adielsson, Junior U20
Joakim Grelsson, Junior U20
Emil Jonsson, Junior U20
Albin Hamnäs, Junior U20

Hanna Berzelius, Women
Emmily Smalsjö, Women

Olle Elm, Veteran
Mikael Wiberg, Veteran

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]